Ολική αρθροπλαστική ισχίου

//Ολική αρθροπλαστική ισχίου

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια επέμβαση που αποσκοπεί στην αντικατάσταση του κατεστραμμένου οστού και του χόνδρου της άρθρωσης με πλαστικά ή κεραμικά και μεταλλικά εξαρτήματα. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου πραγματοποιείται σε περιπτώσεις, όπου το ισχίο έχει φθαρεί σε τέτοιο βαθμό που οι καθημερινές δραστηριότητες (περπάτημα, να κάθεστε ή να σηκώνεστε από την καρέκλα) καθίστανται δύσκολες και επίπονες και η φαρμακευτική αγωγή δεν επιφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η επέμβαση αυτή πρόκειται για μια ασφαλή διαδικασία με αποτελέσματα πολύ θετικά, για τον/την ασθενή, καθώς ανακουφίζει από τον πόνο, και αυξάνει το εύρος κίνησης του ισχίου. Η άρθρωση του ισχίου είναι μια από τις μεγαλύτερες του ανθρωπίνου σώματος και σχηματίζεται από τη συνένωση της κεφαλής του μηριαίου οστού με την κοτύλη, η οποία αποτελεί μέρος του πυελικού οστού. Η κοτύλη και η κεφαλή του μηριαίου καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο, ένα λεπτό, ελαστικό και λείο περίβλημα συνδετικού ιστού, ο οποίος επιτρέπει την εύκολη κίνηση των οστών και τα προστατεύει. Σε περιπτώσεις, όπου ο αρθρικός αυτός χόνδρος καταστραφεί, η κοτύλη και η μηριαία κεφαλή πραγματοποιείται με δυσκολία, καθώς η τριβή μεταξύ τους είναι επίπονη για την άρθρωση. Στην ολική αρθροπλαστική ισχίου αντικαθιστάται η άρθρωση με μια πρόθεση ( τεχνητή άρθρωση ), η οποία αποτελείται από ένα μηριαίο στειλεό με κεφαλή και ένα κυπέλλιο κοτύλης.

Ποια αίτια οδηγούν σε ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η πιο συχνή αιτία που οδηγεί τους ασθενείς σε ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι η χρόνια ισχιαλγία και συγκεκριμένα οι τρεις (3) πιο κοινές μορφές της, η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η τραυματική αρθρίτιδα. Σπανιότερες είναι η αγγειακή νέκρωση ένας τραυματισμός του ισχίου, όπως κάταγμα ή εξάρθρωση, ο οποίος μπορεί να περιορίσει την παροχή αίματος της κεφαλής του μηριαίου και η παιδική νόσος του ισχίου, όπου δεν υπάρχει φυσιολογική ανάπτυξη του ισχίου, επηρεάζονται τις επιφάνειες της άρθρωσης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει στην ενήλικη ζωή αρθρίτιδα.

Πώς γίνεται η ολική αρθροπλαστική ισχίου και τι εξετάσεις απαιτούνται πριν από της επέμβαση;

