Ολική αρθροπλαστική γόνατος

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια νέα και ελάχιστα επεμβατική μέθοδος. Πρόκειται για μια επέμβαση όπου η άρθρωση του γόνατος αντικαθίσταται με μεταλλικά (κράματα ατσαλιού και τιτανίου) και πλαστικά (πολυαιθυλένιο) εμφυτεύματα. Τα εμφυτεύματα αυτά είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και απολύτως συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα σε αυτόν.

Δείτε αποτελέσματα

Η άρθρωση του γόνατος είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο δυνατές αρθρώσεις του ανθρωπίνου σώματος. Αποτελείται από το άνω άκρο του κνημιαίου οστού, το κάτω άκρο του μηριαίου οστού και την επιγονατίδα. Πάνω στο άνω άκρο του κνημιαίου οστού, περιστρέφεται το κάτω άκρο του μηριαίου οστού. Τα οστά που εφάπτονται, καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο, ο οποίος λειτουργεί προστατευτικά για τα οστά. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγονται φθορές και τραυματισμοί τους. Συγχρόνως, όμως, επιτρέπει την ανώδυνη κίνηση κατά την κάμψη και την έκταση.

Η σταθερότητα του γόνατος παρέχεται από τους συνδέσμους, οι οποίοι βρίσκονται προσαρτημένοι στην κνήμη και το μηρό. Τέλος, ο αρθρικός θύλακος που παράγει το αρθρικό υγρό που θρέφει τις επιφάνειες των αρθρώσεων. Έτσι, μειώνεται η δύναμη της τριβής που περιβάλλει ολόκληρη την άρθρωση του γόνατος.

Όλα αυτά λειτουργούν αρμονικά και επιτρέπουν τη φυσιολογική κίνηση του γόνατος. Ωστόσο, μία νόσος ή ένας τραυματισμός, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και να διαταράξει αυτή την ομαλή λειτουργία, δημιουργώντας:

 • έντονο πόνο,
 • αδυναμία
 • μειωμένη λειτουργικότητα

Ακόμα, οι αρθρώσεις των γονάτων με την πάροδο των χρόνων έχουν την τάση να εκφυλίζονται και να καταστρέφονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία ακόμα και απλών καθημερινών δραστηριοτήτων (περπάτημα).

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας με φάρμακα, ανάπαυση κ.α. δεν επιφέρουν κανένα θετικό αποτέλεσμα. Τότε κρίνεται απαραίτητη η αντικατάσταση της άρθρωσης μέσω της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος.

Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται με μικρότερη τομή από τη συμβατική μέθοδο και χωρίς διατομή των μυών του τετρακέφαλου μυός.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

 • Γρηγορότερη αποκατάσταση
 • Μεγαλύτερο εύρος στην κίνηση της άρθρωσης
 • Μικρότερη παραμονή του/ της ασθενούς στο νοσοκομείο
 • Μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος, πολλές φορές, μπορεί να συνδυαστεί και με ψηφιακή υποβοήθηση. Πρόκειται για μια αποτελεσματική και ασφαλή επέμβαση, που ανακουφίζει από τον πόνο του γόνατος. Παράλληλα επιτρέπει στον/στην ασθενή την επιστροφή στην καθημερινότητά του.

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος - Αίτια

Οι πιο γνωστές αιτίες που οδηγούν στην ολική αρθροπλατική γόνατος είναι οι αρθριτικές αλλοιώσεις. Οι παθήσεις αυτές δημιουργούν και τον χρόνιο πόνο στα γόνατα.
Από αυτές τις αλλοιώσεις οι πιο σημαντικές είναι οι ακόλουθες:

