Αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου

Η αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία η αρχική πρόθεση αντικαθιστάται από καινούρια. Πραγματοποιείται όταν η αρχική πρόθεση ή το οστό που βρίσκεται δίπλα της έχει καταστραφεί, λόγω φθοράς του υλικού της προηγούμενης επέμβασης, λόγω κατάγματος του οστού ή λόγω λοίμωξης, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου η αρχική τοποθέτηση της πρόθεσης ήταν λανθασμένη. Όλα αυτά δημιουργούν πόνο στον/ στην ασθενή και προβλήματα στη βάδιση και τις καθημερινές δραστηριότητες. Αρχικά, ο/ η ασθενής μπορεί με κατάλληλα φάρμακα και ειδικές ασκήσεις φυσιοθεραπείας να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή που έχει δημιουργηθεί και να ενδυναμώσει τους μύες και τη διατήρηση της ευκαμψίας του ισχίου. Ωστόσο, ούτε τα φάρμακα ούτε η φυσιοθεραπεία μπορούν να εμποδίσουν ή να αναστείλουν τη χαλάρωση της πρόθεσης και η μόνη λύση είναι η αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου. Πρόκειται για ένα απαιτητικό χειρουργείο, πιο περίπλοκο και πολύωρο από το αρχικό της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Παρόλα αυτά, μια επιτυχημένη αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου εξασφαλίζει για πολλά χρόνια την πολύ καλή λειτουργία της άρθρωσης του ισχίου.

Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται η αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου;

Η αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου είναι μια επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται όταν μετά από μια ολική αρθροπλαστική ισχίου, η πρόθεση έχει φθαρεί ή έχουν εμφανιστεί κάποιες επιπλοκές, λόγω καταγμάτων ή μικροβιακών λοιμώξεων. Αναλυτικότερα:

  1. Μηχανική βλάβη, όπως φθορά, χαλάρωση ή ρήξη: Λόγω των επαναλαμβανόμενων κινήσεων της άρθρωσης και με το πέρασμα των χρόνων, τα επί μέρους τμήματα της πρόθεσης φθείρονται και η τριβή των μεταλλικών και πλαστικών στοιχείων γίνεται έντονη και επίπονη. Αυτά τα σωματίδια τριβής που σχηματίζονται, αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών ως ξένα και έτσι δημιουργείται μια αντίδραση. Αυτή μπορεί να οδηγήσει σε οστεόλυση, δηλαδή στην καταστροφή του οστού που βρίσκεται γύρω από την αντικατάσταση ισχίου και αυτή με τη σειρά της σε μηχανική βλάβη- χαλάρωση της πρόθεσης. Η μορφή αυτή χαλάρωσης της πρόθεσης είναι η συνηθέστερη, αν και υπάρχουν και άλλες μορφές μηχανικής βλάβης, όπως κατά τη διάρκεια τραυματισμού από πτώση ή δυνατή σύγκρουση, οι οποίες οδηγούν σε θραύση τμημάτων της πρόθεσης και πρέπει οι ασθενείς να υποβληθούν σε αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου. Αυτή η χαλάρωση ονομάζεται άσηπτη χαλάρωση.
  2. Λοίμωξη: Η χαλάρωση της πρόθεσης λόγω λοίμωξης είναι πιο σπάνια και συνδέεται με την προσκόλληση μικροβίων γύρω από αυτήν. Τα μικρόβια που κυκλοφορούν στον οργανισμό όταν οι ασθενείς είναι άρρωστοι (συνήθως από απόστημα στο δόντι), μεταφέρονται μέσω του αίματος και μπορεί να μολύνουν τους ιστούς γύρω από την πρόθεση. Αυτού του είδους η χαλάρωση ονομάζεται σηπτική.
  3. Άλλοι λόγοι: Επαναλαμβανόμενα εξαρθρήματα της ολικής αρθροπλαστικής, ασθενείς με προδιάθεση στη συγκεκριμένη επιπλοκή, άτομα ηλικιωμένα ή ασθενείς που υπόκεινται σε αρθροπλαστική ισχίου μετά από κάταγμα ισχίου ή από πολλαπλές επεμβάσεις ισχίου, είναι υποψήφιοι για αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου.

Πώς πραγματοποιείται η αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου;

Πριν από την αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου πραγματοποιούνται, όπως και σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, κάποιες εξετάσεις:

  1. Ακτινογραφία: Η ακτινογραφία επιτρέπει να βλέπουμε τα οστά του εσωτερικού του σώματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση, να μπορούμε να εκτιμήσουμε το βαθμό χαλάρωσης της πρόθεσης και το μέγεθος της φθοράς που έχει υποστεί το οστό
  2. Εξετάσεις αίματος: Διαπιστώνουμε αν η χαλάρωση της πρόθεσης συνδέεται με κάποια λοίμωξη και εάν αυτό ισχύει ο χειρουργός πραγματοποιεί παρακέντηση στην άρθρωση (αφαίρεση μέρος του υγρού με βελόνα ) και εξετάζει το υγρό, έτσι ώστε να εντοπίσει το μικρόβιο στο όποιο οφείλεται η λοίμωξη. Πριν την αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου, η λοίμωξη θα πρέπει να έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.

