αρθροπλαστική γόνατος

Αρθροπλαστική γόνατος με σύγχρονη ρομποτική ή εξατομικευμένη προσέγγιση

Η αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί μία χειρουργική λύση για άτομα που υποφέρουν από εκφυλισμό της άρθρωσης. Ο εκφυλισμός αυτός της άρθρωσης μπορεί να εμφανιστεί με ποικίλες μορφές όπως οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, μετατραυματική αρθρίτιδα κτλ.

Η αρθροπλαστική συγκαταλέγεται στις εγχειρήσεις με την μεγαλύτερη ανάπτυξη, ενώ πραγματοποιείται 1,6 εκατομμύρια φορές ετησίως, μόνο στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης). Οι προσεγγίσεις για τη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση διακρίνονται σε δύο. Η Ρομποτική ολική προσέγγιση και η Εξατομικευμένη προσέγγιση.

Ο ιατρός επιλέγει ποια από τις δύο τεχνικές θα ακολουθήσει, με άξονα το καλύτερο αποτέλεσμα για τον ασθενή. Ο ορθοπεδικός χειρουργός Δρ Νικόλαος Μπαξεβάνος, έχει την εμπειρία, την εξειδίκευση και τα υπερσύγχρονα υλικά για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης επέμβασης.

Ποιες είναι όμως οι δύο προσεγγίσεις που προτείνονται;

 1. Ρομποτική Ολική Προσέγγιση στην Αρθροπλαστική γόνατος

Οι μεγαλύτερες εξελίξεις στον ιατρικό κλάδο τα τελευταία χρόνια σχετίζονται με την τεχνολογία. Συγκεκριμένα, οι εφαρμογές της ρομποτικής στον τομέα των χειρουργικών επεμβάσεων αποτελούν μοναδική καινοτομία που μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στον χειρουργό, όσο και στον ασθενή. Στη συγκεκριμένη επέμβαση, η αξιοποίηση των ρομποτικών συστημάτων σχετίζεται με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Δείτε αποτελέσματα

Πλεονεκτήματα Ρομποτικής Αρθροπλαστικής γόνατος

Η ακρίβεια της συγκεκριμένης τεχνικής επέμβασης επιτρέπει:

 • Την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με μεγαλύτερη ακρίβεια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο φυσική αίσθηση μετά το χειρουργείο.
 • Την αυξημένη ασφάλεια και μειωμένο ρίσκο τραυματισμού γειτονικών ιστών.
 • Τις μικρές τομές, που έχουν ως αποτέλεσμα ταχεία ανάρρωση, μικρότερο διάστημα παραμονής σε νοσοκομειακή μονάδα και λιγότερο πόνο.
 • Την πιθανότητα για μια καλύτερη μακροπρόθεσμη λειτουργία.
 1. Εξατομικευμένη Προσέγγιση στην Αρθροπλαστική

Όπως φαίνεται και από την ονομασία, η εν λόγω προσέγγιση (Patient-specific instruments, PSI) αφορά την ολοκληρωτική προσαρμογή στον ίδιο τον ασθενή, καθώς είναι πλήρως εξατομικευμένη, ανάλογα με την περίπτωσή του. Η ανατομία του ασθενούς και το εγχειρητικό πλάνο του ιατρού καθορίζουν την εξατομικευμένη φύση της συγκεκριμένης τεχνικής. Και στην περίπτωση αυτή, απαιτείται η διενέργεια αξονικής τομογραφίας προκειμένου να σχεδιαστεί ένα 3D μοντέλο απεικόνισης της ανατομίας του οστού.

Βασισμένος σε αυτό, ο ιατρός προσχεδιάζει τη θέση, το μέγεθος και την κατεύθυνση του εμφυτεύματος, έχοντας πάντα ένα σχετικό πλαίσιο αναφοράς. Στη συνέχεια, οι PSI μηχανικοί συνεργάζονται με τον ιατρό, προκειμένου να σχεδιαστεί το κατάλληλο PSI σύστημα που θα βοηθήσει στην εκτέλεση του διεγχειρητικού πλάνου. Το PSI εκτυπώνεται σε 3D print μορφή και στη συνέχεια αποστειρώνεται προτού αποσταλεί στον χειρουργό για χρήση.

