Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι)

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος ή κότσι είναι μια συχνή ανατομική ανωμαλία στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, κατά την οποία αυτό αποκτά κλίση προς τα υπόλοιπα δάκτυλα και το πρώτο μετατάρσιο στρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εξόστωση στην έσω πλευρά της άρθρωσης. Ως αποτέλεσμα το άτομο παρουσιάζει πόνο και δυσκολία στη βάδιση, ιδιαίτερα όταν φορά παπούτσια.

Σε τι μπορεί να οφείλεται το κότσι (βλαισός μέγας δάκτυλος);

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να δημιουργηθεί το κότσι (βλαισός μέγας δάκτυλος). Η συνηθέστερη αιτία είναι η παρατεταμένη χρήση στενών και ακατάλληλων υποδημάτων. Μάλιστα σχετικές μελέτες έχουν δείξει πως το 88% των γυναικών φορά στενά παπούτσια και από αυτές το 55% εμφανίζει κότσι 9 φορές πιο συχνά από ότι οι άνδρες.

Δεν πρέπει δε να αμελούμε και τον παράγοντα της κληρονομικότητας, καθώς έχει διαπιστωθεί βλαισός μέγας δάκτυλος και σε πρωτόγονες φυλές που δε φόρεσαν ποτέ παπούτσια, ενώ συχνά εμφανίζεται και σε μέλη της ίδιας οικογένειας με συγγένεια πρώτου βαθμού. Άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι η βλαισοπλατυποδία και ο υπερπρηνισμός του ποδιού, όπου ο βλαισός δάκτυλος παρουσιάζει και στροφική παραμόρφωση.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται το κότσι (βλαισός μέγας δάκτυλος);

Λόγω της παραμόρφωσης, δημιουργείται στο έσω τμήμα αυτής της άρθρωσης μια προεξοχή που πολλές φορές εμφανίζει φλεγμονή, ερυθρότητα και οίδημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος και δυσχέρεια στη βάδιση και πρόβλημα στην επιλογή υποδημάτων, αφού η περιοχή αυτή δέχεται μεγάλες τριβές από τα παπούτσια. Σε προχωρημένο στάδιο της πάθησης παρατηρείται παρέκκλιση του μεγάλου δακτύλου προς το δεύτερο ή και το τρίτο δάχτυλο. Αυτά με τη σειρά τους παραμορφώνονται με σφυροδακτυλία, γαμψοδακτυλία ή εφίππευση πάνω στο μεγάλο δάχτυλο, ενώ πολύ συχνά παρατηρείται και εμφάνιση κάλων σε αυτά τα δάχτυλα. Επιπλέον θα πρέπει να τονιστεί ότι η παραμόρφωση δεν είναι μόνο οστική, αλλά πρόκειται και για παραμόρφωση μαλακών μορίων, συνδέσμων και τενόντων. Γι’ αυτό και θα πρέπει να γίνεται οστική αποκατάσταση και αποκατάσταση μαλακών μορίων.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το κότσι (βλαισός μέγας δάκτυλος);

Δεν υπάρχει κάποια συντηρητική θεραπεία που να μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση και να εξαφανίσει το κότσι (βλαισός μέγας δάκτυλος). Η χρήση υποδημάτων με φαρδύ πρόσθιο μέρος, σκληρή σόλα και μαλακό επάνω μέρος, μπορεί να κάνει το βάδισμα λιγότερο επώδυνο και ίσως να βοηθήσει στη μη περαιτέρω επιδείνωση.

Σαφώς, εάν συνυπάρχουν ανατομικές παραλλαγές, όπως πλατυποδία, βλαισογωνία, γαμψοδακτυλία, καλό είναι να αντιμετωπίζονται είτε με πέλματα και ορθοδακτύλιες προσαρμογές από ειδικούς ποδολόγους. Όταν η παραμόρφωση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, χρησιμοποιούνται ειδικοί νάρθηκες που φοριούνται τη νύχτα για να διορθώσουν τη θέση του δακτύλου, όμως σε περίπτωση που η παραμόρφωση δεν διορθώνεται, τότε ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστεί το κότσι είναι η χειρουργική επέμβαση.

Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι): Χειρουργική Αντιμετώπιση

Υπάρχουν αρκετές τεχνικές για την επαναφορά του άξονα της άρθρωσης, την απομάκρυνση της εξόστωσης και την ανακούφιση από τον πόνο. Παλαιότερα το κότσι (βλαισός μέγας δάκτυλος) αντιμετωπιζόταν με μεγάλες, επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις, όμως τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι όπως η διαδερμική τεχνική, όπου με αναίμακτο τρόπο επιτυγχάνεται άριστο και μόνιμο, αισθητικό και ιατρικό αποτέλεσμα. Κυρίως αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής είναι το ότι η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης είναι εξατομικευμένη, ανάλογα με το μέγεθος της παραμόρφωσης, την ηλικία και τις συνυπάρχουσες παθήσεις του ποδιού. Άρα θα πρέπει να συμβουλευτεί ειδικό ιατρό-χειρουργό που θα του προτείνει την κατάλληλη μέθοδο.

Ο χειρουργός θα συνυπολογίσει όλες τις συνοδές παραμέτρους που μπορεί να υπάρχουν, εκτός από την παραμόρφωση, όπως την ελαστικότητα των αρθρώσεων, τυχόν ύπαρξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας, διαβήτη και αγγειοπάθειας. Η χειρουργική αντιμετώπιση του βλαισού δακτύλου θεωρείται από τις επεμβάσεις με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Το χειρουργείο διαρκεί από μισή έως δύο ώρες ανάλογα με τη βαρύτητα, την προσβολή άλλων δακτύλων και τις αμφοτερόπλευρες επεμβάσεις, ενώ από την επόμενη κιόλας ημέρα επιτρέπονται η στήριξη στα πόδια και η βάδιση, εφόσον τα πόδια είναι προστατευμένα με ειδικά υποδήματα. Η πλήρης αποκατάσταση, που εξαρτάται από τη βαρύτητα των παραμορφώσεων, μπορεί να φτάσει έως και τους δύο μήνες. Παρά τα όσα ακούγονται, η επέμβαση δε γίνεται με laser, καθώς οι διαδερμικές τεχνικές δεν προσφέρουν οριστικό αποτέλεσμα. Οι νέες τεχνικές έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι ανώδυνες και αναίμακτες, προσφέρουν μόνιμο αποτέλεσμα (εάν εκτελεστούν από έμπειρο προσωπικό) και ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μικρός, μπορεί να διαρκέσει έως λίγα 24ωρα και αντιμετωπίζεται επιτυχώς με παυσίπονα. Ανάλογα με το είδος της εργασίας του ο ασθενής που θα χειρουργηθεί για το κότσι μπορεί να επιστρέψει είτε άμεσα, είτε μετά από μία εβδομάδα από το χειρουργείο.

Fast Track Anaesthesia

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος σε αποκλειστική συνεργασία με την εξειδικευμένη σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αναισθησιολόγο Δρ. Μαριάννα Κορρέ MD MSc Phd, εφαρμόζουν με πολυετή εμπειρία σε όλες τις επεμβάσεις τους πρωτοκόλλα fast track anaesthesia 24ωρης νοσηλείας.
Με τη μέθοδο αυτή ο ασθενής απολαμβάνει πολλαπλά οφέλη.

Κυριότερα αποτελούν:

  • Ένα 24ωρο παραμονής στο νοσοκομείο
  • Γρηγόρη επιστροφή στην καθημερινότητα
  • Δεν υπάρχει ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος σε ποσοστό 99%
  • Ο ασθενής άμεσα μετεγχειρητικά δεν φέρει παροχετεύσεις, ουροκαθετήρα ή συσκευές αναλγησίας στην σπονδυλική στήλη

 

Επικοινωνία Επικοινωνία

Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος MD, PhD

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος Χειρουργός Ορθοπεδικός και Τραυματιολόγος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Θ’ Ορθοπεδικής Κλινικής, Επανορθωτικής Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας 24ωρης Νοσηλείας στο ιατρικό κέντρο Metropolitan General, εξειδικεύεται στα κατάγματα λεκάνης (πυέλου), την ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος και την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (MIS) γόνατος και ισχίου.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε μαζί μας

