Ρομποτική Χειρουργική για Αρθροπλαστική Γόνατος

 

Τι είναι η Ρομποτική Χειρουργική

Η Ρομποτική Χειρουργική είναι μια εξειδικευμένη και πρωτοποριακή μέθοδος στο χώρο της χειρουργικής. Με τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας, η διαδικασία της επέμβασης πραγματοποιείται με εξαιρετική ακρίβεια, απόλυτο έλεγχο και άμεση αποτελεσματικότητα. Κατά τη διαδικασία της επέμβασης, ο χειρουργός χρησιμοποιεί μία κονσόλα Η/Υ και δίνει εντολές σε ρομποτικούς βραχίονες μέσω joystick.

 

Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος

 

Σε ποιες παθήσεις γόνατος έχει εφαρμογή η ρομποτική αρθροπλαστική;

Οι κυριότερες παθήσεις γόνατος όπου εφαρμόζεται η αρθροπλαστική με τη μέθοδο της ρομποτικής χειρουργικής είναι:

 

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι μια εκφυλιστική πάθηση των χόνδρων που βρίσκονται στην περιοχή του γόνατος και παρουσιάζεται κυρίως στις γυναίκες. Τα αίτια για την εμφάνισή της ποικίλουν. Μερικά από αυτά είναι:

 • Η κληρονομικότητα
 • Η προχωρημένη ηλικία
 • Κάποιος τραυματισμός
 • Το αυξημένο βάρος

 

Στην περίπτωση που η πάθηση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος εξελιχθεί, θα παρουσιαστούν συμπτώματα όπως ο οξύς πόνος στην άρθρωση, η δυσκολία στην κίνηση και ένα εμφανές οίδημα.

Σε αυτό το σημείο, ο ασθενής πιθανότατα χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

 

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα Γόνατος

 Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα. Η συγκεκριμένη πάθηση προκαλεί φλεγμονή στην αρθρική μεμβράνη, ενώ συγχρόνως παρατηρείται διόγκωση στην περιοχή.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα παρουσιάζεται και στα δύο μέρη του σώματος και εμφανίζεται σε πολλές αρθρώσεις.
Τα κυριότερα συμπτώματα, τα οποία αποτελούν ενδείξεις για επέμβαση, είναι ο έντονος πόνος και ο περιορισμός στην κίνηση του γόνατος.

 

Μετατραυματική Αρθρίτιδα Γόνατος

Η μετατραυματική αρθρίτιδα γόνατος οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό στην περιοχή.

Οι τραυματισμού αυτοί μπορεί να είναι:

 • Ρήξη μηνίσκου
 • Ρήξη χιαστού συνδέσμου
 • Οστικό κάταγμα

Οι μετατραυματικές βλάβες συνεπάγονται τη φθορά του αρθρικού χόνδρου, οξύ πόνο και περιορισμό στην κίνηση, με αποτέλεσμα την αρθρίτιδα.

 

Αρθροπλαστική στο Γόνατο μέσα από τη μέθοδο Ρομποτικής Χειρουργικής

Η μέθοδος της Ρομποτικής Χειρουργικής εφαρμόζεται στην αρθροπλαστική γόνατος για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας της περιοχής.

Η τεχνική αυτή έχει εξαιρετικά αποτελέσματα λόγω της ακρίβειας στην προετοιμασία των ιστών και την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Παράλληλα, η αποτελεσματικότητά της έγκειται στο γεγονός ότι πετυχαίνει ακριβή προσομοίωση του ανθρώπινου γόνατος.

Το σύστημα Ρομποτικής Υποβοήθησης μας επιτρέπει να έχουμε ακρίβεια και στην τοποθέτηση της νέας άρθρωσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μακροβιότητα των εμφυτευμάτων.

 

Ρομποτική Αρθροπλαστική στο Γόνατο - Διαδικασία

Η διαδικασία για τη ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος ξεκινάει με την αξονική τομογραφία της άρθρωσης. Η αξονική παρέχει μια τρισδιάστατη απεικόνιση της ανατομίας του ασθενούς, η οποία ‘ανεβαίνει’ στο λογισμικό για το προεγχειρητικό σχέδιο.
Ο χειρουργός, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες του σχεδίου. Με αυτόν τον τρόπο είναι σε θέση να μπορεί να αναπροσαρμόσει τη διαδικασία όταν αυτό χρειαστεί.
Ο εξειδικευμένος χειρουργός δίνει εντολές στο ρομποτικό βραχίονα για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Το οστό προετοιμάζεται για να υποδεχτεί το νέο εμφύτευμα, ενώ, μόλις ολοκληρωθεί η προετοιμασία, το σύστημα καθοδηγεί το χειρουργό στην περιοχή για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος με απόλυτη ακρίβεια.

