Συγγενές Εξάρθρημα Ισχίου

Συγγενές Εξάρθρημα Ισχίου

Το συγγενές εξάρθρημα ισχίου αποτελεί μία πάθηση, η οποία εντοπίζεται κατά τη γέννηση του νεογνού ή μερικούς μήνες μετά τη γέννησή του.
Πρόκειται για τη μη φυσιολογική ανάπτυξη της άρθρωσης του ισχίου όπου η μηριαία κεφαλή δεν έχει επαφή με την κοτύλη και είναι εξαρθρωμένη.

Το συγγενές εξάρθρημα μπορεί να παρουσιάζει από πολύ ελαφριάς χαλαρότητα (αστάθεια) έως βαριά δυσπλασία της άρθρωσης.

Η συγκεκριμένη πάθηση προσβάλλει περισσότερο τα κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια και εμφανίζεται πιο συχνά στο αριστερό ισχίο (60%).

Συγγενές Εξάρθρημα Ισχίου – Αίτια

Τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν στο συγγενές εξάρθρημα ισχίου συχνά ποικίλουν και είναι συνδυαστικά. Τα αίτια αυτά περιλαμβάνουν:

 • Κληρονομικότητα
 • Περίπτωση κυοφορίας περισσότερων από ένα έμβρυα (πολύδυμη κύηση)
 • Περιορισμένη ποσότητα του αμνιακού υγρού
 • Έκκριση ρηλαξίνης κατά τον τοκετό. Η ρηλαξίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται για να χαλαρώσουν οι αρθρώσεις και να διευκολύνει τον τοκετό. Σε κάποιες περιπτώσεις η ορμόνη μπορεί να μεταφερθεί στο έμβρυο μέσω πλακούντα με αποτέλεσμα την υπερχαλάρωση των αρθρώσεων.

 

Συγγενές Εξάρθρημα Ισχίου – Διάγνωση

Η διάγνωση για το συγγενές εξάρθρημα ισχίου στους πρώτους μήνες ζωής του μωρού, διενεργείται από τον παιδίατρο. Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση όπου θα ελέγξει:

 • Το βαθμό σταθερότητας του ισχίου
 • Τη συμμετρία των μηρών
 • Το εύρος της κίνησης των ισχίων (απαγωγή)

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα από υπερηχογράφημα, το οποίο είναι ασφαλές για το νεογνό. Η εξέταση, επίσης, θα πρέπει να συμπληρώνεται από εξέταση από ορθοπεδικό ιατρό.

Συγγενές Εξάρθρημα Ισχίου – Θεραπεία

Η έγκαιρη διάγνωση του συγγενούς εξαρθρήματος ισχίου, είναι κρίσιμης σημασίας για τη μέθοδο θεραπείας που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Στην περίπτωση που η διάγνωση έχει γίνει τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση, η θεραπεία συνήθως είναι συντηρητική. Σε ηλικίες μέχρι 6 μηνών, γίνεται εφαρμογή ειδικών ναρθήκων απαγωγής και οι πιθανότητες διόρθωσης της δυσπλασίας είναι αυξημένες. Η πρόοδος της θεραπείας αναδεικνύεται μέσα από συνεχείς ελέγχους της άρθρωσης του ισχίου.
Στην περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί διάγνωση έγκαιρα και μετά τους 6 μήνες, υπάρχει πιθανότητα για χειρουργική αντιμετώπιση. Η χειρουργική επέμβαση εξαρτάται από το βαθμό της βαρύτητας της πάθησης. Όσο πιο έγκαιρα πραγματοποιηθεί η διάγνωση, τόσο περισσότερο διευκολύνεται η διαδικασία της επέμβασης. Μέσα από τη χειρουργική θεραπεία διενεργείται:

 • Οστεοτομία λεκάνης
 • Οστεοτομία μηριαίου

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η αναδιάταξη της άρθρωσης του ισχίου.

Σε περιπτώσεις όπου η διάγνωση για το συγγενές εξάρθρημα ισχίου αμεληθεί, τότε το παιδί θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στο μέλλον. Η πάθηση, με την πάροδο του χρόνου, θα εξελιχθεί σε οστεοαρθρίτιδα και, ως εκ τούτου, θα προκαλεί έντονο πόνο.

