Αρθρίτιδα (Οστεοαρθρίτιδα) Γόνατος Συμπτώματα & Θεραπεία

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι η συχνότερη μορφή αρθρίτιδας του γόνατος, κατά την οποία ο αρθρικός χόνδρος προοδευτικά εκφυλίζεται, χάνοντας τη λεία του υφή και μειώνεται τα πάχος του. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η τριβή μεταξύ των οστών, η οποία οδηγεί στην επώδυνη κίνηση του γόνατος. Ο πόνος στο γόνατο είναι οξύς και πιο έντονος κατά την κίνηση, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των δραστηριοτήτων του/της ασθενούς. Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος έχει αργή εξέλιξη και γι αυτό το λόγο η δυσκαμψία και ο πόνος γίνονται πιο έντονα με την πάροδο του χρόνου. Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος προσβάλλει άτομα άνω των 50 ετών και είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Οι θεραπείες που προτείνονται για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου είναι αρχικά συντηρητικές, αν όμως δεν υπάρξει βελτίωση οι ασθενείς θα πρέπει να καταφύγουν στη χειρουργική μέθοδο.

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί η αρθρίτιδα - οστεοαρθρίτιδα γόνατος;

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από την οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι κυρίως ο πόνος, το οίδημα και η δυσκαμψία. Αναλυτικότερα:

 1. Ο πόνος και η δυσκαμψία το πρωί και μετά από την καθιστή θέση
 2. Ο πόνος που χειροτερεύει με τις καθημερινές δραστηριότητες
 3. Η δυσκαμψία του γόνατος αφορά την πλήρη κάμψη και έκταση του γόνατος
 4. Η ατροφία των μυών και το αίσθημα αστάθειας λόγω του πόνου του γόνατος
 5. Η ερυθρότητα του γόνατος με παρουσία οιδήματος και αίσθημα καύσου
 6. Η αύξηση του πόνου με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών, κυρίως με την παρουσία υγρασίας
 7. Η ομαλή κίνηση του γόνατος εμποδίζεται από ελεύθερα τεμάχια του χόνδρου ή του μηνίσκου, με αποτέλεσμα το αίσθημα τριγμού ή μπλοκαρίσματός του.

Πώς διαγιγνώσκεται η αρθρίτιδα - οστεοαρθρίτιδα γόνατος;

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος μπορεί να διαγνωστεί εύκολα από τον ιατρό, λαμβάνοντας το ιστορικό του/της ασθενούς, την κλινική εξέταση και τις απεικονιστικές εξετάσεις, οι οποίες θα επιβεβαιώσουν τη διάγνωση. Κατά την κλινική εξέταση, ο ασθενής εξετάζεται για τα παρακάτω συμπτώματα:

 1. Η ευαισθησία στην περιοχή του γόνατος
 2. Το οίδημα και ερυθρότητα στην άρθρωση του γόνατος
 3. Η αστάθεια της άρθρωσης
 4. Το περιορισμένο εύρος κίνησης της άρθρωσης
 5. Ο πόνος κατά τη φόρτιση της άρθρωσης
 6. Το αίσθημα κριγμού του γόνατος κατά την κίνησή του
 7. Η χωλότητα κατά τη βάδιση

Οι απεικονιστικές εξετάσεις που θα σας ζητηθούν, έτσι ώστε να επιβαιβεωθεί η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι οι ακόλουθες:

 1. Η ακτινογραφία, η οποία δίνει πληροφορίες για ασύμμετρη φόρτιση και για τυχόν παραμορφώσεις, καθώς και για πιθανή δημιουργία νέου οστού στις παρυφές της άρθρωσης ( οστεόφυτα )
 2. Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, καθώς και το σπινθηρογράφημα. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατάσταση που βρίσκονται τα οστά και οι μαλακοί ιστοί του γόνατος.

