Σφυροδακτυλία

Η σφυροδακτυλία αποτελεί μία από τις πιο συχνές παραμορφώσεις του ποδιού. Πρόκειται για την παραμόρφωση μίας από τις τρεις αρθρώσεις του δακτύλου. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα δάκτυλα, αλλά πιο συχνή είναι η εμφάνισή της στο δεύτερο (2ο) δάκτυλο.
Η ονομασία της οφείλεται στο γεγονός ότι η παραμόρφωση που δημιουργείται μοιάζει με σφυρί. Η μορφή αυτή προκύπτει επειδή η τελευταία φάλαγγα του δακτύλου είναι μονίμως λυγισμένη προς το έδαφος.

Η σφυροδακτυλία εκδηλώνεται με:

  • Έντονο πόνο- ειδικότερα όταν το δάκτυλο έρχεται σε επαφή με το παπούτσι.
  • Σταδιακή μείωση λειτουργικότητας του δακτύλου και, εν συνεπεία, όλου του ποδιού (λόγω της επαφής με το παπούτσι).
  • Προβλήματα και στις απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα (μακροπρόθεσμα).
  • Κάλους (υπερκερατώσεις) στην κορυφή της άρθρωσης και την άκρη του δακτύλου, οι οποίοι και αυτοί συνοδεύονται από έντονο πόνο.

Σε ποιους ανθρώπους εμφανίζεται η σφυροδακτυλία;

Η σφυροδακτυλία εμφανίζεται στις γυναίκες 4 με 5 φορές συχνότερα σε σχέση με τους άνδρες. Η συνηθέστερη ηλικία εμφάνισής της είναι οι ηλικίες από 60 έως 80 ετών ( χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία ).

Ποια είναι τα είδη σφυροδακτυλίας;

Υπάρχουν δύο είδη σφυροδακτυλίας:

  1. Εγγύς σφυροδακτυλία
    Σε αυτήν την περίπτωση η σφυροδακτυλία εμφανίζεται συνήθως στο δεύτερο δάκτυλο. Επίσης σε δάκτυλα όπου η πρώτη φάλαγγα διπλώνει προς τα πάνω, ενώ η μεσαία και η ακραία προς τα κάτω. Αυτή η κατάσταση, σε αρχικό στάδιο παρουσιάζει ένα ελαφρύ σήκωμα του δακτύλου. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις δημιουργεί υπερκερατώσεις και τυπική φλεγμονή στη μεσαία φάλαγγα.
  2. Ακραία σφυροδακτυλία
    Η ακραία σφυροδακτυλία εντοπίζεται κυρίως στο μακρύτερο δάκτυλο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί και στα υπόλοιπα. Σε αυτήν την περίπτωση, το πρώτο σύμπτωμα είναι η δημιουργία υπερκεράτωσης στην κορυφή της τελευταίας φάλαγγας του δακτύλου.

Η θεραπεία σε αρχικό στάδιο είναι συντηρητική και περιλαμβάνει:

  • Αλλαγή πιο άνετων και φαρδιών υποδημάτων
  • Περιποίηση του ποδιού και των κάλων
  • Εφαρμογή ειδικών πελμάτων μέσα στα υποδήματα κ.α.

Σε καταστάσεις όπου η σφυροδακτυλία και τα συμπτώματά της δεν υποχωρούν, η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική.

Ποια είναι τα αίτια που δημιουργούν τη σφυροδακτυλία;

Τα αίτια που δημιουργούν τη σφυροδακτυλία είναι τα εξής:

  1. Τα ακατάλληλα υποδήματα (γόβες ή πολύ στενά παπούτσια). Αυτή είναι και η πιο συνηθισμένη αιτία παραμόρφωσης στα δάκτυλα του ποδιού.Σφυροδακτυλία Σφυροδακτυλία
    Εάν όμως ο/η ασθενής παραβλέψει το πρόβλημα, αυτό γίνεται μόνιμο. Ο λόγος είναι ότι με την πάροδο του χρόνου, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι των δακτύλων ζαρώνουν.
  2. Η ρευματοειδής ή η ψωριασική αρθρίτιδα.
  3. Διάφορες νευρολογικές παθήσεις, όπως η εγκεφαλική παράλυση, το σύνδρομο Charcot- Marie- Tooth. Αυτές οι παθήσεις δημιουργούν άνιση κατανομή των δυνάμεων που ασκούνται στα δάκτυλα μέσω των τενόντων.
  4. Η κοιλοποδία, δηλαδή η αυξημένη, πέραν του φυσιολογικού, καμάρα του ποδιού.
  5. Η πτώση του μεταταρσίου.
  6. Διάφορες τραυματικές καταστάσεις του ποδιού.
  7. Διάφοροι κληρονομικοί παράγοντες.

