Ολική αρθροπλαστική ισχίου

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια επέμβαση που αποσκοπεί στην αντικατάσταση του κατεστραμμένου οστού και του χόνδρου της άρθρωσης. Η αντικατάσταση αυτή γίνεται με πλαστικά ή κεραμικά και μεταλλικά εξαρτήματα. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου πραγματοποιείται σε περιπτώσεις, όπου το ισχίο έχει φθαρεί σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό. Οι καθημερινές δραστηριότητες (περπάτημα, κάθισμα κ.α.), καθίστανται δύσκολες και επίπονες, ενώ η φαρμακευτική αγωγή δεν επιφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Πρόκειται για μια ασφαλή διαδικασία με πολύ θετικά αποτελέσματα. Ο/ Η ασθενής ανακουφίζεται άμεσα από τον πόνο, και αυξάνεται το εύρος κίνησης του ισχίου.

Η άρθρωση του ισχίου είναι μια από τις μεγαλύτερες του ανθρωπίνου σώματος. Σχηματίζεται από τη συνένωση της κεφαλής του μηριαίου οστού με την κοτύλη, η οποία αποτελεί μέρος του πυελικού οστού. Η κοτύλη και η κεφαλή του μηριαίου καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο, ένα λεπτό, ελαστικό και λείο περίβλημα συνδετικού ιστού. Ο αρθρικός χόνδρος επιτρέπει την εύκολη κίνηση των οστών, ενώ παράλληλα λειτουργεί προστατευτικά σε αυτά. Σε περιπτώσεις όπου ο χόνδρος καταστραφεί, η κοτύλη και η μηριαία κεφαλή πραγματοποιείται με δυσκολία, καθώς η τριβή μεταξύ τους είναι επίπονη για την άρθρωση.
Στην ολική αρθροπλαστική ισχίου αντικαθιστάται η άρθρωση με μια πρόθεση (τεχνητή άρθρωση). Η συγκεκριμένη πρόθεση αποτελείται από ένα μηριαίο στειλεό με κεφαλή και ένα κυπέλλιο κοτύλης.

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου – Αίτια

Η πιο συχνή αιτία που οδηγεί τους ασθενείς σε ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι η χρόνια ισχιαλγία. Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις (3) πιο κοινές μορφές της είναι:

  • η οστεοαρθρίτιδα
  • η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • η τραυματική αρθρίτιδα

Σπανιότερη είναι η αγγειακή νέκρωση από τραυματισμό του ισχίου, όπως κάταγμα ή εξάρθρωση. Ο τραυματισμός αυτός μπορεί να περιορίσει την παροχή αίματος της κεφαλής του μηριαίου. Επίσης, σπάνια αιτία αποτελεί η παιδική νόσος του ισχίου, όπου δεν υπάρχει φυσιολογική ανάπτυξη ισχίου επηρεάζοντας τις επιφάνειες της άρθρωσης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει στην ενήλικη ζωή αρθρίτιδα.

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου – Ενδείξεις

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου έχει ένδειξη συνήθως όταν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, η φυσικοθεραπεία και τα στηρίγματα βάδισης, δεν προφέρουν ανακούφιση.
Οι σημαντικότεροι λόγοι που οδηγούν στην επιλογή της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι οι εξής:

  1. Ισχιαλγία, η οποία δημιουργεί προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητες του/ της ασθενούς, όπως το περπάτημα
  2. Ισχιαλγία, η οποία συνεχίζεται και κατά την ανάπαυση
  3. Δυσκαμψία του ισχίου, η οποία περιορίζει την ικανότητα μετακίνησης ή ανύψωσης του άκρου.

Μπορούν όλοι οι ασθενείς να κάνουν Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου;

Δεν υπάρχουν κριτήρια συγκεκριμένα που να επιτρέπουν ή αντιθέτως να απαγορεύουν την ολική αρθροπλαστική ισχίου. Όλοι οι ασθενείς ανεξαρτήτου ηλικίας μπορούν να υποβληθούν σε μια τέτοια επέμβαση. Ωστόσο, οι περισσότεροι που χρήζουν της συγκεκριμένης θεραπείας είναι μεταξύ 50 και 80 ετών. Η απόφαση για την ολική αρθροπλαστική ισχίου βασίζεται κυρίως στην ένταση του πόνου και την αναπηρία του/ της ασθενούς.

Ολική Αρθροπλασικτή Ισχίου – Διαδικασία και Εξετάσεις που απαιτούνται πριν από την Επέμβαση

Οι ασθενείς εισάγονται στο νοσοκομείο την ίδια μέρα της επέμβασης και εκεί διενεργούνται κάποιες εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές είναι:

  • η ακτινογραφία θώρακος
  • ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • εξετάσεις αίματος και ούρων

Σε περίπτωση όπου ο/ η ασθενής λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να ενημερώσει το γιατρό του/της.