Πλεονεκτήματα Εξατομικευμένης Προσέγγισης

Η συγκεκριμένη τεχνική σχεδιάστηκε με άξονα την επίτευξη υψηλότερων ποσοστών επιτυχίας σε επεμβάσεις ολοκληρωτικής αρθροπλαστικής γόνατος. Τα πιθανά πλεονεκτήματά της έγκεινται:

 • Στην ακρίβεια και απόλυτη προσαρμογή στην ανατομία του ασθενούς, γεγονός που ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες αναθεώρησης.
 • Στη δυνατότητα του χειρουργού να αντιλαμβάνεται την εξέλιξη του χειρουργείου, κατά την διάρκειά του, λόγω των δεδομένων και πληροφοριών που του δόθηκαν στο προ εγχειρητικό στάδιο.
 • Στην ιδανική εφαρμογή των εμφυτευμάτων η οποία καθιστά άρτιο το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.

Ελάχιστα Επεμβατικές Εγχειρήσεις (MIS)

Άξιο αναφοράς, αποτελεί το γεγονός ότι και οι δύο προαναφερόμενες χειρουργικές προσεγγίσεις εντάσσονται στην κατηγορία των ελάχιστα επεμβατικών εγχειρήσεων (Minimal Invasive Surgery). Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε χειρουργικές τεχνικές που περιορίζουν το μέγεθος των τομών ,τις κακώσεις των μαλακών μορίων και μειώνουν τον χρόνο επούλωσης των μετεγχειρητικών πληγών.

Fast Track Anaesthesia

Ο ορθοπεδικός χειρουργός Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος σε συνεργασία με την εξειδικευμένη σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αναισθησιολόγο Δρ Μαριάννα Κορρέ, εφαρμόζουν με πολυετή εμπειρία το ειδικό πρωτόκολλο fast track anaesthesia. Με την μέθοδο αυτή ο ασθενής απολαμβάνει πολλαπλά οφέλη. Κυριότερα αποτελούν:

 • Ένα 24ωρο παραμονής στο νοσοκομείο και γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα.
 • Δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος.
 • Δεν υπάρχει ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος σε ποσοστό 99%.
 • Ο ασθενής άμεσα μετεγχειρητικά δεν φέρει παροχετεύσεις , ουροκαθετήρα ή συσκευές αναλγησίας στην σπονδυλική στήλη.

Κλείστε σήμερα ραντεβού με τον γιατρό για μία πλήρη εξέταση και ένα προσωποποιημένο πρόγραμμα αντιμετώπισης. Επωφεληθείτε από την εμπειρία και την εξειδίκευση που μπορεί να σας παρέχει αλλά και από την τεχνική του κατάρτιση, που επιτρέπει την διενέργεια σύγχρονων και έμπιστων μεθόδων θεραπείας.

Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος MD, PhD

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος Χειρουργός Ορθοπεδικός και Τραυματιολόγος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Θ’ Ορθοπεδικής Κλινικής, Επανορθωτικής Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας 24ωρης Νοσηλείας στο ιατρικό κέντρο Metropolitan General, εξειδικεύεται στα κατάγματα λεκάνης (πυέλου), την ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος και την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (MIS) γόνατος και ισχίου.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε μαζί μας

