Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια αρκετά συχνή ορθοπεδική πάθηση, κατά την οποία το μέσο νεύρο στον καρπό πιέζεται. Το μέσο νεύρο περνάει από το αντιβράχιο και φτάνει στο χέρι όπου και νευρώνει τους μυς του, παρέχοντας την αισθητικότητα της παλάμης από τη μεριά του αντίχειρα, δείκτη και μέσου και δίνοντας την κίνηση στους μυς γύρω από τον αντίχειρα. Εάν για κάποιο λόγο το νεύρο πιέζεται μέσα στον σωλήνα αυτό, εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα του συνδρόμου, που είναι μούδιασμα, πόνος και αδυναμία στο χέρι σε προχωρημένο στάδιο. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα δυσχεραίνει από τις επαναλαμβανόμενες καθημερινές κινήσεις του καρπού, όπως για παράδειγμα σε χρήστες ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, υποθυρεοειδισμό κλπ.

Σε τι οφείλεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται όταν οι ιστοί που περιβάλλουν τους καμπτήρες του καρπού πρήζονται με αποτέλεσμα να πιέζεται το μέσο νεύρο. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν την εκδήλωση αυτού του συνδρόμου:

  • Η κληρονομικότητα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς, αφού η καρπιαία σήραγγα είναι μικρότερη σε κάποιους ανθρώπους λόγω κληρονομικότητας
  • Η υπερχρησία του χεριού μπορεί να παίξει ρόλο
  • Η ηλικία, αφού η νόσος εμφανίζεται συχνότερα σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα
  • Άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι διαταραχές του θυρεοειδή αδένα, μπορεί να είναι παράγοντες στους οποίους εδράζεται το πρόβλημα.

Παρόλα αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Τα πιο συχνά συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνουν μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και πόνο στο χέρι, αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος στον αντίχειρα, στον δείκτη και στο μέσο δάκτυλο και μια παράξενη αίσθηση και πόνο από τον βραχίονα μέχρι τον ώμο.

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν και κλιμακώνονται βαθμιαία, χωρίς συγκεκριμένο τραυματισμό, ενώ στους περισσότερους ανθρώπους είναι πιο σοβαρά από την πλευρά του αντίχειρα του χεριού και μπορεί να εκδηλωθούν ανά πάσα στιγμή. Αυτές οι ενοχλήσεις σε αρχικό στάδιο εμφανίζονται και σταματούν, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί και να γίνουν σταθερές. Αν η κατάσταση είναι σοβαρή οι μυς στη βάση του αντίχειρα εξασθενούν και υπάρχει αίσθηση αδυναμίας στη λειτουργία του χεριού.

Πώς μπορεί να διαγνωστεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Κατά την επίσκεψη ο ιατρός ζητά το πλήρες ιστορικό του ασθενούς και συζητούν για τα συμπτώματα που εμφανίζει. Η εξέταση περιλαμβάνει

  • έλεγχο για αδυναμία των μυών γύρω από τη βάση του αντίχειρα
  • ο καρπός εξετάζεται για άλγος, οίδημα και αλλαγές στο χρώμα του δέρματος
  • ελέγχεται σε κάθε δάκτυλο ξεχωριστά η κινητικότητα
  • πραγματοποιείται επίσης δοκιμή για το αν μουδιάζουν ή μυρμηγκιάζουν τα χέρια
  • γίνεται συνήθως και λήψη αίματος για τον έλεγχο του σακχάρου και ρευματολογικών παραγόντων
  • ενώ με ηλεκτρομυογράφημα δοκιμάζεται η λειτουργία του μέσου νεύρου

Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία είναι πολύ σημαντικές για την αποφυγή μόνιμων προβλημάτων στο χέρι λόγω μη αναστρέψιμης βλάβης του μέσου νεύρου, ενώ βοηθούν τον ορθοπεδικό να καθορίσει τη πηγή των συμπτωμάτων και να σχεδιάσει το θεραπευτικό πλάνο.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Συντηρητική Αντιμετώπιση

Σε αρχικό στάδιο η αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι συντηρητική και περιλαμβάνει ξεκούραση, χρήση νάρθηκα και λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και παυσίπονων για την αντιμετώπιση του πόνου. Στην περίπτωση που η καθημερινή εργασία καταπονεί τον καρπό, συστήνονται διαλείμματα για ξεκούραση ανά τακτά διαστήματα. Όμως εάν τα συμπτώματα συνεχίζονται ή όταν υπάρχει αδυναμία στο χέρι, η λύση δίδεται χειρουργικά για να μπορέσει να αποσυμπιεστεί το νεύρο.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Χειρουργική θεραπεία

