Κάταγμα λεκάνης (πυέλου)

Το κάταγμα λεκάνης (πυέλου) είναι μια βαριά κάκωση που επέρχεται μετά από συνθλίψεις κατά τη διάρκεια τροχαίων ή εργατικών ατυχημάτων. Η πύελος είναι ένα δακτυλίδι από τα ανώνυμα οστά και το ιερό οστούν, το οποίο δημιουργεί μια κοιλότητα όπου μέσα της βρίσκονται το έντερο, η ουροδόχος κύστη και στις γυναίκες τα έσω γεννητικά όργανα( μήτρα, ωοθήκες ). Το κάταγμα πυέλου εμφανίζει μεγάλη ποικιλία και διακρίνεται σε σταθερό και ασταθές. Αναλυτικότερα:

  1. Σταθερό κάταγμα πυέλου: Αφορά συνήθως τους ηβοϊσχιακούς κλάδους ή τις πτέρυγες του λαγονίου οστού ή πρόκειται για αποσπασματικό κάταγμα, το οποίο έχει προκληθεί από βίαιη σύσπαση των μυών που εκφύονται από τη λεκάνη. Σε αυτήν την περίπτωση, η θεραπεία είναι συντηρητική, με κατάκλιση για 2 με 3 εβδομάδες, χορήγηση παυσίπονων και την έναρξη ενεργητικών ασκήσεων όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
  2. Ασταθές κάταγμα πυέλου: Το ασταθές κάταγμα πυέλου πρόκειται για μια σοβαρή κάκωση, η οποία συχνά συνοδεύεται από αιμορραγία και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ρήξη της ουρήθρας ή της ουροδόχου κύστης και άλλου ενδοπυελικού οργάνου. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση, η οποία χρίζει άμεσης αντιμετώπισης. Όταν η παρεκτόπιση στο ασταθές κάταγμα πυέλου είναι μικρή, η αγωγή που ακολουθείται είναι σχεδόν ίδια με αυτή ενός σταθερού κατάγματος, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση η κατάκλιση παρατείνεται για 6 με 8 εβδομάδες περίπου. Σε διαφορετική περίπτωση, όταν το ασταθές κάταγμα πυέλου είναι μεγάλο, χρειάζεται ανάταξη και εν συνεχεία προσεκτική διατήρηση της ανάταξης με οστεοσύνθεση με εφαρμογή σκελετικής έλξης. Σε περίπτωση που η ανάταξη γίνει σε μη αποδεκτή θέση, τότε μπορεί να προκαλέσει ανωμαλία στο σχήμα της λεκάνης, ανισοσκελία και μετατόπιση του ενός ή και των δύο ισχιακών κυρτωμάτων με αποτέλεσμα τη δυσκολία του/ της ασθενούς στην καθιστική στάση.

Πώς διαγιγνώσκεται το κάταγμα λεκάνης (πυέλου);

Η διάγνωση και η επιβεβαίωση της διάγνωσης για το κάταγμα πυέλου είναι εξαιρετικά σημαντικές και κρίσιμες για την υγεία του/ της ασθενούς, καθώς πολύ συχνά το κάταγμα αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γενική κατάστασή τους. Οι τραυματίες εξετάζονται λεπτομερώς και τις περισσότερες φορές είναι σοβαρά τραυματισμένοι, κάθιδροι και ο σφυγμός τους ταχύς. Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης πραγματοποιείται ακτινογραφικός έλεγχος. Το κάταγμα πυέλου είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται άμεσα, καθώς μετά την πάροδο 6 με 7 ημερών η ανάταξη καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το κάταγμα πυέλου έχει μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας, γι αυτό και είναι τόσο σημαντική η έγκαιρη και σωστή διάγνωση.

Τι θεραπεία υπάρχει για το κάταγμα λεκάνης (πυέλου);

Οι θεραπείες για το κάταγμα πυέλου είναι πολύπλοκες και ο χειρουργός θα πρέπει να είναι έμπειρος και εξειδικευμένος σε αυτές:

  1. Εξωτερική οστεοσύνθεση για κάταγμα πυέλου: Αυτή η χειορυργική μέθοδος εξασφαλίζει επαρκή σταθερότητα, η οποία επιτρέπει την ικανοποιητική πώρωση των καταγμάτων ως προς τη στροφική αστάθεια, αλλά και των σταθερών, ως προς τον κάθετο άξονα κατάγματος.
  2. Εσωτερική οστεοσύνθεση για κάταγμα πυέλου: Η εσωτερική οστεοσύνθεση και του πρόσθιου και του οπισθίου τμήματος του πυελικού δακτυλίου, εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή σταθερότητα.

Fast Track Anaesthesia

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος σε αποκλειστική συνεργασία με την εξειδικευμένη σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αναισθησιολόγο Δρ. Μαριάννα Κορρέ MD MSc Phd, εφαρμόζουν με πολυετή εμπειρία σε όλες τις επεμβάσεις τους πρωτοκόλλα fast track anaesthesia 24ωρης νοσηλείας.
Με τη μέθοδο αυτή ο ασθενής απολαμβάνει πολλαπλά οφέλη.