Τι θεραπείες υπάρχουν για την αρθρίτιδα - οστεοαρθρίτιδα γόνατος;

Αρχικά για να αντιμετωπιστεί η οστεοαρθρίτιδα γόνατος, συστήνεται η συντηρητική μέθοδος, η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

 1. Φαρμακευτική αγωγή: Τα φάρμακα, τα οποία χορηγούνται στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι κυρίως αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη. Στόχος τους είναι η ανακούφιση από τον πόνο που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Ορισμένες φορές μπορεί να γίνει και χρήση κάποιων ισχυρών αντιφλεγμονωδών ουσιών με κορτιζόνη, οι οποίες εγχέονται στην άρθρωση του γόνατος ( ενδαρθρικά ). Οι ενέσεις αυτές δεν προσφέρουν οριστικό αποτέλεσμα στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος και δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνονται πολύ συχνά.
 2. Η φυσιοθεραπεία: Η φυσιοθεραπεία βοηθά με τις ειδικές ασκήσεις στην αύξηση εύρους κίνησης και ευκαμψίας της άρθρωσης και στην ενδυνάμωση των μυών του γόνατος. Με τις κατάλληλες ασκήσεις οι ασθενείς ανακουφίζονται προσωρινά από τον πόνο και τα συμπτώματα που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα γόνατος
 3. Η τροποποίηση του τρόπου ζωής των ασθενών: Η αλλαγή σε ορισμένες καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να προστατεύσει την άρθρωση του γόνατος από περαιτέρω βλάβη και να καθυστερήσει την εξέλιξη της αλλοίωσης. Θα πρέπει να αποφεύγονται συγκεκριμένα αθλήματα, όπως το τρέξιμο και το τένις, τα οποία φορτίζουν αρκετά την άρθρωση και να αντικατασταθούν από άλλα, τα οποία την ανακουφίζουν, όπως η κολύμβηση. Ακόμα, η απώλεια βάρους βοηθά στην αποφόρτιση των αρθρώσεων.
 4. Η παγοθεραπεία: Η εφαρμογή πάγου στην άρθρωση του γόνατος προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα του πόνου και του καύσου, τα οποία προκαλούνται από την οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

Σε περιπτώσεις, όπου η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι πλέον πολύ προχωρημένη και τα συμπτώματά της δεν αντιμετωπίζονται με τη συντηρητική θεραπεία και συνεχίζονται, συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπισή της. Υπάρχουν διάφορα είδη χειρουργικής θεραπείας για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι οι εξής:

 1. Η αρθροσκόπηση- αρθροσκοπικός καθαρισμός γόνατος: Κατά την αρθροσκόπηση η άρθρωση του γόνατος καθαρίζεται από τα ελεύθερα σωματίδια και τους εκφυλισμένους ιστούς, που μπλοκάρουν την ελεύθερη κίνηση της άρθρωσης και προκαλούν πόνο. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών από τις οποίες εισάγονται τα ειδικά, λεπτά εργαλεία. Εφαρμόζεται με μέτριου επιπέδου οστεοαρθρίτιδας και στόχος της είναι η άμεση ανακούφιση των ασθενών από τον πόνο και η επιβράδυνση εξέλιξης της νόσου.
 2. Η ολική αρθροπλαστική γόνατος ή μερική μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος: Στην ολική αρθροπλαστική γόνατος και τη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος, αφαιρούνται οι κατεστραμμένες επιφάνειες του γόνατος και αντικαθιστώνται με προθέσεις ( τεχνητά εμφυτεύματα ), οι οποίες είναι κατασκευασμένες από μέταλλο και ειδικό πλαστικό. Με αυτή τη μέθοδο, αποκαθιστάται η φυσιολογική λειτουργία της άρθρωσης του γόνατος. Στην περίπτωση της μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής γόνατος, πολλές φορές πραγματοποιείται με πλοήγηση. Αυτή η μέθοδος είναι γνωστή ως ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος.
 3. Η οστεοκτομία: Στόχος της οστεοκτομίας είναι η μετακίνηση του φορτίου προς το λιγότερο πάσχων τμήμα της άρθρωσης. Αυτό επιτυγχάνεται με την αλλαγή της γωνίας φόρτισης της άρθρωσης με επέμβαση τομής τμήματος του οστού της κνήμης και / ή του μηριαίου.

