Κάταγμα Ισχίου

Κάταγμα Ισχίου

Το κάταγμα ισχίου μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου, έπειτα από κάποιον τραυματισμό ή πτώση. Ωστόσο, οι πιθανότητες να συμβεί, είναι αυξημένες (90% των περιπτώσεων) όταν πρόκειται για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Τα περισσότερα κατάγματα του ισχίου αφορούν στον αυχένα του μηριαίου (μέσα στην άρθρωση) και στον τροχαντήρα (ανώτερο τμήμα του μηρού).

Κάταγμα Ισχίου – Αίτια

Τα βασικά αίτια, στα οποία οφείλεται το κάταγμα ισχίου είναι:

 • Η πτώση
 • Κάποιος τραυματισμός από ατύχημα είτε μικρής είτε μεγάλης σοβαρότητας

Ο κυριότερος παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες να συμβεί κάταγμα ισχίου κατά τον τραυματισμό, είναι η οστεοπόρωση.

Κάταγμα Ισχίου Κάταγμα Ισχίου

Τα εξασθενημένα οστά επηρεάζουν περισσότερο σημεία όπως είναι:

 • Η σπονδυλική στήλη
 • Το αντιβράχιο
 • Οι μηροί
 • Τα ισχία

Κάταγμα Ισχίου – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που οφείλονται στο κάταγμα ισχίου περιλαμβάνουν:

 • Οξύ πόνο
 • Οίδημα στο ισχίου και πέριξ της περιοχής
 • Αδυναμία στο πόδι και περιορισμός κίνησης
 • Στροφική τάση του ποδιού προς την έξω ή μέσα πλευρά

Κάταγμα Ισχίου – Διάγνωση

Η διάγνωση, όταν έχει προκύψει κάταγμα στο ισχίο, πραγματοποιείται από ορθοπεδικό. Ο εξειδικευμένος ιατρός θα λάβει το ιστορικό του ασθενούς, όπου θα αναζητήσει προϋπάρχουσες παθήσεις, καθώς και τη συμπτωματολογία. Επίσης, θα ζητήσει από τον ασθενή να του περιγράψει λεπτομερώς το ατύχημα. Στη συνέχεια, θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση όπου θα διαπιστώσει το σημείο του κατάγματος, καθώς και το βαθμό σοβαρότητας.

Η διάγνωση θα ολοκληρωθεί μέσα από απεικονιστικό έλεγχο (απλή ακτινογραφία) όπου θα γίνει ακριβής ανάδειξη της βλάβης.

Κάταγμα Ισχίου – Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση για τα κατάγματα ισχίου, καθορίζεται σύμφωνα με το σημείο όπου έχει συμβεί η βλάβη:

 1. Διατροχαντήριο κάταγμα

Σε αυτήν την περίπτωση, γίνεται εφαρμογή μεταλλικής πλάκας, καθώς και μίας βίδας. Σκοπός είναι η σταθεροποίηση του οστού μέσω της ήλωσης του ισχίου. Πρόκειται για μία σύντομη διαδικασία (λιγότερο από μία ώρα), και ο ασθενής κινητοποιείται την επόμενη μέρα.

 1. Κάταγμα στον αυχένα του μηριαίου

Τα κατάγματα στον αυχένα του μηριαίου αποτελούν σοβαρότερου βαθμού βλάβη και η αποκατάστασή τους γίνεται μέσω ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών. Αυτές οι τεχνικές, όπως είναι  η ALMIS και η MIS, στοχεύουν σε:

 • Μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο
 • Ελαχιστοποίηση των τομών
 • Σύντομη νοσηλεία
 • Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς

Στις περιπτώσεις όπου η οστεοπόρωση σε συνδυασμό με το κάταγμα, έχουν επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργικότητα της άρθρωσης, επιλέγεται η  ολική αρθροπλαστική ισχίου. Κατά την επέμβαση, πραγματοποιείται αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου με μεταλλικά και πλαστικά εμφυτεύματα, απολύτως συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό. Κατόπιν της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, ο ασθενής είναι σε θέση να περπατήσει σε δύο ώρες, ενώ μπορεί να οδηγήσει δύο έως τέσσερις εβδομάδες μετά την επέμβαση. Η διαδικασία της ολικής αρθροπλαστικής δεν ξεπερνάει τη μία ώρα.

Fast Track Anaesthesia

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος σε αποκλειστική συνεργασία με την εξειδικευμένη σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αναισθησιολόγο Δρ. Μαριάννα Κορρέ MD MSc Phd, εφαρμόζουν με πολυετή εμπειρία σε όλες τις επεμβάσεις τους πρωτοκόλλα fast track anaesthesia 24ωρης νοσηλείας.
Με τη μέθοδο αυτή ο ασθενής απολαμβάνει πολλαπλά οφέλη.