Συγγενές Εξάρθρημα Ισχίου – Ολική Αρθροπλαστική

Στην περίπτωση του συγγενούς εξαρθρήματος ισχίου, η ολική αρθροπλαστική αποκτά έναν πιο περίπλοκο χαρακτήρα. Μέσα από την ολική αρθροπλαστική πραγματοποιείται αντικατάσταση της άρθρωσης με μεταλλικά και πλαστικά εμφυτεύματα. Αυτά τα εμφυτεύματα προσομοιάζουν με τη φυσιολογική άρθρωση.
Η δυσκολία της αρθροπλαστικής στη συγκεκριμένη πάθηση έγκειται στο κατά πόσον τα εμφυτεύματα θα στηριχθούν στην οστική βάση του ισχίου. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαίο η επέμβαση της ορθοπλαστικής να διενεργείται από έμπειρο ορθοπεδικό.

Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνάει τη 1 ώρα και ο ασθενής είναι σε θέση να περπατήσει 2 ώρες μετά την επέμβαση, ενώ έπειτα από 2-4 εβδομάδες μπορεί να οδηγήσει.

Fast Track Anaesthesia

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος σε αποκλειστική συνεργασία με την εξειδικευμένη σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αναισθησιολόγο Δρ. Μαριάννα Κορρέ MD MSc Phd, εφαρμόζουν με πολυετή́ εμπειρία σε όλες τις επεμβάσεις τους πρωτοκόλλα fast track anaesthesia 24ωρης νοσηλείας.
Με τη μέθοδο αυτή́ ο ασθενής απολαμβάνει πολλαπλά́ οφέλη.

Κυριότερα αποτελούν:

 • Ένα 24ωρο παραμονής στο νοσοκομείο
 • Γρηγόρη επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Δεν υπάρχει ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος σε ποσοστό 99%
 • Ο ασθενής άμεσα μετεγχειρητικά δε φέρει παροχετεύσεις, ουροκαθετήρα ή συσκευές αναλγησίας στην σπονδυλική στήλη

 

Κλείστε σήμερα ραντεβού με τον γιατρό για μία πλήρη εξέταση και ένα προσωποποιημένο πρόγραμμα αντιμετώπισης. Επωφεληθείτε από την εμπειρία και την εξειδίκευση που μπορεί να σας παρέχει αλλά και από την τεχνική του κατάρτιση, που επιτρέπει την διενέργεια σύγχρονων και έμπιστων μεθόδων θεραπείας.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία

Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος MD, PhD

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος Χειρουργός Ορθοπεδικός και Τραυματιολόγος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Θ’ Ορθοπεδικής Κλινικής, Επανορθωτικής Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας 24ωρης Νοσηλείας στο ιατρικό κέντρο Metropolitan General, εξειδικεύεται στα κατάγματα λεκάνης (πυέλου), την ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος και την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (MIS) γόνατος και ισχίου.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε μαζί μας