Fast Track Anaesthesia

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος σε αποκλειστική συνεργασία με την εξειδικευμένη σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αναισθησιολόγο Δρ. Μαριάννα Κορρέ MD MSc Phd, εφαρμόζουν με πολυετή εμπειρία σε όλες τις επεμβάσεις τους πρωτοκόλλα fast track anaesthesia 24ωρης νοσηλείας.
Με τη μέθοδο αυτή ο ασθενής απολαμβάνει πολλαπλά οφέλη.

Κυριότερα αποτελούν:

 • Ένα 24ωρο παραμονής στο νοσοκομείο
 • Γρηγόρη επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Δεν υπάρχει ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος σε ποσοστό 99%
 • Ο ασθενής άμεσα μετεγχειρητικά δεν φέρει παροχετεύσεις, ουροκαθετήρα ή συσκευές αναλγησίας στην σπονδυλική στήλη

Τι οδηγίες πρέπει να ακολουθηθούν από τους ασθενείς, μετά από μια επέμβαση για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος;

Μετά από μια επέμβαση για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος ακολουθούνται συγκεκριμένες οδηγίες, τις οποίες δίνει ο θεράπων ιατρός. Αναλυτικά αυτές είναι:

 1. Η χορήγηση παυσίπονων, για τη διαχείριση του πόνου
 2. Η φυσικοθεραπεία, για την ανάκτηση της δύναμης και του εύρους κίνησης της άρθρωσης του γόνατος. Οι ασκήσεις που προτείνονται είναι ειδικά σχεδιασμένες για τέτοιες περιπτώσεις αποκατάστασης.
 3. Αναλόγως την επέμβαση που πραγματοποιήθηκε για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος, μπορεί τις πρώτες ημέρες να χρειαστεί κηδεμόνας ή βακτηρία, έτσι ώστε οι ασθενείς να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες σταδιακά και με λιγότερο πόνο.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία

Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος MD, PhD

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος Χειρουργός Ορθοπεδικός και Τραυματιολόγος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Θ’ Ορθοπεδικής Κλινικής, Επανορθωτικής Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας 24ωρης Νοσηλείας στο ιατρικό κέντρο Metropolitan General, εξειδικεύεται στα κατάγματα λεκάνης (πυέλου), την ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος και την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (MIS) γόνατος και ισχίου.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε μαζί μας