Σε περίπτωση που η συντηρητική αγωγή δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και τα συμπτώματα εξακολουθούν και εντείνονται, η χειρουργική αντιμετώπιση έρχεται να δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η επέμβαση στον καρπιαίο σωλήνα γίνεται με τοπική αναισθησία. Ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή στην παλάμη και βρίσκει τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού τον οποίον και αποκόπτει, αυξάνοντας έτσι το μέγεθος της σήραγγας και μειώνοντας την πίεση στο νεύρο. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται μια νέα μέθοδος, η ενδοσκοπική. Κατά τη μέθοδο αυτή ο χειρουργός κάνει μια μικρότερη τομή περίπου ενός εκατοστού στο δέρμα, από την οποία περνά το ενδοσκόπιο που είναι εφοδιασμένο με μια μικρή κάμερα και φως. Βλέποντας το εγχειρητικό πεδίο σε μια οθόνη, κατευθύνει το ενδοσκόπιο στον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού, όπου με ένα ειδικό εργαλείο τον κόβει.

Fast Track Anaesthesia

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος σε αποκλειστική συνεργασία με την εξειδικευμένη σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αναισθησιολόγο Δρ. Μαριάννα Κορρέ MD MSc Phd, εφαρμόζουν με πολυετή εμπειρία σε όλες τις επεμβάσεις τους πρωτοκόλλα fast track anaesthesia 24ωρης νοσηλείας.
Με τη μέθοδο αυτή ο ασθενής απολαμβάνει πολλαπλά οφέλη.

Κυριότερα αποτελούν:

  • Ένα 24ωρο παραμονής στο νοσοκομείο
  • Γρηγόρη επιστροφή στην καθημερινότητα
  • Δεν υπάρχει ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος σε ποσοστό 99%
  • Ο ασθενής άμεσα μετεγχειρητικά δεν φέρει παροχετεύσεις, ουροκαθετήρα ή συσκευές αναλγησίας στην σπονδυλική στήλη

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Μετά την επέμβαση

Η τελική επιλογή της επεμβατικής μεθόδου αποφασίζεται από τον ιατρό, αφού λάβει υπόψη το ιστορικό του ασθενούς, την ηλικία, τη χρονιότητα της νόσου κλπ. Μετά από τη χειρουργική επέμβαση δίνονται στον ασθενή οδηγίες για το πώς θα ανυψώνει το χέρι και θα κουνά τα δάχτυλα, με σκοπό να μειωθεί το πρήξιμο και να εμποδιστεί η ακαμψία. Είναι πιθανό, μετά από την χειρουργική επέμβαση, να παρατηρηθεί τοπικό οίδημα και δυσκαμψία. Επίσης είναι πιθανό να υπάρχει σχετική αδυναμία στην παλάμη τους πρώτους 6 μήνες. Ο ασθενής θα μπορεί αμέσως μετά την επέμβαση να επιστρέψει στην καθημερινότητά του, αφού μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί και να οδηγήσει, ενώ υπό τις οδηγίες του ιατρού θα αποφασισθεί το πότε θα επιστρέψει στην εργασία του και τι θα πρέπει να προσέχει στο μέλλον. Κατά μέσο όρο η πλήρης θεραπεία απαιτεί περίπου 2 μήνες μετά την επέμβαση, αλλά σε μακροχρόνιο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, με απώλεια αίσθησης ή και καταστροφή των μυών γύρω από τη βάση του αντίχειρα, η αποθεραπεία είναι πιο αργή και μπορεί να μην είναι πλήρης.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία

Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος MD, PhD

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος Χειρουργός Ορθοπεδικός και Τραυματιολόγος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Θ’ Ορθοπεδικής Κλινικής, Επανορθωτικής Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας 24ωρης Νοσηλείας στο ιατρικό κέντρο Metropolitan General, εξειδικεύεται στα κατάγματα λεκάνης (πυέλου), την ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος και την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (MIS) γόνατος και ισχίου.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε μαζί μας

