Αρθρίτιδα (Οστεοαρθρίτιδα) Ισχίου Συμπτώματα & Θεραπεία

Η οστεοαρθρίτιδα ισχίου αποτελεί μια εκφυλιστική νόσο, η οποία προσβάλει και φθείρει προοδευτικά τον αρθρικό χόνδρο της κοτύλης και της μηριαίας κεφαλής και το ισχίο, με αποτέλεσμα τη φλεγμονή της περιοχής αυτής. Ο κύριος λόγος εμφάνισης της νόσου είναι οι έντονες δραστηριότητες, οι οποίες ασκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα έντονα φορτία πίεσης στην άρθρωση του ισχίου και οι διάφορες τραυματικές κακώσεις. Λόγω αυτών φθείρεται ο αρθρικός χόνδρος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ομαλή ολίσθηση της άρθρωσης και την απορρόφηση των κραδασμών. Αποτέλεσμα, αυτής της φθοράς, αποτελεί ο πόνος, ο περιορισμός της κινητικότητας του/ της ασθενούς και η γενικότερη μείωση της λειτουργικότητάς του/ της. Η οστεοαρθρίτιδα ισχίου πλήττει κυρίως άτομα άνω των 50 ετών και άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος. Η οστεοαρθρίτιδα ισχίου διακρίνεται σε κατηγορίες, αναλόγως τα αίτια που έχουν προκαλέσει την καταστροφή του αρθρικού χόνδρου. Αυτές οι κατηγορίες είναι οι ακόλουθες:

  1. Η Ιδιοπαθής ή πρωτοπαθής οστεοαρθρίτιδα ισχίου
  2. Η ρευματοειδής
  3. Η μετατραυματική οστεοαρθρίτιδα ισχίου
  4. Η αρθρίτιδα λόγω συγγενούς δυσπλασίας
  5. Η αρθρίτιδα λόγω άσηπτης νέκρωσης της μηριαίας κεφαλής

Προδιαθεσικοί παράγοντες και αρθρίτιδα (Οστεοαρθρίτιδα) ισχου

  1. Η ηλικία άνω των 50 ετών
  2. Το αυξημένο σωματικό βάρος
  3. Οι διάφορες κακώσεις του ισχίου
  4. Η γενετική προδιάθεση
  5. Η ανισοσκελία

Τι συμπτώματα παρουσιάζει η αρθρίτιδα – οστεοαρθρίτιδα ισχίου;

Η οστεοαρθρίτιδα ισχίου παρουσιάζει συμπτώματα, τα οποία εκδηλώνονται σταδιακά. Στις ήπιες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να παρουσιαστούν από ήπιας μορφής συμπτώματα έως και κανένα. Σταδιακά, με την εξέλιξη της πάθησης εμφανίζεται πόνος, ο οποίος αρχικά εκδηλώνεται μετά από δραστηριότητες που φορτίζουν την άρθρωση και εν συνεχεία ακόμα και κατά την ανάπαυση των ασθενών. Ο πόνος εντοπίζεται στη βουβωνική χώρα, στην πρόσθια επιφάνεια του ισχίου ή το γόνατο και στην περιοχή των γλουτών. Αργότερα, εμφανίζονται προβλήματα στη βάδιση, όπως δυσχέρεια και χωλότητα και δυσκαμψία της άρθρωσης. Η μειωμένη κινητικότητα και η χρόνια φλεγμονή της άρθρωσης, έχουν ως αποτέλεσμα την μυϊκή ατροφία στην πυελική περιοχή και των ισχίων.

Πώς διαγιγνώσκεται η αρθρίτιδα – οστεοαρθρίτιδα ισχίου;

Η διάγνωση της νόσου, πραγματοποιείται με το ιστορικό του/της ασθενούς, την κλινική εξέταση και τον απεικονιστικό έλεγχο. Κλινικά, άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα ισχίου παρουσιάζουν:

  1. Έντονο πόνο στο ισχίο και συγκεκριμένα στην πρόσθια επιφάνεια του
  2. Αντανάκλαση του πόνου στη μέση, το μηρό και το γόνατο
  3. Αδυναμία βάδισης και δυσκολίες στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων
  4. Περιορισμό των κινήσεων της άρθρωσης, κυρίως της απαγωγής και έξω στροφής
  5. Σε προχωρημένο στάδιο, στο πάσχον σκέλος δημιουργούνται παραμορφώσεις, δηλαδή κάμψη, προσαγωγή και εξωτερική στροφή.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις που επιβεβαιώνουν τη διάγνωση για την οστεοαρθρίτιδα ισχίου είναι:

  1. Η ακτινογραφία
  2. Η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία

Από τις εξετάσεις αυτές μπορούν να φανούν τυχόν υποχόνδριες κύστες, σκλήρυνση των επιφανειών της άρθρωσης, οστεόφυτα, στένωση του μεσάρθριου διαστήματος και σε προχωρημένες καταταράσεις, καταστροφή της μηριαίας κεφαλής ή μεγάλη διάβρωση της κοτύλης.

Τι θεραπείες ενδείκνυνται για την αρθρίτιδα – οστεοαρθρίτιδα ισχίου;

Η κατάλληλη θεραπεία που ακολουθείται για την οστεοαρθρίτιδα ισχίου διαμορφώνεται βάσει της ηλικίας του/της ασθενούς, την κλινική τους εικόνα και τα ακτινολογικά ευρήματα.