 1. Οστεοαρθρίτιδα
  Πρόκειται για τη συνηθέστερη μορφή αρθρίτιδας που πλήττει τα γόνατα. Είναι εκφυλιστικού τύπου, χρόνια και εμφανίζεται σε άτομα άνω των 50 ετών κυρίως (αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε νεαρότερα άτομα).
  Εδώ, ο χόνδρος, ο οποίος προστατεύει τα οστά του ισχίου, φθείρεται σταδιακά. Έτσι, δημιουργείται μια επίπονη κατάσταση, κατά την οποία τα οστά έρχονται σε τριβή μεταξύ τους. Αποτέλεσμα αυτής της συνεχούς τριβής είναι ο έντονος πόνος στο γόνατο και η ακαμψία. Ακόμα, συνοδεύεται από την ανάπτυξη νέου ιστού και χόνδρου στις παρυφές της άρθρωσης και από ίνωση του θυλάκου. Κάποιες φορές, η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί με φλεγμονή στο συγκεκριμένο σημείο.
 2. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο προσβάλει συγχρόνως πολλές αρθρώσεις. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι εκδηλώνεται στην ίδια άρθρωση και από τις δύο πλευρές του σώματος. Τα συμπτώματά της είναι ο πόνος και η δυσκαμψία των γονάτων, που οφείλονται στη φλεγμονή και διόγκωση της αρθρικής μεμβράνης.
 3. Μετατραυματική αρθρίτιδα
  Η μετατραυματική αρθρίτιδα παρουσιάζεται ύστερα από έναν σοβαρό τραυματισμό του γόνατος. Τέτοιοι τραυματισμοί είναι οι ρήξεις μηνίσκων και οι ρήξεις χιαστών και συνδέσμων, καθώς και κάποιο κάταγμα των οστών. Αυτοί μπορούν να προκαλέσουν βλάβες και φθορές στο χόνδρο των αρθρώσεων, που οδηγούν σε έντονο πόνο της άρθρωσης, μειωμένη κινητικότητα και τελικά σε αρθρίτιδα.

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος - Ενδείξεις

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος έχει ένδειξη όταν συμβαίνουν τα πρακατάω:

 1. Πόνος στο γόνατο κατά την ανάπαυση.
 2. Πόνος ή δυσκαμψία, τα οποία επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών. Αυτές είναι το περπάτημα και ακόμα και η δυσκολία να καθίσουν ή να σηκωθούν από την καρέκλα.
 3. Σε περιπτώσεις σοβαρής αρθρίτιδας, όπου το γόνατο έχει μείνει λυγισμένο.
 4. Λόγω χρόνιας φλεγμονής και οιδήματος στο γόνατο, τα οποία δεν υποχωρούν με την ανάπαυση ή με φάρμακα.
 5. Όταν άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει στη βελτίωση της κατάστασης (αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενέσεις κορτιζόνης, φυσικοθεραπεία ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις).

Μπορούν όλοι οι ασθενείς να κάνουν ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Για την ολική αρθροπλαστική γόνατος, δεν υπάρχουν περιορισμοί, καθώς σε αυτήν μπορεί να υποβληθούν ασθενείς όλων των ηλικιών ανεξαρτήτως βάρους.
Παρόλα αυτά, πριν την επέμβαση πραγματοποιείται εξέταση και αξιολόγηση της κατάστασης του/της ασθενούς. Εκεί καθορίζονται τα οφέλη και οι κίνδυνοι της επέμβασης. Στις περισσότερες, λοιπόν, περιπτώσεις η ολική αρθροπλαστική γόνατος συνιστάται:

 • Όταν ο πόνος είναι έντονος
 • Όταν υπάρχει δυσκαμψία της άρθρωσης, η οποία περιορίζει ακόμα και τις απλές, καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς (περπάτημα)
 • Όταν ο πόνος συνεχίζεται και κατά την ανάπαυση
 • Σε καταστάσεις παραμόρφωσης της άρθρωσης
 • Σε χρόνια φλεγμονή του γόνατος με πρήξιμο και ερυθρότητα, τα οποία δεν βελτιώνονται ούτε με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα
 • Σε μη θετική ανταπόκριση του οργανισμού σε φυσικοθεραπεία και σε θεραπείες με κορτιζόνη

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος – Διαδικασία και εξετάσεις πριν την Επέμβαση

Η εισαγωγή του/ της ασθενούς στο νοσοκομείο, γίνεται μία ημέρα πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία της επέμβασης. Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται είναι:

 • γενική αίματος και ούρων
 • ηλεκτροκαρδιογράφημα
 • ακτινογραφία θώρακος

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος πραγματοποιείται με περιοχική αναισθησία.
Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1 ώρα.
Ο χειρουργός απομακρύνει τον κατεστραμμένο χόνδρο και οστό και εν συνεχεία τοποθετεί τα καινούρια μεταλλικά και πλαστικά εμφυτεύματα με ψηφιακή ή ρομποτική υποβοήθηση. Αυτό οδηγεί στην αποκατάσταση της ευθυγράμμισης και της σωστής λειτουργίας του γόνατος. Η ολική αρθροπλαστική γόνατος διεξάγεται μέσω μια μικρής τομής στο μπροστινό μέρος του γόνατος.