Videos Πριν & Μετά

Κριτικές Ασθενών

Manos Terzakis
Manos Terzakis
21/04/2024
Δεν συνηθίζω, συνειδητά, να κάνω αξιολογήσεις στο δίκτυο, ούτε και τις λαμβάνω υπόψιν.. αλλά στη περίπτωση αυτής της ομάδας, (γιατί πραγματικά είναι ο ορισμός της ομάδας - ισχύς εν τη ενώσει), δικαίως θα το πράξω. Άδικο και παραπλανητικό το σύστημα αξιολόγησης. Δεν αρκούν 5 αστεράκια, ούτε πιστοποιούν, ούτε "μεταφράζουν" την επιστημονική αρτιότητα τους (state of the art, ελληνιστί..). Αλλά ούτε και την ποιότητα τους ως ανθρώπους. Νίκο.. έχεις κερδίσει τον σεβασμό μου. Όχι μονο για την επιστημονική σου επάρκεια. Αυτή είναι ευρέως γνωστή και αδιαμφισβήτητη, εξαρχής. Αλλά γιατί σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον του χώρου σου (σε κάθε έκφανση αλαζονείας και κατάχρησης), παραμένεις ακέραιος και Ανθρωπος. Σπάνιο, αλλά στη περίπτωση σου πραγματικό. Συνέχισε έτσι, σου αξίζει. Η ηρεμία και η αυτοπεποίθηση που εκπέμπεις, να ξέρεις ότι λαμβάνεται ιαματικά από τον ασθενή σου. Μαριάννα.. στο πλαίσιο της ομάδας που προανέφερα και περί σεβασμού, δεν επαναλαμβάνομαι. Μαζί σου πρώτη φορά συνειδητοποίησα, όταν ένας γιατρός λέει στον ασθενή του "σε αγαπώ..", τι ακριβώς εννοεί. Την πρώτη φορά που σε γνώρισα και το άκουγα που το έλεγες, δεν ήξερα και να σου πω την αλήθεια, με ξένισε λίγο. Δεν άργησα όμως να το καταλάβω.. Δεν θα ξεχάσω όταν με ξύπνησες στο χειρουργείο, ο τροπος που με έκανες να αισθανθώ οικεία. Παρεμπιπτόντως σε ευχαριστώ για το πρώτο πράγμα που μου έδωσες στο χέρι εκεί. Τον σεβασμό μου εξίσου.. Χριστίνα.. είσαι τυπική, ευγενής και συγκεντρωμένη. Μου έκανες εύκολη τη ζωή με τα γραφειοκρατικά θέματα. Μπράβο, μόνο καλύτερη έχεις να γίνεις με αυτή την ομάδα.
Despina Theodoropoulou
Despina Theodoropoulou
17/04/2024
Είχα πολύ σοβαρό πρόβλημα στα γόνατά μου. Επισκέφθηκα 4 γιατρούς αλλά τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Τελικά εμπιστευθηκα τον κο Μπαξεβανο κι έκανα αρθοπλαστική, παρά το σχετικά νεαρό (όσον αφορά αυτες τις περιπτωσεις) της ηλικίας μου. Αν δεν το είχα κάνει, σήμερα πιθανότατα δεν θα περπατούσα. Ευχαριστώ τόσο τον κο Μπαξεβανο όσο και την κα Κορρε για την άψογη συνεργασία και το ενδιαφέρον τους.
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
15/04/2024
Άνθρωπος με πολλες αρετες!!! Σοβαρός και Συγκροτημένος γιατρός !!! Σκύβει με ενδιαφέρον στο σώμα αλλά και στην ψυχή του ασθενή του! Έχει τη ΓΝΩΣΗ και το ΧΑΡΙΣΜΑ!!!
Aggelos Kounadis
Aggelos Kounadis
15/04/2024
Εξαιρετικός ιατρός με καλό δίκτυο συνεργατών εντός και εκτός ιατρείου
Ολγα Βουρλακου
Ολγα Βουρλακου
15/04/2024
Έχω χειρουργηθεί δύο φορές στον κύριο Μπαξεβάνο Την μία φορά έκανα κότσια την δεύτερη φορά γόνατο Είμαι απόλυτα ευχαριστημένη , είναι εξαιρετικός γιατρός και καλός άνθρωπος!!!
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
15/04/2024
Ο κύριος Μπαξεβανος είναι εκπληκτικός γιατρός, δεν πονεσα καθόλου στο χειρουργείο ούτε και μετά. Και προπαντός είναι άνθρωπος
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
14/04/2024
Ο καλύτερος γιατρός μα πάνω από όλα άνθρωπος. Δεν μπορώ να παραλείψω την αναισθησιολογο Μαριάννα Κορρέ η τοπ.
Cwithy
Cwithy
12/04/2024
Εξαιρετικός γιατρός αλλά και άνθρωπος, όπως ακριβώς και η κ. Κορρέ! Τους συστήνω ανεπιφύλακτα!
George Allagiannis
George Allagiannis
12/04/2024
Πολύ καλός χειρούργος με μεγάλη εμπειρία. Υπέροχος άνθρωπος που πάντα θα δώσει τη δέουσα προσοχή στους ασθενής του.