Κυριότερα αποτελούν:

  • Ένα 24ωρο παραμονής στο νοσοκομείο
  • Γρηγόρη επιστροφή στην καθημερινότητα
  • Δεν υπάρχει ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος σε ποσοστό 99%
  • Ο ασθενής άμεσα μετεγχειρητικά δεν φέρει παροχετεύσεις, ουροκαθετήρα ή συσκευές αναλγησίας στην σπονδυλική στήλη

Επικοινωνία Επικοινωνία

Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος MD, PhD

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος Χειρουργός Ορθοπεδικός και Τραυματιολόγος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Θ’ Ορθοπεδικής Κλινικής, Επανορθωτικής Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας 24ωρης Νοσηλείας στο ιατρικό κέντρο Metropolitan General, εξειδικεύεται στα κατάγματα λεκάνης (πυέλου), την ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος και την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (MIS) γόνατος και ισχίου.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε μαζί μας

Videos Πριν & Μετά

Κριτικές Ασθενών

Manos Terzakis
Manos Terzakis
21/04/2024
Δεν συνηθίζω, συνειδητά, να κάνω αξιολογήσεις στο δίκτυο, ούτε και τις λαμβάνω υπόψιν.. αλλά στη περίπτωση αυτής της ομάδας, (γιατί πραγματικά είναι ο ορισμός της ομάδας - ισχύς εν τη ενώσει), δικαίως θα το πράξω. Άδικο και παραπλανητικό το σύστημα αξιολόγησης. Δεν αρκούν 5 αστεράκια, ούτε πιστοποιούν, ούτε "μεταφράζουν" την επιστημονική αρτιότητα τους (state of the art, ελληνιστί..). Αλλά ούτε και την ποιότητα τους ως ανθρώπους. Νίκο.. έχεις κερδίσει τον σεβασμό μου. Όχι μονο για την επιστημονική σου επάρκεια. Αυτή είναι ευρέως γνωστή και αδιαμφισβήτητη, εξαρχής. Αλλά γιατί σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον του χώρου σου (σε κάθε έκφανση αλαζονείας και κατάχρησης), παραμένεις ακέραιος και Ανθρωπος. Σπάνιο, αλλά στη περίπτωση σου πραγματικό. Συνέχισε έτσι, σου αξίζει. Η ηρεμία και η αυτοπεποίθηση που εκπέμπεις, να ξέρεις ότι λαμβάνεται ιαματικά από τον ασθενή σου. Μαριάννα.. στο πλαίσιο της ομάδας που προανέφερα και περί σεβασμού, δεν επαναλαμβάνομαι. Μαζί σου πρώτη φορά συνειδητοποίησα, όταν ένας γιατρός λέει στον ασθενή του "σε αγαπώ..", τι ακριβώς εννοεί. Την πρώτη φορά που σε γνώρισα και το άκουγα που το έλεγες, δεν ήξερα και να σου πω την αλήθεια, με ξένισε λίγο. Δεν άργησα όμως να το καταλάβω.. Δεν θα ξεχάσω όταν με ξύπνησες στο χειρουργείο, ο τροπος που με έκανες να αισθανθώ οικεία. Παρεμπιπτόντως σε ευχαριστώ για το πρώτο πράγμα που μου έδωσες στο χέρι εκεί. Τον σεβασμό μου εξίσου.. Χριστίνα.. είσαι τυπική, ευγενής και συγκεντρωμένη. Μου έκανες εύκολη τη ζωή με τα γραφειοκρατικά θέματα. Μπράβο, μόνο καλύτερη έχεις να γίνεις με αυτή την ομάδα.
Despina Theodoropoulou
Despina Theodoropoulou
17/04/2024
Είχα πολύ σοβαρό πρόβλημα στα γόνατά μου. Επισκέφθηκα 4 γιατρούς αλλά τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Τελικά εμπιστευθηκα τον κο Μπαξεβανο κι έκανα αρθοπλαστική, παρά το σχετικά νεαρό (όσον αφορά αυτες τις περιπτωσεις) της ηλικίας μου. Αν δεν το είχα κάνει, σήμερα πιθανότατα δεν θα περπατούσα. Ευχαριστώ τόσο τον κο Μπαξεβανο όσο και την κα Κορρε για την άψογη συνεργασία και το ενδιαφέρον τους.
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
15/04/2024
Άνθρωπος με πολλες αρετες!!! Σοβαρός και Συγκροτημένος γιατρός !!! Σκύβει με ενδιαφέρον στο σώμα αλλά και στην ψυχή του ασθενή του! Έχει τη ΓΝΩΣΗ και το ΧΑΡΙΣΜΑ!!!
Aggelos Kounadis
Aggelos Kounadis
15/04/2024
Εξαιρετικός ιατρός με καλό δίκτυο συνεργατών εντός και εκτός ιατρείου
Ολγα Βουρλακου
Ολγα Βουρλακου
15/04/2024
Έχω χειρουργηθεί δύο φορές στον κύριο Μπαξεβάνο Την μία φορά έκανα κότσια την δεύτερη φορά γόνατο Είμαι απόλυτα ευχαριστημένη , είναι εξαιρετικός γιατρός και καλός άνθρωπος!!!
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
15/04/2024
Ο κύριος Μπαξεβανος είναι εκπληκτικός γιατρός, δεν πονεσα καθόλου στο χειρουργείο ούτε και μετά. Και προπαντός είναι άνθρωπος
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
14/04/2024
Ο καλύτερος γιατρός μα πάνω από όλα άνθρωπος. Δεν μπορώ να παραλείψω την αναισθησιολογο Μαριάννα Κορρέ η τοπ.
Cwithy
Cwithy
12/04/2024
Εξαιρετικός γιατρός αλλά και άνθρωπος, όπως ακριβώς και η κ. Κορρέ! Τους συστήνω ανεπιφύλακτα!
George Allagiannis
George Allagiannis
12/04/2024
Πολύ καλός χειρούργος με μεγάλη εμπειρία. Υπέροχος άνθρωπος που πάντα θα δώσει τη δέουσα προσοχή στους ασθενής του.