Ρομποτική Χειρουργική για Αρθροπλαστική Γόνατος

 

Τι είναι η Ρομποτική Χειρουργική

Η Ρομποτική Χειρουργική είναι μια εξειδικευμένη και πρωτοποριακή μέθοδος στο χώρο της χειρουργικής. Με τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας, η διαδικασία της επέμβασης πραγματοποιείται με εξαιρετική ακρίβεια, απόλυτο έλεγχο και άμεση αποτελεσματικότητα. Κατά τη διαδικασία της επέμβασης, ο χειρουργός χρησιμοποιεί μία κονσόλα Η/Υ και δίνει εντολές σε ρομποτικούς βραχίονες μέσω joystick.

 

Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος

 

Σε ποιες παθήσεις γόνατος έχει εφαρμογή η ρομποτική αρθροπλαστική;

Οι κυριότερες παθήσεις γόνατος όπου εφαρμόζεται η αρθροπλαστική με τη μέθοδο της ρομποτικής χειρουργικής είναι:

 

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι μια εκφυλιστική πάθηση των χόνδρων που βρίσκονται στην περιοχή του γόνατος και παρουσιάζεται κυρίως στις γυναίκες. Τα αίτια για την εμφάνισή της ποικίλουν. Μερικά από αυτά είναι:

 • Η κληρονομικότητα
 • Η προχωρημένη ηλικία
 • Κάποιος τραυματισμός
 • Το αυξημένο βάρος

 

Στην περίπτωση που η πάθηση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος εξελιχθεί, θα παρουσιαστούν συμπτώματα όπως ο οξύς πόνος στην άρθρωση, η δυσκολία στην κίνηση και ένα εμφανές οίδημα.

Σε αυτό το σημείο, ο ασθενής πιθανότατα χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

 

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα Γόνατος

 Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα. Η συγκεκριμένη πάθηση προκαλεί φλεγμονή στην αρθρική μεμβράνη, ενώ συγχρόνως παρατηρείται διόγκωση στην περιοχή.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα παρουσιάζεται και στα δύο μέρη του σώματος και εμφανίζεται σε πολλές αρθρώσεις.
Τα κυριότερα συμπτώματα, τα οποία αποτελούν ενδείξεις για επέμβαση, είναι ο έντονος πόνος και ο περιορισμός στην κίνηση του γόνατος.

 

Μετατραυματική Αρθρίτιδα Γόνατος

Η μετατραυματική αρθρίτιδα γόνατος οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό στην περιοχή.

Οι τραυματισμού αυτοί μπορεί να είναι:

 • Ρήξη μηνίσκου
 • Ρήξη χιαστού συνδέσμου
 • Οστικό κάταγμα

Οι μετατραυματικές βλάβες συνεπάγονται τη φθορά του αρθρικού χόνδρου, οξύ πόνο και περιορισμό στην κίνηση, με αποτέλεσμα την αρθρίτιδα.

 

Αρθροπλαστική στο Γόνατο μέσα από τη μέθοδο Ρομποτικής Χειρουργικής

Η μέθοδος της Ρομποτικής Χειρουργικής εφαρμόζεται στην αρθροπλαστική γόνατος για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας της περιοχής.

Η τεχνική αυτή έχει εξαιρετικά αποτελέσματα λόγω της ακρίβειας στην προετοιμασία των ιστών και την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Παράλληλα, η αποτελεσματικότητά της έγκειται στο γεγονός ότι πετυχαίνει ακριβή προσομοίωση του ανθρώπινου γόνατος.

Το σύστημα Ρομποτικής Υποβοήθησης μας επιτρέπει να έχουμε ακρίβεια και στην τοποθέτηση της νέας άρθρωσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μακροβιότητα των εμφυτευμάτων.

 

Ρομποτική Αρθροπλαστική στο Γόνατο – Διαδικασία

Η διαδικασία για τη ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος ξεκινάει με την αξονική τομογραφία της άρθρωσης. Η αξονική παρέχει μια τρισδιάστατη απεικόνιση της ανατομίας του ασθενούς, η οποία ‘ανεβαίνει’ στο λογισμικό για το προεγχειρητικό σχέδιο.
Ο χειρουργός, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες του σχεδίου. Με αυτόν τον τρόπο είναι σε θέση να μπορεί να αναπροσαρμόσει τη διαδικασία όταν αυτό χρειαστεί.
Ο εξειδικευμένος χειρουργός δίνει εντολές στο ρομποτικό βραχίονα για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Το οστό προετοιμάζεται για να υποδεχτεί το νέο εμφύτευμα, ενώ, μόλις ολοκληρωθεί η προετοιμασία, το σύστημα καθοδηγεί το χειρουργό στην περιοχή για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος με απόλυτη ακρίβεια.

Μετεγχειρητικά – Πλεονεκτήματα Ρομποτικής Αρθροπλαστικής Γόνατος

Ένα από τα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι η ταχύτερη αποκατάσταση, σε σχέση με άλλες μεθόδους.
Παράλληλα, η διαδικασία της επέμβασης δεν ξεπερνάει τη 1 ώρα, ενώ ο ασθενής είναι σε θέση να περπατήσει 2 ώρες μετά το χειρουργείο.

Η ρομποτική αρθροπλαστική είναι μεγάλης σημασίας, μιας και αποτελεί τη λιγότερο επεμβατική μέθοδο. Έτσι, εξασφαλίζεται:

 • Λιγότερος πόνος
 • Μειωμένη απώλεια αίματος
 • Ελάχιστες πιθανότητες επιπλοκών
 • Γρήγορη ανάρρωση του ασθενούς
 • Καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα
 • Μικρότερη διάρκεια νοσηλείας

Fast Track Anaesthesia

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος σε αποκλειστική συνεργασία με την εξειδικευμένη σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αναισθησιολόγο Δρ. Μαριάννα Κορρέ MD MSc Phd, εφαρμόζουν με πολυετή́ εμπειρία σε όλες τις επεμβάσεις τους πρωτοκόλλα fast track anaesthesia 24ωρης νοσηλείας.
Με τη μέθοδο αυτή́ ο ασθενής απολαμβάνει πολλαπλά́ οφέλη.

Κυριότερα αποτελούν:

 • Ένα 24ωρο παραμονής στο νοσοκομείο
 • Γρηγόρη επιστροφή́ στην καθημερινότητα
 • Δεν υπάρχει ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος σε ποσοστό́ 99%
 • Ο ασθενής άμεσα μετεγχειρητικά́ δεν φέρει παροχετεύσεις , ουροκαθετήρα ή συσκευές αναλγησίας στην σπονδυλική́ στήλη

Κλείστε σήμερα ραντεβού με τον γιατρό για μία πλήρη εξέταση και ένα προσωποποιημένο πρόγραμμα αντιμετώπισης. Επωφεληθείτε από την εμπειρία και την εξειδίκευση που μπορεί να σας παρέχει αλλά και από την τεχνική του κατάρτιση, που επιτρέπει την διενέργεια σύγχρονων και έμπιστων μεθόδων θεραπείας.

Επικοινωνία