Αναλυτικότερα, στην ολική αρθροπλαστική γόνατος, το άνω μέρος του κνημιαίου οστού και το άκρο του κάτω μέρους του μηριαίου οστού αφαιρούνται. Στη θέση τους τοποθετείται ένα πλαστικό εμφύτευμα και ένα μεταλλικό αντίστοιχα. Τα εμφυτεύματα- ή αλλιώς προθέσεις- προσομοιάζουν στο σχήμα και το μέγεθος με τις φυσιολογικές επιφάνειες της άρθρωσης. Έτσι, εξασφαλίζεται η φυσική και ανώδυνη κίνηση στο γόνατο. Η παραμονή του/ της ασθενούς στο νοσοκομείο διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες.

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος - Μετεγχειρητικά

Μετά την ολική αρθροπλαστική γόνατος, θα πρέπει οι ασθενείς να ακολουθήσουν τις οδηγίες που θα τους δοθούν από τον ιατρό τους. Τηρώντας συνέπεια στις οδηγίες, ο χρόνος ανάρρωσης είναι γρηγορότερος και η διαδικασία της αποκατάστασης ασφαλής.
Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται επίσης και ο κίνδυνος των επιπλοκών. Οι οδηγίες αυτές περιλαμβάνουν:

 1. Χορήγηση παυσίπονων, έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται ο πόνος.
 2. Περιποίηση του τραύματος, με την αποφυγή υγρασίας στην περιοχή των τομών και την κάλυψή του για την αποφυγή ερεθισμών από τα ρούχα.
 3. Εφαρμογή ειδικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης, αντιπηκτική αγωγή και ανύψωση των κάτω άκρων, για την πρόληψη και αποφυγή θρομβώσεων.
 4. Φυσικοθεραπεία, η οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμη κατά την περίοδο της αποκατάστασης. Οι ασθενείς πρέπει να πραγματοποιούν συγκεκριμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης και αποκατάστασης του εύρους κίνησης της άρθρωσης. Οι ασκήσεις αυτές συστήνονται από τον φυσικοθεραπευτή.

Οι ασθενείς κινητοποιούνται 2 ώρες μετά την επέμβαση, ενώ μπορούν να ανταποκριθούν σχεδόν αμέσως στις απλές δραστηριότητες εντός σπιτιού. Παράλληλα, όταν το γόνατο λυγίζει αρκετά και ο έλεγχος των μυών επανέλθει, είναι σε θέση να οδηγήσουν. Συνήθως, ο χρόνος επιστροφής στην οδήγηση είναι 2 με 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος – Οφέλη

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος συγκεντρώνει πληθώρα οφελών για τον/ την ασθενή:

 • Ανακούφιση από τον έντονο πόνο.
 • Βελτίωση της λειτουργικότητας του ποδιού
 • Ευκολότερη βάδιση
 • Γενική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών

Με την ολική αρθροπλαστική γόνατος βελτιώνεται το εύρος κίνησης του γόνατος και σε κάποιες περιπτώσεις η βελτίωση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική.

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος - Επιπλοκές

Στην ολική αρθροπλαστική γόνατος, όπως και σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, μπορούν να προκύψουν διάφορες επιπλοκές. Οι περισσότεροι ασθενείς, μετά την επέμβαση, αναρρώνουν χωρίς σημαντικά προβλήματα, παρόλα αυτά κάποιες από τις επιπλοκές που ενδέχεται να εμφανιστούν είναι οι ακόλουθες:

 1. Δυσκαμψία, η χρήση σύγχρονων υλικών και η εφαρμοή τεχνικών εξατομείκευσης ή ρομποτικής υποβοήθησης μειώνει σημαντικά τη πιθανότητα δυσκαμψίας χάρη στην άριστη εφαρμογή των ενθεμάτων
 2. Λοίμωξη. Στη κλινική μας, λόγω της εφαρμογής fast track πρωτοκόλλων, η παραμονή των ασθενών σε νοσοκομειακό περιβάλλον είναι μικρότερη των 24 ωρών και σε συνδυασμό με τις μικρής επεμβατικότητας τεχνικές, δεν υπάρχουν κακώσεις ιστών, άρα ελαχιστοποιείται η πιθανότητα λοίμωξης σε σχέση με άλλες μεθόδους.
 3. Αιμορραγία. Στη κλινική μας η εφαρμογή fast track πρωτοκόλλων και τεχνικών μικρής επεμβατικότητας, μας καθιστούν τη πρώτη και ίσως μοναδική κλινική στην Ευρώπη που πραγματοποιεί ολικές αρθροπλαστικές γόνατος χωρίς την ανάγκη διασταύρωσης αίματος. Ο αιματοκρίτης στο 99% των ασθενών παραμένει αμετάβλητος μετά το χειρουργιο σε σχέση με πριν.
 4. Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Στη κλινική μας, η άμεση κινητοποίηση του ασθενή, η χορήγηση αντιπηκτικών από το στόμα, η χρήση αντιθρομβωτικών καλσών και η άμεση εκκίνηση ισομετρικών ασκήσεων των άκρων, σχεδόν μηδενίζουν τη πιθανότητα θρόμβωσης.

Το ποσοστό εμφάνισης των επιπλοκών αυτών είναι μικρότερο του 2%. Σε περίπτωση εμφάνισης οποιωνδήποτε προβλημάτων μετά την ολική αρθροπλαστική γόνατος, οι ασθενείς πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον ιατρό τους. Έτσι, θα μπορέσει να εντοπιστεί η αιτία τους, καθώς και να αντιμετωπιστούν καταλλήλως.

Fast Track Anaesthesia

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος σε αποκλειστική συνεργασία με την εξειδικευμένη σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αναισθησιολόγο Δρ. Μαριάννα Κορρέ MD MSc Phd, εφαρμόζουν με πολυετή́ εμπειρία σε όλες τις επεμβάσεις τους πρωτοκόλλα fast track anaesthesia 24ωρης νοσηλείας.
Με τη μέθοδο αυτή́ ο ασθενής απολαμβάνει πολλαπλά́ οφέλη.

Κυριότερα αποτελούν:

 • Ένα 24ωρο παραμονής στο νοσοκομείο
 • Γρηγόρη επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Δεν υπάρχει ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος σε ποσοστό 99%
 • Ο ασθενής άμεσα μετεγχειρητικά δεν φέρει παροχετεύσεις, ουροκαθετήρα ή συσκευές αναλγησίας στην σπονδυλική στήλη

Κλείστε σήμερα ραντεβού με τον γιατρό για μία πλήρη εξέταση και ένα προσωποποιημένο πρόγραμμα αντιμετώπισης. Επωφεληθείτε από την εμπειρία και την εξειδίκευση που μπορεί να σας παρέχει αλλά και από την τεχνική του κατάρτιση, που επιτρέπει την διενέργεια σύγχρονων και έμπιστων μεθόδων θεραπείας.

Επικοινωνία

Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος MD, PhD

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος Χειρουργός Ορθοπεδικός και Τραυματιολόγος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Θ’ Ορθοπεδικής Κλινικής, Επανορθωτικής Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας 24ωρης Νοσηλείας στο ιατρικό κέντρο Metropolitan General, εξειδικεύεται στα κατάγματα λεκάνης (πυέλου), την ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος και την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (MIS) γόνατος και ισχίου.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε μαζί μας