Μετεγχειρητικά – Πλεονεκτήματα Ρομποτικής Αρθροπλαστικής Γόνατος

Ένα από τα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι η ταχύτερη αποκατάσταση, σε σχέση με άλλες μεθόδους.
Παράλληλα, η διαδικασία της επέμβασης δεν ξεπερνάει τη 1 ώρα, ενώ ο ασθενής είναι σε θέση να περπατήσει 2 ώρες μετά το χειρουργείο.

Η ρομποτική αρθροπλαστική είναι μεγάλης σημασίας, μιας και αποτελεί τη λιγότερο επεμβατική μέθοδο. Έτσι, εξασφαλίζεται:

 • Λιγότερος πόνος
 • Μειωμένη απώλεια αίματος
 • Ελάχιστες πιθανότητες επιπλοκών
 • Γρήγορη ανάρρωση του ασθενούς
 • Καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα
 • Μικρότερη διάρκεια νοσηλείας

Fast Track Anaesthesia

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος σε αποκλειστική συνεργασία με την εξειδικευμένη σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αναισθησιολόγο Δρ. Μαριάννα Κορρέ MD MSc Phd, εφαρμόζουν με πολυετή́ εμπειρία σε όλες τις επεμβάσεις τους πρωτοκόλλα fast track anaesthesia 24ωρης νοσηλείας.
Με τη μέθοδο αυτή́ ο ασθενής απολαμβάνει πολλαπλά́ οφέλη.

Κυριότερα αποτελούν:

 • Ένα 24ωρο παραμονής στο νοσοκομείο
 • Γρηγόρη επιστροφή́ στην καθημερινότητα
 • Δεν υπάρχει ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος σε ποσοστό́ 99%
 • Ο ασθενής άμεσα μετεγχειρητικά́ δεν φέρει παροχετεύσεις , ουροκαθετήρα ή συσκευές αναλγησίας στην σπονδυλική́ στήλη

Κλείστε σήμερα ραντεβού με τον γιατρό για μία πλήρη εξέταση και ένα προσωποποιημένο πρόγραμμα αντιμετώπισης. Επωφεληθείτε από την εμπειρία και την εξειδίκευση που μπορεί να σας παρέχει αλλά και από την τεχνική του κατάρτιση, που επιτρέπει την διενέργεια σύγχρονων και έμπιστων μεθόδων θεραπείας.

Επικοινωνία

Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος MD, PhD

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος Χειρουργός Ορθοπεδικός και Τραυματιολόγος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Θ’ Ορθοπεδικής Κλινικής, Επανορθωτικής Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας 24ωρης Νοσηλείας στο ιατρικό κέντρο Metropolitan General, εξειδικεύεται στα κατάγματα λεκάνης (πυέλου), την ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος και την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (MIS) γόνατος και ισχίου.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε μαζί μας