Videos Πριν & Μετά

Κριτικές Ασθενών

Manos Terzakis
Manos Terzakis
21/04/2024
Δεν συνηθίζω, συνειδητά, να κάνω αξιολογήσεις στο δίκτυο, ούτε και τις λαμβάνω υπόψιν.. αλλά στη περίπτωση αυτής της ομάδας, (γιατί πραγματικά είναι ο ορισμός της ομάδας - ισχύς εν τη ενώσει), δικαίως θα το πράξω. Άδικο και παραπλανητικό το σύστημα αξιολόγησης. Δεν αρκούν 5 αστεράκια, ούτε πιστοποιούν, ούτε "μεταφράζουν" την επιστημονική αρτιότητα τους (state of the art, ελληνιστί..). Αλλά ούτε και την ποιότητα τους ως ανθρώπους. Νίκο.. έχεις κερδίσει τον σεβασμό μου. Όχι μονο για την επιστημονική σου επάρκεια. Αυτή είναι ευρέως γνωστή και αδιαμφισβήτητη, εξαρχής. Αλλά γιατί σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον του χώρου σου (σε κάθε έκφανση αλαζονείας και κατάχρησης), παραμένεις ακέραιος και Ανθρωπος. Σπάνιο, αλλά στη περίπτωση σου πραγματικό. Συνέχισε έτσι, σου αξίζει. Η ηρεμία και η αυτοπεποίθηση που εκπέμπεις, να ξέρεις ότι λαμβάνεται ιαματικά από τον ασθενή σου. Μαριάννα.. στο πλαίσιο της ομάδας που προανέφερα και περί σεβασμού, δεν επαναλαμβάνομαι. Μαζί σου πρώτη φορά συνειδητοποίησα, όταν ένας γιατρός λέει στον ασθενή του "σε αγαπώ..", τι ακριβώς εννοεί. Την πρώτη φορά που σε γνώρισα και το άκουγα που το έλεγες, δεν ήξερα και να σου πω την αλήθεια, με ξένισε λίγο. Δεν άργησα όμως να το καταλάβω.. Δεν θα ξεχάσω όταν με ξύπνησες στο χειρουργείο, ο τροπος που με έκανες να αισθανθώ οικεία. Παρεμπιπτόντως σε ευχαριστώ για το πρώτο πράγμα που μου έδωσες στο χέρι εκεί. Τον σεβασμό μου εξίσου.. Χριστίνα.. είσαι τυπική, ευγενής και συγκεντρωμένη. Μου έκανες εύκολη τη ζωή με τα γραφειοκρατικά θέματα. Μπράβο, μόνο καλύτερη έχεις να γίνεις με αυτή την ομάδα.
Despina Theodoropoulou
Despina Theodoropoulou
17/04/2024
Είχα πολύ σοβαρό πρόβλημα στα γόνατά μου. Επισκέφθηκα 4 γιατρούς αλλά τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Τελικά εμπιστευθηκα τον κο Μπαξεβανο κι έκανα αρθοπλαστική, παρά το σχετικά νεαρό (όσον αφορά αυτες τις περιπτωσεις) της ηλικίας μου. Αν δεν το είχα κάνει, σήμερα πιθανότατα δεν θα περπατούσα. Ευχαριστώ τόσο τον κο Μπαξεβανο όσο και την κα Κορρε για την άψογη συνεργασία και το ενδιαφέρον τους.
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
15/04/2024
Άνθρωπος με πολλες αρετες!!! Σοβαρός και Συγκροτημένος γιατρός !!! Σκύβει με ενδιαφέρον στο σώμα αλλά και στην ψυχή του ασθενή του! Έχει τη ΓΝΩΣΗ και το ΧΑΡΙΣΜΑ!!!
Aggelos Kounadis
Aggelos Kounadis
15/04/2024
Εξαιρετικός ιατρός με καλό δίκτυο συνεργατών εντός και εκτός ιατρείου
Ολγα Βουρλακου
Ολγα Βουρλακου
15/04/2024
Έχω χειρουργηθεί δύο φορές στον κύριο Μπαξεβάνο Την μία φορά έκανα κότσια την δεύτερη φορά γόνατο Είμαι απόλυτα ευχαριστημένη , είναι εξαιρετικός γιατρός και καλός άνθρωπος!!!
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
15/04/2024
Ο κύριος Μπαξεβανος είναι εκπληκτικός γιατρός, δεν πονεσα καθόλου στο χειρουργείο ούτε και μετά. Και προπαντός είναι άνθρωπος
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
14/04/2024
Ο καλύτερος γιατρός μα πάνω από όλα άνθρωπος. Δεν μπορώ να παραλείψω την αναισθησιολογο Μαριάννα Κορρέ η τοπ.
Cwithy
Cwithy
12/04/2024
Εξαιρετικός γιατρός αλλά και άνθρωπος, όπως ακριβώς και η κ. Κορρέ! Τους συστήνω ανεπιφύλακτα!
George Allagiannis
George Allagiannis
12/04/2024
Πολύ καλός χειρούργος με μεγάλη εμπειρία. Υπέροχος άνθρωπος που πάντα θα δώσει τη δέουσα προσοχή στους ασθενής του.