Αρχικά, η οστεοαρθρίτιδα ισχίου μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητική αγωγή, η οποία είναι η εξής:

  1. Η φαρμακευτική αγωγή: Χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ειδικά σκευάσματα προστασίας του αρθρικού χόνδρου, κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ. Συγκεκριμένα, το υαλουρονικό οξύ εφαρμόζεται σε ενέσιμη μορφή ενδαρθρικά κάθε έξι μήνες εβδομαδιαίως. Στοχεύει στην καλυτέρευση της κίνησης της άρθρωσης. Το κολλαγόνο εφαρμόζεται και αυτό ενδαρθρικά και συνδυάζεται με πολύ καλά αποτελέσματα με την ενδαρθρική έγχυση υαλουρονικού οξέως.
  2. Βλαστοκύτταρα: Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα ενδείκνυται σε άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα ισχίου μέσης βαρύτητας και κυμαίνονται ηλικιακά μεταξύ 55 με 60 ετών. Στοχεύει στην διακοπεί εξέλιξης της νόσου και στην αναδημιουργία νέων χόνδρινων κυττάρων στην άρθρωση.
  3. Φυσικοθεραπέια: Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις για τη διατήρηση της μυϊκής δύναμης και ισορροπίας μεταξύ των μυϊκών ομάδων και τη βελτίωση του εύρους κίνησής της.
  4. Η απώλεια του περιττού σωματικού βάρους: Τα παραπάνω κιλά φορτίζουν αρνητικά το μυοσκελετικό σύστημα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω καταπόνηση των αρθρώσεων και τη μεγαλύτερη πιθανότητα βλάβης τους.
  5. Αποφυγή καταπόνησης της άρθρωσης: Η πάσχουσα άρθρωση θα πρέπει να προστατεύεται και να περιορίζονται οι έντονες δραστηριότητες, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα
  6. Ειδικά βοηθήματα ( μπαστούνι, νάρθηκας, κ.α. ): Αυτά προσφέρουν ανακούφιση στις αρθρώσεις, καθώς δεν ασκείται σε αυτές τόσο μεγάλη πίεση.

Όμως η οστεοαρθρίτιδα ισχίου, όταν έχει φτάσει πλέον σε προχωρημένο στάδιο, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα μέσα που προαναφέρθηκαν και η χειρουργική μέθοδος είναι η αποτελεσματικότερη και μοναδική λύση. Η χειρουργική επέμβαση κρίνεται λοιπόν απαραίτητη, όταν ο πόνος στο ισχίο περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών, ακόμα και τις πιο απλές όπως το περπάτημα και την ανάπαυση, όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν προσφέρει επαρκή ανακούφιση από τα συμπτώματα ή οι παρενέργειές τους δεν επιτρέπουν τη συνέχισης της αγωγής.

Η χειρουργική μέθοδος που πραγματοποιείται, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί πλήρως η οστεοαρθρίτιδα ισχίου είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου. Κατά την επέμβαση αυτή η κοτύλη αντικαθιστάται συνήθως με ένα πλαστικό κύπελλο και η μηριαία κεφαλή με μια μεταλλική πρόθεση. Σε αυτήν την επέμβαση η προσπέλαση στην άρθρωση γίνεται με το διαχωρισμό των μυϊκών ομάδων και όχι με την κοπή των μαλακών ιστών- μυών. Τα οφέλη της αρθροπλαστικής ισχίου είναι σημαντικά:

  1. Ο πόνος εξαλείφεται άμεσα και το σκέλος αποκαθιστά τη λειτουργικότητά του.
  2. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος
  3. Η γρηγορότερη κινητοποίηση του/της ασθενούς μετά το χειρουργείο
  4. Η ταχύτερη αποκατάσταση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, λόγω του γεγονότος ότι οι μυϊκές ομάδες του/της ασθενούς δεν κόβονται.

Ποιες οδηγίες πρέπει να ακολουθήσουν οι ασθενείς μετά από μια επέμβαση για την αρθρίτιδα – οστεοαρθρίτιδα ισχίου;

Όπως μετά από όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να ακολουθηθούν κάποιες οδηγίες για την ταχύτερη και πιο ανώδυνη αποκατάσταση της υγείας του / ασθενούς:

  1. Παυσίπονα: Χορηγούνται για τη διαχείριση του μετεγχειρητικού πόνου
  2. Η φυσικοθεραπεία: Με ειδικές ασκήσεις, ανακτάται η δύναμη του ισχίου και η ισορροπία ,μεταξύ των μυϊκών ομάδων, καθώς και η βελτίωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης.
  3. Ειδικά βοηθήματα: Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για οστεοαρθρίτιδα ισχίου, τις πρώτες ημέρες θα χρειαστεί να βαδίζουν με βακτηρίες μασχάλης ή με περιπατητήρα.

Fast Track Anaesthesia

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος σε αποκλειστική συνεργασία με την εξειδικευμένη σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αναισθησιολόγο Δρ. Μαριάννα Κορρέ MD MSc Phd, εφαρμόζουν με πολυετή εμπειρία σε όλες τις επεμβάσεις τους πρωτοκόλλα fast track anaesthesia 24ωρης νοσηλείας.
Με τη μέθοδο αυτή ο ασθενής απολαμβάνει πολλαπλά οφέλη.

Κυριότερα αποτελούν:

  • Ένα 24ωρο παραμονής στο νοσοκομείο
  • Γρηγόρη επιστροφή στην καθημερινότητα
  • Δεν υπάρχει ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος σε ποσοστό 99%
  • Ο ασθενής άμεσα μετεγχειρητικά δεν φέρει παροχετεύσεις, ουροκαθετήρα ή συσκευές αναλγησίας στην σπονδυλική στήλη

Επικοινωνία Επικοινωνία