Videos Πριν & Μετά

Κριτικές Ασθενών

Manos Terzakis
Manos Terzakis
21/04/2024
Δεν συνηθίζω, συνειδητά, να κάνω αξιολογήσεις στο δίκτυο, ούτε και τις λαμβάνω υπόψιν.. αλλά στη περίπτωση αυτής της ομάδας, (γιατί πραγματικά είναι ο ορισμός της ομάδας - ισχύς εν τη ενώσει), δικαίως θα το πράξω. Άδικο και παραπλανητικό το σύστημα αξιολόγησης. Δεν αρκούν 5 αστεράκια, ούτε πιστοποιούν, ούτε "μεταφράζουν" την επιστημονική αρτιότητα τους (state of the art, ελληνιστί..). Αλλά ούτε και την ποιότητα τους ως ανθρώπους. Νίκο.. έχεις κερδίσει τον σεβασμό μου. Όχι μονο για την επιστημονική σου επάρκεια. Αυτή είναι ευρέως γνωστή και αδιαμφισβήτητη, εξαρχής. Αλλά γιατί σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον του χώρου σου (σε κάθε έκφανση αλαζονείας και κατάχρησης), παραμένεις ακέραιος και Ανθρωπος. Σπάνιο, αλλά στη περίπτωση σου πραγματικό. Συνέχισε έτσι, σου αξίζει. Η ηρεμία και η αυτοπεποίθηση που εκπέμπεις, να ξέρεις ότι λαμβάνεται ιαματικά από τον ασθενή σου. Μαριάννα.. στο πλαίσιο της ομάδας που προανέφερα και περί σεβασμού, δεν επαναλαμβάνομαι. Μαζί σου πρώτη φορά συνειδητοποίησα, όταν ένας γιατρός λέει στον ασθενή του "σε αγαπώ..", τι ακριβώς εννοεί. Την πρώτη φορά που σε γνώρισα και το άκουγα που το έλεγες, δεν ήξερα και να σου πω την αλήθεια, με ξένισε λίγο. Δεν άργησα όμως να το καταλάβω.. Δεν θα ξεχάσω όταν με ξύπνησες στο χειρουργείο, ο τροπος που με έκανες να αισθανθώ οικεία. Παρεμπιπτόντως σε ευχαριστώ για το πρώτο πράγμα που μου έδωσες στο χέρι εκεί. Τον σεβασμό μου εξίσου.. Χριστίνα.. είσαι τυπική, ευγενής και συγκεντρωμένη. Μου έκανες εύκολη τη ζωή με τα γραφειοκρατικά θέματα. Μπράβο, μόνο καλύτερη έχεις να γίνεις με αυτή την ομάδα.
Despina Theodoropoulou
Despina Theodoropoulou
17/04/2024
Είχα πολύ σοβαρό πρόβλημα στα γόνατά μου. Επισκέφθηκα 4 γιατρούς αλλά τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Τελικά εμπιστευθηκα τον κο Μπαξεβανο κι έκανα αρθοπλαστική, παρά το σχετικά νεαρό (όσον αφορά αυτες τις περιπτωσεις) της ηλικίας μου. Αν δεν το είχα κάνει, σήμερα πιθανότατα δεν θα περπατούσα. Ευχαριστώ τόσο τον κο Μπαξεβανο όσο και την κα Κορρε για την άψογη συνεργασία και το ενδιαφέρον τους.
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
15/04/2024
Άνθρωπος με πολλες αρετες!!! Σοβαρός και Συγκροτημένος γιατρός !!! Σκύβει με ενδιαφέρον στο σώμα αλλά και στην ψυχή του ασθενή του! Έχει τη ΓΝΩΣΗ και το ΧΑΡΙΣΜΑ!!!
Aggelos Kounadis
Aggelos Kounadis
15/04/2024
Εξαιρετικός ιατρός με καλό δίκτυο συνεργατών εντός και εκτός ιατρείου
Ολγα Βουρλακου
Ολγα Βουρλακου
15/04/2024
Έχω χειρουργηθεί δύο φορές στον κύριο Μπαξεβάνο Την μία φορά έκανα κότσια την δεύτερη φορά γόνατο Είμαι απόλυτα ευχαριστημένη , είναι εξαιρετικός γιατρός και καλός άνθρωπος!!!
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
15/04/2024
Ο κύριος Μπαξεβανος είναι εκπληκτικός γιατρός, δεν πονεσα καθόλου στο χειρουργείο ούτε και μετά. Και προπαντός είναι άνθρωπος
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
14/04/2024
Ο καλύτερος γιατρός μα πάνω από όλα άνθρωπος. Δεν μπορώ να παραλείψω την αναισθησιολογο Μαριάννα Κορρέ η τοπ.
Cwithy
Cwithy
12/04/2024
Εξαιρετικός γιατρός αλλά και άνθρωπος, όπως ακριβώς και η κ. Κορρέ! Τους συστήνω ανεπιφύλακτα!
George Allagiannis
George Allagiannis
12/04/2024
Πολύ καλός χειρούργος με μεγάλη εμπειρία. Υπέροχος άνθρωπος που πάντα θα δώσει τη δέουσα προσοχή στους ασθενής του.