Videos Πριν & Μετά

Κριτικές Ασθενών

Manos Terzakis
Manos Terzakis
21/04/2024
Δεν συνηθίζω, συνειδητά, να κάνω αξιολογήσεις στο δίκτυο, ούτε και τις λαμβάνω υπόψιν.. αλλά στη περίπτωση αυτής της ομάδας, (γιατί πραγματικά είναι ο ορισμός της ομάδας - ισχύς εν τη ενώσει), δικαίως θα το πράξω. Άδικο και παραπλανητικό το σύστημα αξιολόγησης. Δεν αρκούν 5 αστεράκια, ούτε πιστοποιούν, ούτε "μεταφράζουν" την επιστημονική αρτιότητα τους (state of the art, ελληνιστί..). Αλλά ούτε και την ποιότητα τους ως ανθρώπους. Νίκο.. έχεις κερδίσει τον σεβασμό μου. Όχι μονο για την επιστημονική σου επάρκεια. Αυτή είναι ευρέως γνωστή και αδιαμφισβήτητη, εξαρχής. Αλλά γιατί σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον του χώρου σου (σε κάθε έκφανση αλαζονείας και κατάχρησης), παραμένεις ακέραιος και Ανθρωπος. Σπάνιο, αλλά στη περίπτωση σου πραγματικό. Συνέχισε έτσι, σου αξίζει. Η ηρεμία και η αυτοπεποίθηση που εκπέμπεις, να ξέρεις ότι λαμβάνεται ιαματικά από τον ασθενή σου. Μαριάννα.. στο πλαίσιο της ομάδας που προανέφερα και περί σεβασμού, δεν επαναλαμβάνομαι. Μαζί σου πρώτη φορά συνειδητοποίησα, όταν ένας γιατρός λέει στον ασθενή του "σε αγαπώ..", τι ακριβώς εννοεί. Την πρώτη φορά που σε γνώρισα και το άκουγα που το έλεγες, δεν ήξερα και να σου πω την αλήθεια, με ξένισε λίγο. Δεν άργησα όμως να το καταλάβω.. Δεν θα ξεχάσω όταν με ξύπνησες στο χειρουργείο, ο τροπος που με έκανες να αισθανθώ οικεία. Παρεμπιπτόντως σε ευχαριστώ για το πρώτο πράγμα που μου έδωσες στο χέρι εκεί. Τον σεβασμό μου εξίσου.. Χριστίνα.. είσαι τυπική, ευγενής και συγκεντρωμένη. Μου έκανες εύκολη τη ζωή με τα γραφειοκρατικά θέματα. Μπράβο, μόνο καλύτερη έχεις να γίνεις με αυτή την ομάδα.
Despina Theodoropoulou
Despina Theodoropoulou
17/04/2024
Είχα πολύ σοβαρό πρόβλημα στα γόνατά μου. Επισκέφθηκα 4 γιατρούς αλλά τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Τελικά εμπιστευθηκα τον κο Μπαξεβανο κι έκανα αρθοπλαστική, παρά το σχετικά νεαρό (όσον αφορά αυτες τις περιπτωσεις) της ηλικίας μου. Αν δεν το είχα κάνει, σήμερα πιθανότατα δεν θα περπατούσα. Ευχαριστώ τόσο τον κο Μπαξεβανο όσο και την κα Κορρε για την άψογη συνεργασία και το ενδιαφέρον τους.
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
15/04/2024
Άνθρωπος με πολλες αρετες!!! Σοβαρός και Συγκροτημένος γιατρός !!! Σκύβει με ενδιαφέρον στο σώμα αλλά και στην ψυχή του ασθενή του! Έχει τη ΓΝΩΣΗ και το ΧΑΡΙΣΜΑ!!!
Aggelos Kounadis
Aggelos Kounadis
15/04/2024
Εξαιρετικός ιατρός με καλό δίκτυο συνεργατών εντός και εκτός ιατρείου
Ολγα Βουρλακου
Ολγα Βουρλακου
15/04/2024
Έχω χειρουργηθεί δύο φορές στον κύριο Μπαξεβάνο Την μία φορά έκανα κότσια την δεύτερη φορά γόνατο Είμαι απόλυτα ευχαριστημένη , είναι εξαιρετικός γιατρός και καλός άνθρωπος!!!
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
15/04/2024
Ο κύριος Μπαξεβανος είναι εκπληκτικός γιατρός, δεν πονεσα καθόλου στο χειρουργείο ούτε και μετά. Και προπαντός είναι άνθρωπος
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
14/04/2024
Ο καλύτερος γιατρός μα πάνω από όλα άνθρωπος. Δεν μπορώ να παραλείψω την αναισθησιολογο Μαριάννα Κορρέ η τοπ.
Cwithy
Cwithy
12/04/2024
Εξαιρετικός γιατρός αλλά και άνθρωπος, όπως ακριβώς και η κ. Κορρέ! Τους συστήνω ανεπιφύλακτα!
George Allagiannis
George Allagiannis
12/04/2024
Πολύ καλός χειρούργος με μεγάλη εμπειρία. Υπέροχος άνθρωπος που πάντα θα δώσει τη δέουσα προσοχή στους ασθενής του.