Κυριότερα αποτελούν:

 • Ένα 24ωρο παραμονής στο νοσοκομείο
 • Γρηγόρη επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Δεν υπάρχει ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος σε ποσοστό 99%
 • Ο ασθενής άμεσα μετεγχειρητικά́ δεν φέρει παροχετεύσεις , ουροκαθετήρα ή συσκευές αναλγησίας στην σπονδυλική́ στήλη

 

Κλείστε σήμερα ραντεβού με τον γιατρό για μία πλήρη εξέταση και ένα προσωποποιημένο πρόγραμμα αντιμετώπισης. Επωφεληθείτε από την εμπειρία και την εξειδίκευση που μπορεί να σας παρέχει αλλά και από την τεχνική του κατάρτιση, που επιτρέπει την διενέργεια σύγχρονων και έμπιστων μεθόδων θεραπείας.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία

Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος MD, PhD

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος Χειρουργός Ορθοπεδικός και Τραυματιολόγος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Θ’ Ορθοπεδικής Κλινικής, Επανορθωτικής Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας 24ωρης Νοσηλείας στο ιατρικό κέντρο Metropolitan General, εξειδικεύεται στα κατάγματα λεκάνης (πυέλου), την ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος και την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (MIS) γόνατος και ισχίου.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε μαζί μας

Videos Πριν & Μετά

Κριτικές Ασθενών

Manos Terzakis
Manos Terzakis
21/04/2024
Δεν συνηθίζω, συνειδητά, να κάνω αξιολογήσεις στο δίκτυο, ούτε και τις λαμβάνω υπόψιν.. αλλά στη περίπτωση αυτής της ομάδας, (γιατί πραγματικά είναι ο ορισμός της ομάδας - ισχύς εν τη ενώσει), δικαίως θα το πράξω. Άδικο και παραπλανητικό το σύστημα αξιολόγησης. Δεν αρκούν 5 αστεράκια, ούτε πιστοποιούν, ούτε "μεταφράζουν" την επιστημονική αρτιότητα τους (state of the art, ελληνιστί..). Αλλά ούτε και την ποιότητα τους ως ανθρώπους. Νίκο.. έχεις κερδίσει τον σεβασμό μου. Όχι μονο για την επιστημονική σου επάρκεια. Αυτή είναι ευρέως γνωστή και αδιαμφισβήτητη, εξαρχής. Αλλά γιατί σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον του χώρου σου (σε κάθε έκφανση αλαζονείας και κατάχρησης), παραμένεις ακέραιος και Ανθρωπος. Σπάνιο, αλλά στη περίπτωση σου πραγματικό. Συνέχισε έτσι, σου αξίζει. Η ηρεμία και η αυτοπεποίθηση που εκπέμπεις, να ξέρεις ότι λαμβάνεται ιαματικά από τον ασθενή σου. Μαριάννα.. στο πλαίσιο της ομάδας που προανέφερα και περί σεβασμού, δεν επαναλαμβάνομαι. Μαζί σου πρώτη φορά συνειδητοποίησα, όταν ένας γιατρός λέει στον ασθενή του "σε αγαπώ..", τι ακριβώς εννοεί. Την πρώτη φορά που σε γνώρισα και το άκουγα που το έλεγες, δεν ήξερα και να σου πω την αλήθεια, με ξένισε λίγο. Δεν άργησα όμως να το καταλάβω.. Δεν θα ξεχάσω όταν με ξύπνησες στο χειρουργείο, ο τροπος που με έκανες να αισθανθώ οικεία. Παρεμπιπτόντως σε ευχαριστώ για το πρώτο πράγμα που μου έδωσες στο χέρι εκεί. Τον σεβασμό μου εξίσου.. Χριστίνα.. είσαι τυπική, ευγενής και συγκεντρωμένη. Μου έκανες εύκολη τη ζωή με τα γραφειοκρατικά θέματα. Μπράβο, μόνο καλύτερη έχεις να γίνεις με αυτή την ομάδα.
Despina Theodoropoulou
Despina Theodoropoulou
17/04/2024
Είχα πολύ σοβαρό πρόβλημα στα γόνατά μου. Επισκέφθηκα 4 γιατρούς αλλά τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Τελικά εμπιστευθηκα τον κο Μπαξεβανο κι έκανα αρθοπλαστική, παρά το σχετικά νεαρό (όσον αφορά αυτες τις περιπτωσεις) της ηλικίας μου. Αν δεν το είχα κάνει, σήμερα πιθανότατα δεν θα περπατούσα. Ευχαριστώ τόσο τον κο Μπαξεβανο όσο και την κα Κορρε για την άψογη συνεργασία και το ενδιαφέρον τους.
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
15/04/2024
Άνθρωπος με πολλες αρετες!!! Σοβαρός και Συγκροτημένος γιατρός !!! Σκύβει με ενδιαφέρον στο σώμα αλλά και στην ψυχή του ασθενή του! Έχει τη ΓΝΩΣΗ και το ΧΑΡΙΣΜΑ!!!
Aggelos Kounadis
Aggelos Kounadis
15/04/2024
Εξαιρετικός ιατρός με καλό δίκτυο συνεργατών εντός και εκτός ιατρείου
Ολγα Βουρλακου
Ολγα Βουρλακου
15/04/2024
Έχω χειρουργηθεί δύο φορές στον κύριο Μπαξεβάνο Την μία φορά έκανα κότσια την δεύτερη φορά γόνατο Είμαι απόλυτα ευχαριστημένη , είναι εξαιρετικός γιατρός και καλός άνθρωπος!!!
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
15/04/2024
Ο κύριος Μπαξεβανος είναι εκπληκτικός γιατρός, δεν πονεσα καθόλου στο χειρουργείο ούτε και μετά. Και προπαντός είναι άνθρωπος
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
14/04/2024
Ο καλύτερος γιατρός μα πάνω από όλα άνθρωπος. Δεν μπορώ να παραλείψω την αναισθησιολογο Μαριάννα Κορρέ η τοπ.
Cwithy
Cwithy
12/04/2024
Εξαιρετικός γιατρός αλλά και άνθρωπος, όπως ακριβώς και η κ. Κορρέ! Τους συστήνω ανεπιφύλακτα!
George Allagiannis
George Allagiannis
12/04/2024
Πολύ καλός χειρούργος με μεγάλη εμπειρία. Υπέροχος άνθρωπος που πάντα θα δώσει τη δέουσα προσοχή στους ασθενής του.