Ποια συμπτώματα παρουσιάζει η σφυροδακτυλία;

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει η σφυροδακτυλία είναι πολύ συγκεκριμένα και αποτελούν τα εξής:

  1. Παραμόρφωση του δακτύλου:
    Η άρθρωση του δακτύλου κάμπτεται και παίρνει τη μορφή σφυριού. Αυτή η παραμόρφωση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε δάκτυλο, αλλά είναι πιο συνηθισμένη στο δεύτερο δάκτυλο.
  2. Πόνος κατά την κίνηση του δακτύλου:
    ο πόνος στο δάκτυλο έχει ως φυσικό επακόλουθο τη δυσκολία στην κίνησή του, ακόμα και προβλήματα κατά τη βάδιση. Τότε μιλάμε για προχωρημένο στάδιο παραμόρφωσης. Βέβαια, ο πόνος εμφανίζεται μετά από αρκετά χρόνια. Στην περίπτωση όπου η σφυροδακτυλία οφείλεται σε ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο πόνος αυτός οφείλεται σε φλεγμονή των δακτυλικών αρθρώσεων.
  3. Υπερκεράτωση (κάλος) στη ραχιαία επιφάνεια της άρθρωσης:
    Αυτή η κατάσταση γεννά προβλήματα και δυσκολία στην εφαρμογή υποδημάτων. Η επαφή των κάλων με τα υποδήματα, δημιουργεί πόνο στον/στην ασθενή.

Πώς γίνεται η διάγνωση για τη σφυροδακτυλία;

Η διάγνωση για τη σφυροδακτυλία πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ορθοπεδικό. Μέσα από κλινική εξέταση ο ιατρός, θα διαγνώσει τη σφυροδακτυλία, καθώς γίνεται εμφανής από την παραμόρφωση που υπάρχει στα δάκτυλα. Η διαδικασία της διάγνωσης περιλαμβάνει την καταγραφή πλήρους ιστορικού του/της ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο θα αναζητηθεί:

  • Η χρονιότητα της παραμόρφωσης
  • Η δυσκαμψία
  • Τυχόν συνύπαρξη με άλλα προβλήματα του ποδιού ( π.χ. κοιλοποδία, κάλοι, βλαισός μέγας δάκτυλος )

Επιπλέον, ο γιατρός αξιολογεί τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του/ της ασθενούς. Η ψωριασική αρθρίτιδα και διάφορα νευρολογικά προβλήματα, μπορεί να αποτελούν την αιτία της εμφάνισης της σφυροδακτυλίας.
Πέραν, όμως, της κλινικής εξέτασης, υπάρχουν και κάποιες εξετάσεις, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τον ιατρό στην επιβεβαίωση της διάγνωσης. Αυτές είναι :

  1. Η απλή ακτινογραφία των ποδιών, καθώς αυτή αποτελεί τη βασική απεικονιστική εξέταση της περιοχής.
  2. Οι αιματολογικές εξετάσεις, στις οποίες μπορούν να διερευνηθούν τυχόν αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Πώς θεραπεύεται η σφυροδακτυλία;

Η σφυροδακτυλία θεραπεύεται είτε με συντηρητική αγωγή είτε χειρουργικά.
Στο αρχικό στάδιο της πάθησης, συνιστάται συντηρητική θεραπεία. Σε αυτήν την περίπτωση, η παραμόρφωση διορθώνεται και η κίνηση διατηρείται χωρίς να δημιουργεί πόνο και προβλήματα κατά τη βάδιση.
Έτσι, οι οδηγίες που δίνονται από το γιατρό, αφορούν σε:

  1. Χρήση ειδικών περιδέσεων, έτσι ώστε να ευθυγραμμιστούν τα δάκτυλα.
  2. Χρήση φαρδύτερων, στο πρόσθιο μέρος, υποδημάτων. Έτσι αποσυμπιέζονται τα δάκτυλα.
  3. Αποφυγή των στενών και των υποδημάτων με ψηλό τακούνι.
  4. Εφαρμογή ειδικών πελμάτων, μέσα στα υποδήματα, που υποστηρίζουν το πόδι και ανακουφίζουν τα παραμορφωμένα δάκτυλα από την πίεση που τους έχουν ασκηθεί.
  5. Αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την ανακούφιση της φλεγμονής και του πόνου.
  6. Περιποίηση και καθαρισμός των κάλων από ειδικό ιατρό.