Videos Πριν & Μετά

Κριτικές Ασθενών

Manos Terzakis
Manos Terzakis
21/04/2024
Δεν συνηθίζω, συνειδητά, να κάνω αξιολογήσεις στο δίκτυο, ούτε και τις λαμβάνω υπόψιν.. αλλά στη περίπτωση αυτής της ομάδας, (γιατί πραγματικά είναι ο ορισμός της ομάδας - ισχύς εν τη ενώσει), δικαίως θα το πράξω. Άδικο και παραπλανητικό το σύστημα αξιολόγησης. Δεν αρκούν 5 αστεράκια, ούτε πιστοποιούν, ούτε "μεταφράζουν" την επιστημονική αρτιότητα τους (state of the art, ελληνιστί..). Αλλά ούτε και την ποιότητα τους ως ανθρώπους. Νίκο.. έχεις κερδίσει τον σεβασμό μου. Όχι μονο για την επιστημονική σου επάρκεια. Αυτή είναι ευρέως γνωστή και αδιαμφισβήτητη, εξαρχής. Αλλά γιατί σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον του χώρου σου (σε κάθε έκφανση αλαζονείας και κατάχρησης), παραμένεις ακέραιος και Ανθρωπος. Σπάνιο, αλλά στη περίπτωση σου πραγματικό. Συνέχισε έτσι, σου αξίζει. Η ηρεμία και η αυτοπεποίθηση που εκπέμπεις, να ξέρεις ότι λαμβάνεται ιαματικά από τον ασθενή σου. Μαριάννα.. στο πλαίσιο της ομάδας που προανέφερα και περί σεβασμού, δεν επαναλαμβάνομαι. Μαζί σου πρώτη φορά συνειδητοποίησα, όταν ένας γιατρός λέει στον ασθενή του "σε αγαπώ..", τι ακριβώς εννοεί. Την πρώτη φορά που σε γνώρισα και το άκουγα που το έλεγες, δεν ήξερα και να σου πω την αλήθεια, με ξένισε λίγο. Δεν άργησα όμως να το καταλάβω.. Δεν θα ξεχάσω όταν με ξύπνησες στο χειρουργείο, ο τροπος που με έκανες να αισθανθώ οικεία. Παρεμπιπτόντως σε ευχαριστώ για το πρώτο πράγμα που μου έδωσες στο χέρι εκεί. Τον σεβασμό μου εξίσου.. Χριστίνα.. είσαι τυπική, ευγενής και συγκεντρωμένη. Μου έκανες εύκολη τη ζωή με τα γραφειοκρατικά θέματα. Μπράβο, μόνο καλύτερη έχεις να γίνεις με αυτή την ομάδα.
Despina Theodoropoulou
Despina Theodoropoulou
17/04/2024
Είχα πολύ σοβαρό πρόβλημα στα γόνατά μου. Επισκέφθηκα 4 γιατρούς αλλά τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Τελικά εμπιστευθηκα τον κο Μπαξεβανο κι έκανα αρθοπλαστική, παρά το σχετικά νεαρό (όσον αφορά αυτες τις περιπτωσεις) της ηλικίας μου. Αν δεν το είχα κάνει, σήμερα πιθανότατα δεν θα περπατούσα. Ευχαριστώ τόσο τον κο Μπαξεβανο όσο και την κα Κορρε για την άψογη συνεργασία και το ενδιαφέρον τους.
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
15/04/2024
Άνθρωπος με πολλες αρετες!!! Σοβαρός και Συγκροτημένος γιατρός !!! Σκύβει με ενδιαφέρον στο σώμα αλλά και στην ψυχή του ασθενή του! Έχει τη ΓΝΩΣΗ και το ΧΑΡΙΣΜΑ!!!
Aggelos Kounadis
Aggelos Kounadis
15/04/2024
Εξαιρετικός ιατρός με καλό δίκτυο συνεργατών εντός και εκτός ιατρείου
Ολγα Βουρλακου
Ολγα Βουρλακου
15/04/2024
Έχω χειρουργηθεί δύο φορές στον κύριο Μπαξεβάνο Την μία φορά έκανα κότσια την δεύτερη φορά γόνατο Είμαι απόλυτα ευχαριστημένη , είναι εξαιρετικός γιατρός και καλός άνθρωπος!!!
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
15/04/2024
Ο κύριος Μπαξεβανος είναι εκπληκτικός γιατρός, δεν πονεσα καθόλου στο χειρουργείο ούτε και μετά. Και προπαντός είναι άνθρωπος
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
14/04/2024
Ο καλύτερος γιατρός μα πάνω από όλα άνθρωπος. Δεν μπορώ να παραλείψω την αναισθησιολογο Μαριάννα Κορρέ η τοπ.
Cwithy
Cwithy
12/04/2024
Εξαιρετικός γιατρός αλλά και άνθρωπος, όπως ακριβώς και η κ. Κορρέ! Τους συστήνω ανεπιφύλακτα!
George Allagiannis
George Allagiannis
12/04/2024
Πολύ καλός χειρούργος με μεγάλη εμπειρία. Υπέροχος άνθρωπος που πάντα θα δώσει τη δέουσα προσοχή στους ασθενής του.