Videos Πριν & Μετά

Κριτικές Ασθενών

Manos Terzakis
Manos Terzakis
21/04/2024
Δεν συνηθίζω, συνειδητά, να κάνω αξιολογήσεις στο δίκτυο, ούτε και τις λαμβάνω υπόψιν.. αλλά στη περίπτωση αυτής της ομάδας, (γιατί πραγματικά είναι ο ορισμός της ομάδας - ισχύς εν τη ενώσει), δικαίως θα το πράξω. Άδικο και παραπλανητικό το σύστημα αξιολόγησης. Δεν αρκούν 5 αστεράκια, ούτε πιστοποιούν, ούτε "μεταφράζουν" την επιστημονική αρτιότητα τους (state of the art, ελληνιστί..). Αλλά ούτε και την ποιότητα τους ως ανθρώπους. Νίκο.. έχεις κερδίσει τον σεβασμό μου. Όχι μονο για την επιστημονική σου επάρκεια. Αυτή είναι ευρέως γνωστή και αδιαμφισβήτητη, εξαρχής. Αλλά γιατί σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον του χώρου σου (σε κάθε έκφανση αλαζονείας και κατάχρησης), παραμένεις ακέραιος και Ανθρωπος. Σπάνιο, αλλά στη περίπτωση σου πραγματικό. Συνέχισε έτσι, σου αξίζει. Η ηρεμία και η αυτοπεποίθηση που εκπέμπεις, να ξέρεις ότι λαμβάνεται ιαματικά από τον ασθενή σου. Μαριάννα.. στο πλαίσιο της ομάδας που προανέφερα και περί σεβασμού, δεν επαναλαμβάνομαι. Μαζί σου πρώτη φορά συνειδητοποίησα, όταν ένας γιατρός λέει στον ασθενή του "σε αγαπώ..", τι ακριβώς εννοεί. Την πρώτη φορά που σε γνώρισα και το άκουγα που το έλεγες, δεν ήξερα και να σου πω την αλήθεια, με ξένισε λίγο. Δεν άργησα όμως να το καταλάβω.. Δεν θα ξεχάσω όταν με ξύπνησες στο χειρουργείο, ο τροπος που με έκανες να αισθανθώ οικεία. Παρεμπιπτόντως σε ευχαριστώ για το πρώτο πράγμα που μου έδωσες στο χέρι εκεί. Τον σεβασμό μου εξίσου.. Χριστίνα.. είσαι τυπική, ευγενής και συγκεντρωμένη. Μου έκανες εύκολη τη ζωή με τα γραφειοκρατικά θέματα. Μπράβο, μόνο καλύτερη έχεις να γίνεις με αυτή την ομάδα.
Despina Theodoropoulou
Despina Theodoropoulou
17/04/2024
Είχα πολύ σοβαρό πρόβλημα στα γόνατά μου. Επισκέφθηκα 4 γιατρούς αλλά τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Τελικά εμπιστευθηκα τον κο Μπαξεβανο κι έκανα αρθοπλαστική, παρά το σχετικά νεαρό (όσον αφορά αυτες τις περιπτωσεις) της ηλικίας μου. Αν δεν το είχα κάνει, σήμερα πιθανότατα δεν θα περπατούσα. Ευχαριστώ τόσο τον κο Μπαξεβανο όσο και την κα Κορρε για την άψογη συνεργασία και το ενδιαφέρον τους.
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
15/04/2024
Άνθρωπος με πολλες αρετες!!! Σοβαρός και Συγκροτημένος γιατρός !!! Σκύβει με ενδιαφέρον στο σώμα αλλά και στην ψυχή του ασθενή του! Έχει τη ΓΝΩΣΗ και το ΧΑΡΙΣΜΑ!!!
Aggelos Kounadis
Aggelos Kounadis
15/04/2024
Εξαιρετικός ιατρός με καλό δίκτυο συνεργατών εντός και εκτός ιατρείου
Ολγα Βουρλακου
Ολγα Βουρλακου
15/04/2024
Έχω χειρουργηθεί δύο φορές στον κύριο Μπαξεβάνο Την μία φορά έκανα κότσια την δεύτερη φορά γόνατο Είμαι απόλυτα ευχαριστημένη , είναι εξαιρετικός γιατρός και καλός άνθρωπος!!!
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
15/04/2024
Ο κύριος Μπαξεβανος είναι εκπληκτικός γιατρός, δεν πονεσα καθόλου στο χειρουργείο ούτε και μετά. Και προπαντός είναι άνθρωπος
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
14/04/2024
Ο καλύτερος γιατρός μα πάνω από όλα άνθρωπος. Δεν μπορώ να παραλείψω την αναισθησιολογο Μαριάννα Κορρέ η τοπ.
Cwithy
Cwithy
12/04/2024
Εξαιρετικός γιατρός αλλά και άνθρωπος, όπως ακριβώς και η κ. Κορρέ! Τους συστήνω ανεπιφύλακτα!
George Allagiannis
George Allagiannis
12/04/2024
Πολύ καλός χειρούργος με μεγάλη εμπειρία. Υπέροχος άνθρωπος που πάντα θα δώσει τη δέουσα προσοχή στους ασθενής του.