Οι ασθενείς εισάγονται στο νοσοκομείο μια ημέρα πριν την επέμβαση και εκεί διενεργούνται κάποιες εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές είναι η ακτινογραφία θώρακος, ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα, εξετάσεις αίματος και ούρων. Σε περίπτωση όπου ο/ η ασθενής λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να ενημερώσει το γιατρό του/της. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου πραγματοποιείται είτε με ολική αναισθησία, είτε με επισκληρίδιο ή περιοχική αναισθησία και διαρκεί κάποιες ώρες. Ο χειρουργός αρχικά απομακρύνει τον κατεστραμμένο χόνδρο και το οστό και εν συνεχεία τοποθετεί τα καινούρια μεταλλικά, πλαστικά ή κεραμικά εμφυτεύματα, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ευθυγράμμιση και η λειτουργία του ισχίου. Αναλυτικότερα, στην ολική αρθροπλαστική ισχίου, η κατεστραμμένη μηριαία κεφαλή αφαιρείται και αντικαθιστάται με ένα μεταλλικό στέλεχος, το οποίο τοποθετείται εντός του κοίλου κέντρου του μηριαίου οστού. Στο επάνω μέρος του στελέχους, τοποθετείται μια μεταλλική ή κεραμική σφαίρα, η οποία αντικαθιστά την κατεστραμμένη μηριαία κεφαλή. Η κατεστραμμένη επιφάνεια του χόνδρου της κοτύλης που έχει αφαιρεθεί, αντικαθιστάται από μια μεταλλική υποδοχή και μεταξύ αυτής και της νέας σφαίρας, παρεμβάλλεται ένα πλαστικό, κεραμικό ή μεταλλικό διαχωριστικό, έτσι ώστε να επιτρέπει μια λεία επιφάνεια ολίσθησης. Η παραμονή του/ της ασθενούς διαρκεί λίγες ημέρες και κατά την ανάρρωση τοποθετείται ένας νάρθηκας θέσης, έτσι ώστε να προστατεύεται το ισχίο.

Τι είναι η τροποποιημένη anterolateral προσπέλαση κατά MAYO CLINIC

Η τροποποιημένη anterolateral προσπέλαση κατά MAYO CLINIC (τύπου ALMIS): Η τεχνική αυτή είναι μια νέα χειρουργική μέθοδος, κατά την οποία η τομή είναι πολύ μικρότερη και δεν προκαλείται βλάβη στους μυς. Άρα ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μικρότερος, η ανάρρωση γρηγορότερη και έτσι ο ασθενής δύναται να κινητοποιηθεί και να βαδίσει 3-4 ώρες μετά το χειρουργείο. Ο χρόνος της επέμβασης επίσης είναι μικρότερος (περίπου 45 λεπτά) με αποτέλεσμα λιγότερες πιθανότητες λοίμωξης και μετάγγισης.

Πότε συστήνεται η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου συστήνεται για διάφορους λόγους και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, η φυσικοθεραπεία και τα στηρίγματα βάδισης, δεν προφέρουν ανακούφιση. Αυτοί είναι οι εξής:

 1. Ισχιαλγία, η οποία δημιουργεί προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητες του/ της ασθενούς, όπως το περπάτημα
 2. Ισχιαλγία, η οποία συνεχίζεται και κατά την ανάπαυση
 3. Δυσκαμψία του ισχίου, η οποία περιορίζει την ικανότητα μετακίνησης ή ανύψωσης του άκρου.

Μπορούν όλοι οι ασθενείς να κάνουν ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Δεν υπάρχουν κριτήρια συγκεκριμένα που να επιτρέπουν ή αντιθέτως να απαγορεύουν την ολική αρθροπλαστική ισχίου. Όλοι οι ασθενείς ανεξαρτήτου ηλικίας μπορούν να υποβληθούν σε μια τέτοια επέμβαση, αν και οι περισσότεροι είναι μεταξύ 50 έως 80 ετών .Η απόφαση για την ολική αρθροπλαστική ισχίου βασίζεται κυρίως στην ένταση του πόνου και την αναπηρία του/ της ασθενούς.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές του χειρουργείου;

Μετά από μια ολική αρθροπλαστική ισχίου υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστούν κάποιες επιπλοκές, αν  και τον ποσοστό εμφάνισής τους είναι χαμηλό. Κάποιες από τις επιπλοκές που ίσως εμφανιστούν είναι οι εξής:

 1. Θρόμβοι αίματος, που είναι η πιο συχνή επιπλοκή της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Σχηματίζονται στις φλέβες των κάτω άκρων ή της λεκάνης και μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στην υγεία του/της ασθενούς. Για την πρόληψή τους χορηγούνται αντιπηκτικά φάρμακα, φουσκωτά καλύμματα ποδιών και συστήνονται ασκήσεις ποδοκνημικής.
 2. Λοίμωξη, η οποία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, αλλά αν πρόκειται για μεγάλες εν τω βάθει λοιμώξεις ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση και αφαίρεση της πρόθεσης
 3. Άνισα μέλη. Ορισμένες φορές μετά από μια ολική αρθροπλαστική ισχίου μπορεί το ένα πόδι να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από το άλλο. Σε αυτήν την περίπτωση ο ιατρός μπορεί να επιμηκύνει ή να κοντύνει ελαφρά το άκρο , έτσι ώστε να βελτιωθεί η σταθερότητα του ισχίου.
 4. Χαλάρωση και φθορά του μοσχεύματος, οι οποίες συμβαίνουν συνήθως με την πάροδο των χρόνων. Αιτία είναι η καθημερινή δραστηριότητα των ατόμων ή από τη λέπτυνση του οστού, την οστεόλυση. Σε περίπτωση έντονου πόνου, επιβάλλεται αναθεώρηση της αρθροπλαστικής ισχίου
 5. Εξάρθρωση, η οποία είναι μια σπάνια επιπλοκή και συνήθως απαιτείται περαιτέρω χειρουργική επέμβαση.
 6. Άλλες επιπλοκές, όπως τραυματισμός του νεύρου και των αιμοφόρων αγγείων, αιμορραγία, κάταγμα και ακαμψία.

Τι οδηγίες πρέπει να ακολουθήσουν οι ασθενείς μετά από την ολική αρθροπλαστική ισχίου και πόσο διαρκεί η αποκατάσταση;

Μετά από μια ολική αρθροπλαστική ισχίου, οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ιατρού τους, προκειμένου η ανάρρωση να είναι ταχύτερη και ευκολότερη. Αυτές είναι οι ακόλουθες:

 1. Φαρμακευτική αγωγή: Παυσίπονα χορηγούνται για τη διαχείριση του πόνου
 2. Περιποίηση τραύματος: Το τραύμα που έχει δημιουργηθεί μετά από μια ολική αρθροπλαστική ισχίου, θα πρέπει να παραμένει στεγνό, μέχρι να επουλωθεί καλά και να ξεραθεί. Επίσης, ένας επίδεσμος στην πληγή βοηθάς στην πρόληψη του ερεθισμού από τα ρούχα.
 3. Φυσικοθεραπεία: Οι ειδικές ασκήσεις βοηθούν και ενισχύσουν το ισχίο και επαναφέρουν την κίνηση για τις καθημερινές δραστηριότητες.
 4. Δίαιτα: Καθώς η απώλεια όρεξης μπορεί να υπάρξει μετά το χειρουργείο, οι ασθενείς μπορούν να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη δίαιτα με συμπληρώματα σιδήρου, το οποίο είναι σημαντικό στην επούλωση του ιστού και την αποκατάσταση της μυϊκής δύναμης. Ακόμα, πολύ σημαντική είναι η κατανάλωση άφθονων υγρών.
 5. Δραστηριότητες: Η συνέχιση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων είναι πολύ σημαντική, αλλά με ένα αυξανόμενο πρόγραμμα δυσκολίας.
 6. Αντιφλεγμονώδη και αντιπηκτικά φάρμακα, για την πρόληψη και αποφυγή λοιμώξεων και θρομβώσεων.
 7. Αποφυγή πτώσεων: Θα πρέπει οι ασθενείς να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί τις πρώτες εβδομάδες μετά την ολική αρθροπλαστική ισχίου, καθώς μια ενδεχόμενη πτώση μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις.

Ποια είναι τα οφέλη από την ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Μετά από μια ολική αρθροπλαστική ισχίου οι ασθενείς νιώθουν μια σημαντική μείωση του πόνου και η ικανότητά τους στις καθημερινές δραστηριότητες βελτιώνεται. Παρόλα αυτά οι ασθενείς μετά από μια τέτοια επέμβαση θα πρέπει να προστατεύουν την αντικατάσταση του ισχίου τους, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να διατηρηθούν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

2018-06-04T16:24:36+00:00