Videos Πριν & Μετά

Κριτικές Ασθενών

Manos Terzakis
Manos Terzakis
21/04/2024
Δεν συνηθίζω, συνειδητά, να κάνω αξιολογήσεις στο δίκτυο, ούτε και τις λαμβάνω υπόψιν.. αλλά στη περίπτωση αυτής της ομάδας, (γιατί πραγματικά είναι ο ορισμός της ομάδας - ισχύς εν τη ενώσει), δικαίως θα το πράξω. Άδικο και παραπλανητικό το σύστημα αξιολόγησης. Δεν αρκούν 5 αστεράκια, ούτε πιστοποιούν, ούτε "μεταφράζουν" την επιστημονική αρτιότητα τους (state of the art, ελληνιστί..). Αλλά ούτε και την ποιότητα τους ως ανθρώπους. Νίκο.. έχεις κερδίσει τον σεβασμό μου. Όχι μονο για την επιστημονική σου επάρκεια. Αυτή είναι ευρέως γνωστή και αδιαμφισβήτητη, εξαρχής. Αλλά γιατί σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον του χώρου σου (σε κάθε έκφανση αλαζονείας και κατάχρησης), παραμένεις ακέραιος και Ανθρωπος. Σπάνιο, αλλά στη περίπτωση σου πραγματικό. Συνέχισε έτσι, σου αξίζει. Η ηρεμία και η αυτοπεποίθηση που εκπέμπεις, να ξέρεις ότι λαμβάνεται ιαματικά από τον ασθενή σου. Μαριάννα.. στο πλαίσιο της ομάδας που προανέφερα και περί σεβασμού, δεν επαναλαμβάνομαι. Μαζί σου πρώτη φορά συνειδητοποίησα, όταν ένας γιατρός λέει στον ασθενή του "σε αγαπώ..", τι ακριβώς εννοεί. Την πρώτη φορά που σε γνώρισα και το άκουγα που το έλεγες, δεν ήξερα και να σου πω την αλήθεια, με ξένισε λίγο. Δεν άργησα όμως να το καταλάβω.. Δεν θα ξεχάσω όταν με ξύπνησες στο χειρουργείο, ο τροπος που με έκανες να αισθανθώ οικεία. Παρεμπιπτόντως σε ευχαριστώ για το πρώτο πράγμα που μου έδωσες στο χέρι εκεί. Τον σεβασμό μου εξίσου.. Χριστίνα.. είσαι τυπική, ευγενής και συγκεντρωμένη. Μου έκανες εύκολη τη ζωή με τα γραφειοκρατικά θέματα. Μπράβο, μόνο καλύτερη έχεις να γίνεις με αυτή την ομάδα.
Despina Theodoropoulou
Despina Theodoropoulou
17/04/2024
Είχα πολύ σοβαρό πρόβλημα στα γόνατά μου. Επισκέφθηκα 4 γιατρούς αλλά τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Τελικά εμπιστευθηκα τον κο Μπαξεβανο κι έκανα αρθοπλαστική, παρά το σχετικά νεαρό (όσον αφορά αυτες τις περιπτωσεις) της ηλικίας μου. Αν δεν το είχα κάνει, σήμερα πιθανότατα δεν θα περπατούσα. Ευχαριστώ τόσο τον κο Μπαξεβανο όσο και την κα Κορρε για την άψογη συνεργασία και το ενδιαφέρον τους.
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
15/04/2024
Άνθρωπος με πολλες αρετες!!! Σοβαρός και Συγκροτημένος γιατρός !!! Σκύβει με ενδιαφέρον στο σώμα αλλά και στην ψυχή του ασθενή του! Έχει τη ΓΝΩΣΗ και το ΧΑΡΙΣΜΑ!!!
Aggelos Kounadis
Aggelos Kounadis
15/04/2024
Εξαιρετικός ιατρός με καλό δίκτυο συνεργατών εντός και εκτός ιατρείου
Ολγα Βουρλακου
Ολγα Βουρλακου
15/04/2024
Έχω χειρουργηθεί δύο φορές στον κύριο Μπαξεβάνο Την μία φορά έκανα κότσια την δεύτερη φορά γόνατο Είμαι απόλυτα ευχαριστημένη , είναι εξαιρετικός γιατρός και καλός άνθρωπος!!!
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
15/04/2024
Ο κύριος Μπαξεβανος είναι εκπληκτικός γιατρός, δεν πονεσα καθόλου στο χειρουργείο ούτε και μετά. Και προπαντός είναι άνθρωπος
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
14/04/2024
Ο καλύτερος γιατρός μα πάνω από όλα άνθρωπος. Δεν μπορώ να παραλείψω την αναισθησιολογο Μαριάννα Κορρέ η τοπ.
Cwithy
Cwithy
12/04/2024
Εξαιρετικός γιατρός αλλά και άνθρωπος, όπως ακριβώς και η κ. Κορρέ! Τους συστήνω ανεπιφύλακτα!
George Allagiannis
George Allagiannis
12/04/2024
Πολύ καλός χειρούργος με μεγάλη εμπειρία. Υπέροχος άνθρωπος που πάντα θα δώσει τη δέουσα προσοχή στους ασθενής του.