Σε περιπτώσεις όπου η σφυροδακτυλία δεν βελτιώνεται και η παραμόρφωση έχει γίνει μόνιμη, η αντιμετώπιση που συνιστάται είναι η χειρουργική.

Σφυροδακτυλία – Χειρουργική Αντιμετώπιση

Η χειρουργική αντιμετώπιση πραγματοποιείται όταν:

  • Οι παραμορφώσεις στα δάκτυλα είναι έντονες
  • Συνοδεύονται με πόνο
  • Δημιουργούν προβλήματα στην λειτουργικότητα του ποδιού.

Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να είναι επέμβαση στα μαλακά μόρια, όπως διατομή τενόντων, μεταφορά τενόντων ή τενοντοπλαστική ή επέμβαση στα οστά, όπως η οστεοτομή  ή η αρθρόδεση.

Ο τύπος της επέμβασης που θα πραγματοποιηθεί εξαρτάται από το είδος των παραμορφώσεων των δακτύλων (εάν είναι ευλύγιστες ή εύκαμπτες).

Ποιο είναι το αποτέλεσμα της χειρουργικής αντιμετώπισης για τη σφυροδακτυλία;

Το αποτέλεσμα της χειρουργικής αντιμετώπισης για τη σφυροδακτυλία είναι:

  • Διόρθωσης των αξόνων των δακτύλων
  • Σταθερότητα και λειτουργικότητά των δακτύλων
  • Εξαφάνιση του πόνου που συνοδεύει τη σφυροδακτυλία

Στη σφυροδακτυλία, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την οριστική λύση.  Αυτό ισχύει ειδικά όταν αιτία είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή τα αυτοάνοσα νοσήματα που επηρεάζουν και τις αρθρώσεις των δακτύλων.

 

Fast Track Anaesthesia

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος σε αποκλειστική συνεργασία με την εξειδικευμένη σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αναισθησιολόγο Δρ. Μαριάννα Κορρέ MD MSc Phd, εφαρμόζουν με πολυετή εμπειρία σε όλες τις επεμβάσεις τους πρωτοκόλλα fast track anaesthesia 24ωρης νοσηλείας.
Με τη μέθοδο αυτή ο ασθενής απολαμβάνει πολλαπλά οφέλη.

Κυριότερα αποτελούν:

  • Ένα 24ωρο παραμονής στο νοσοκομείο
  • Γρηγόρη επιστροφή́ στην καθημερινότητα
  • Δεν υπάρχει ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος σε ποσοστό 99%
  • Ο ασθενής άμεσα μετεγχειρητικά δεν φέρει παροχετεύσεις , ουροκαθετήρα ή συσκευές αναλγησίας στην σπονδυλική στήλη

 

Η επέμβαση δεν ξεπερνά τη μία ώρα και ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα, ενώ μπορεί να οδηγήσει 2-4 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

 

Κλείστε σήμερα ραντεβού με το γιατρό για μία πλήρη εξέταση και ένα προσωποποιημένο πρόγραμμα αντιμετώπισης. Επωφεληθείτε από την εμπειρία και την εξειδίκευση που μπορεί να σας παρέχει αλλά και από την τεχνική του κατάρτιση, που επιτρέπει την διενέργεια σύγχρονων και έμπιστων μεθόδων θεραπείας.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία

 

Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος MD, PhD

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος Χειρουργός Ορθοπεδικός και Τραυματιολόγος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Θ’ Ορθοπεδικής Κλινικής, Επανορθωτικής Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας 24ωρης Νοσηλείας στο ιατρικό κέντρο Metropolitan General, εξειδικεύεται στα κατάγματα λεκάνης (πυέλου), την ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος και την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (MIS) γόνατος και ισχίου.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε μαζί μας

Videos Πριν & Μετά

Κριτικές Ασθενών