Η αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου πραγματοποιείται με γενική αναισθησία ή με επισκληρίδιο (αναισθητοποίηση του κάτω μέρους του σώματος με ένεση στην πλάτη) και η διάρκειά της κυμαίνεται από 2 έως 4 ώρες, καθώς είναι μια επέμβαση πιο πολύπλοκη επέμβαση συγκριτικά με την αρχική ολική αρθροπλαστική. Ο χειρουργός πραγματοποιεί κατά την αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου μια τομή ιδίου μεγέθους με την αρχική, αν αυτό είναι εφικτό, αν και πολλές φορές το μέγεθος είναι μεγαλύτερο έτσι ώστε να βελτιωθεί η ορατότητα στο σημείο. Αμέσως μετά τη διάνοιξη, αποσπώνται οι μύες από τους τένοντες και ανοίγεται ο θύλακος, ο οποίος περιβάλλει την άρθρωση. Η περιοχή καθαρίζεται από θραύσματα οστού ή και τσιμέντου. Εάν πρόκειται για σηπτική χαλάρωση της πρόθεσης, τότε πρέπει να αφαιρεθούν όλες οι περιοχές που έχουν προσβληθεί από το μικρόβιο. Αμέσως μετά, προετοιμάζεται το μηριαίο και η κοτύλη για την τοποθέτηση της νέας πρόθεσης. Αναλόγως το είδος της χαλάρωσης του/ της ασθενούς και την ποιότητα των οστών, οι τεχνικές δυνατότητες διαφέρουν, δηλαδή η στερέωση της πρόθεσης μπορεί να γίνει με ή χωρίς τσιμέντο και το μήκος της πρόθεσης να διαφέρει. Τις περισσότερες φορές η πρόθεση που χρησιμοποιείται είναι μεγαλύτερη από την αρχική και στερεώνεται στο μέρος του μηριαίου που έχει μείνει ανέπαφο. Σε περίπτωση λοίμωξης αντικαθιστάται το σύνολο της πρόθεσης ή μόνο ένα τμήμα της. Η αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου είναι ευκολότερη όταν υπάρχει ένα ανέπαφο οστό σε σχέση με ένα οστό φθαρμένο ή με μια πρόθεση που έχει μετατοπιστεί. Μετά το τέλος της επέμβασης, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους, ύστερα από περίπου 5 με 10 ημέρες.

Μετά την αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου ο πόνος εξαλείφεται και σε περιπτώσεις όπου αυτοί παραμείνουν, δεν είναι έντονοι και δεν εμποδίζουν τους ασθενείς στις δραστηριότητές τους.

Λειτουργία της άρθρωσης μετά την αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου

Η λειτουργία της άρθρωσης εξαρτάται από την κατάσταση που είχε πριν την αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου. Γενικότερα όμως η πρόθεση λειτουργεί σωστά και επιτρέπει στους ασθενείς να ανακτήσουν τις κινητικές τους ικανότητες. Παρόλα αυτά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι με την ηλικία οι μύες αποδυναμώνονται, ειδικά μετά από δύο επεμβάσεις, και ίσως υπάρχει μια ελαφρά χωλότητα κατά τη βάδιση.

Ποιες οδηγίες πρέπει να ακολουθήσουν οι ασθενείς μετά από μια αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου;

Μετά από μια αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου οι ασθενείς πρέπει να ακολουθήσουν ορισμένες οδηγίες για την καλύτερη και ταχύτερη αποκατάσταση. Αναλυτικότερα αυτές είναι:

  1. Φάρμακα: Για το πόνο, μετά την αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου, χορηγούνται παυσίπονα και αντιπηκτικά σκευάσματα, έτσι ώστε να αποτραπεί ο σχηματισμός θρόμβων στις φλέβες του ποδιού. Σε περίπτωση σηπτικής χαλάρωσης, δίνονται αντιβιοτικά, τα οποία αρχικά χορηγούνται ενδοφλέβια και εν συνεχεία από το στόμα.
  2. Ειδικοί επίδεσμοι ή κάλτσες: Βοηθούν στη σωστή κυκλοφορία του αίματος
  3. Βακτηρίες, για την υποβοήθηση της βάδισης τις πρώτες δέκα (10) ημέρες μετά την αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου
  4. Φυσιοθεραπεία: Ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις βοηθούν στην αποκατάσταση των κινήσεων της άρθρωσης, τις οποίες ξεκινούν οι ασθενείς την αμέσως επόμενη ημέρα και διαρκούν αρκετούς μήνες.
  5. Αποφυγή συγκεκριμένων κινήσεων μετά την αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάρθρωσης.

 

Fast Track Anaesthesia

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος σε αποκλειστική συνεργασία με την εξειδικευμένη σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αναισθησιολόγο Δρ. Μαριάννα Κορρέ MD MSc Phd, εφαρμόζουν με πολυετή εμπειρία σε όλες τις επεμβάσεις τους πρωτοκόλλα fast track anaesthesia 24ωρης νοσηλείας.
Με τη μέθοδο αυτή ο ασθενής απολαμβάνει πολλαπλά οφέλη.

Κυριότερα αποτελούν:

  • Ένα 24ωρο παραμονής στο νοσοκομείο
  • Γρηγόρη επιστροφή στην καθημερινότητα
  • Δεν υπάρχει ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος σε ποσοστό 99%
  • Ο ασθενής άμεσα μετεγχειρητικά δεν φέρει παροχετεύσεις, ουροκαθετήρα ή συσκευές αναλγησίας στην σπονδυλική στήλη

Επικοινωνία Επικοινωνία