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου πραγματοποιείται είτε με περιοχική αναισθησία και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Ο χειρουργός αρχικά απομακρύνει τον κατεστραμμένο χόνδρο και οστό και εν συνεχεία τοποθετεί τα καινούρια μεταλλικά, πλαστικά ή κεραμικά εμφυτεύματα με ψηφιακή ή ρομποτική υποβοήθηση. Με τον τρόπο αυτό, αποκαθίσταται η ευθυγράμμιση και η λειτουργία του ισχίου.
Αναλυτικότερα, στην ολική αρθροπλαστική ισχίου, η κατεστραμμένη μηριαία κεφαλή αφαιρείται και αντικαθιστάται με ένα μεταλλικό στέλεχος. Αυτό το στέλεχος τοποθετείται εντός του κοίλου κέντρου του μηριαίου οστού. Στο επάνω μέρος του στελέχους, τοποθετείται μια μεταλλική ή κεραμική σφαίρα, η οποία αντικαθιστά την κατεστραμμένη μηριαία κεφαλή. Η κατεστραμμένη επιφάνεια του χόνδρου της κοτύλης που έχει αφαιρεθεί, αντικαθιστάται από μια μεταλλική υποδοχή. Μεταξύ αυτής και της νέας σφαίρας, παρεμβάλλεται ένα πλαστικό, κεραμικό ή μεταλλικό διαχωριστικό, ώστε να επιτρέπει μια λεία επιφάνεια ολίσθησης.

Η παραμονή του/ της ασθενούς στο νοσοκομείο διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες, ενώ κινητοποιείται 2 ώρες μετά την επέμβαση. Επίσης, ο ασθενής είναι σε θέση να οδηγήσει 2-4 εβδομάδες μετεγχειρητικά.

Τροποποιημένη anterolateral προσπέλαση κατά MAYO CLINIC

Η τροποποιημένη anterolateral προσπέλαση κατά MAYO CLINIC (τύπου ALMIS): Η τεχνική αυτή είναι μια νέα χειρουργική μέθοδος, κατά την οποία η τομή είναι πολύ μικρότερη και δεν προκαλείται βλάβη στους μυς. Άρα ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μικρότερος, η ανάρρωση γρηγορότερη και έτσι ο ασθενής δύναται να κινητοποιηθεί και να βαδίσει 2 ώρες μετά το χειρουργείο. Ο χρόνος της επέμβασης επίσης είναι μικρότερος (περίπου 45 λεπτά) με αποτέλεσμα λιγότερες πιθανότητες λοίμωξης και μετάγγισης.

Fast Track Anaesthesia

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος σε αποκλειστική συνεργασία με την εξειδικευμένη σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αναισθησιολόγο Δρ. Μαριάννα Κορρέ MD MSc Phd, εφαρμόζουν με πολυετή εμπειρία σε όλες τις επεμβάσεις τους πρωτοκόλλα fast track anesthesia 24ωρης νοσηλείας.
Με τη μέθοδο αυτή ο ασθενής απολαμβάνει πολλαπλά́ οφέλη.

Κυριότερα αποτελούν:

  • Ένα 24ωρο παραμονής στο νοσοκομείο
  • Γρηγόρη επιστροφή στην καθημερινότητα
  • Δεν υπάρχει ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος σε ποσοστό 99%
  • Ο ασθενής άμεσα μετεγχειρητικά δεν φέρει παροχετεύσεις , ουροκαθετήρα ή συσκευές αναλγησίας στην σπονδυλική στήλη

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου – Οφέλη

Μετά από μια ολική αρθροπλαστική ισχίου οι ασθενείς απολαμβάνουν σημαντικά οφέλη: Νιώθουν μια σημαντική μείωση του πόνου και η ικανότητά τους στις καθημερινές δραστηριότητες βελτιώνεται.

Παρόλα αυτά οι ασθενείς μετά από μια τέτοια επέμβαση θα πρέπει να προστατεύουν την αντικατάσταση του ισχίου τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό έτσι ώστε τα αποτελέσματα να διατηρηθούν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου – Επιπλοκές

Μετά από μια ολική αρθροπλαστική ισχίου υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστούν κάποιες επιπλοκές, αν  και τον ποσοστό εμφάνισής τους είναι χαμηλό. Κάποιες από τις επιπλοκές που ίσως εμφανιστούν είναι οι εξής:

  1. Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Στη κλινική μας, η άμεση κινητοποίηση του ασθενή, η χορήγηση αντιπηκτικών από το στόμα, η χρήση αντιθρομβωτικών καλσών και η άμεση εκκίνηση ισομετρικών ασκήσεων των άκρων, σχεδόν μηδενίζουν τη πιθανότητα θρόμβωσης.
  2. Λοίμωξη. Στη κλινική μας, λόγω της εφαρμογής fast track πρωτοκόλλων, η παραμονή των ασθενών σε νοσοκομειακό περιβάλλον είναι μικρότερη των 24 ωρών και σε συνδυασμό με της μικρής επεμβατικότητας τεχνικές, δεν υπάρχουν κακώσεις ιστών, άρα ελαχιστοποιείται η πιθανότητα λοίμωξης σε σχέση με άλλες μεθόδους.
  3. Ανισοσκελία. Με τη μέθοδο ALMIS όπου δεν γίνονται διατομές μυϊκών ομάδων και σε συνδυασμό με της ακριβής μετρήσεις κατά τον προεγχειρητικά σχεδιασμό αλλά και διεγχειρητικά με τη χρήση C-ARM υπάρχει πλήρης έλεγχος και ακρίβεια του μήκους στο χειρουργηθέν μέλος.
  4. Χαλάρωση και φθορά του μοσχεύματος, οι οποίες συμβαίνουν συνήθως με την πάροδο των χρόνων. Αιτία είναι η καθημερινή δραστηριότητα των ατόμων ή από τη λέπτυνση του οστού, την οστεόλυση. Σε περίπτωση έντονου πόνου, επιβάλλεται αναθεώρηση της αρθροπλαστικής ισχίου. Στη κλινική μας γίνεται χρήση υλικών τελευταίας τεχνολογίας πολύ υψηλής αντοχής, που αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης της αρθροπλαστικής σας.
  5. Εξάρθρημα ισχίου, η οποία είναι μια σπάνια επιπλοκή και συνήθως απαιτείται περαιτέρω χειρουργική επέμβαση. Με τη μέθοδο ALMIS η πιθανότητα εξαρθρήματος είναι εξαιρετικά σπάνια σε σχέση με άλλες μεθόδους, αφού πρόκειται για πρόσθια προσπέλαση.
  6. Άλλες επιπλοκές, όπως τραυματισμός του νεύρου και των αιμοφόρων αγγείων, αιμορραγία, κάταγμα και δυσκαμψία με πιθανότητα κάτω του 0.2%

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου – Οδηγίες μετά την Επέμβαση & Αποκατάσταση

Μετά από μια ολική αρθροπλαστική ισχίου, οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ιατρού τους.
Προκειμένου η ανάρρωση να είναι ταχύτερη και ευκολότερη, οι οδηγίες που δίνονται είναι οι ακόλουθες:

  1. Φαρμακευτική αγωγή: Παυσίπονα χορηγούνται για τη διαχείριση του πόνου.
  2. Περιποίηση τραύματος: Το τραύμα που έχει δημιουργηθεί μετά από μια ολική αρθροπλαστική ισχίου, θα πρέπει να παραμένει στεγνό, μέχρι να επουλωθεί καλά και να ξεραθεί. Επίσης, ένας επίδεσμος στην πληγή βοηθάς στην πρόληψη του ερεθισμού από τα ρούχα.
  3. Φυσικοθεραπεία: Οι ειδικές ασκήσεις βοηθούν και ενισχύσουν το ισχίο και επαναφέρουν την κίνηση για τις καθημερινές δραστηριότητες.
  4. Δίαιτα: Καθώς η απώλεια όρεξης μπορεί να υπάρξει μετά το χειρουργείο, οι ασθενείς μπορούν να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη δίαιτα με συμπληρώματα σιδήρου, το οποίο είναι σημαντικό στην επούλωση του ιστού και την αποκατάσταση της μυϊκής δύναμης. Ακόμα, πολύ σημαντική είναι η κατανάλωση άφθονων υγρών.
  5. Δραστηριότητες: Η συνέχιση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων είναι πολύ σημαντική, αλλά με ένα αυξανόμενο πρόγραμμα δυσκολίας.
  6. Αντιφλεγμονώδη και αντιπηκτικά φάρμακα, για την πρόληψη και αποφυγή λοιμώξεων και θρομβώσεων.
  7. Αποφυγή πτώσεων: Θα πρέπει οι ασθενείς να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί τις πρώτες εβδομάδες μετά την ολική αρθροπλαστική ισχίου, καθώς μια ενδεχόμενη πτώση μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις.

Κλείστε σήμερα ραντεβού με τον γιατρό για μία πλήρη εξέταση και ένα προσωποποιημένο πρόγραμμα αντιμετώπισης. Επωφεληθείτε από την εμπειρία και την εξειδίκευση που μπορεί να σας παρέχει αλλά και από την τεχνική του κατάρτιση, που επιτρέπει την διενέργεια σύγχρονων και έμπιστων μεθόδων θεραπείας.

Επικοινωνία