Συγγενές Εξάρθρημα Ισχίου

Συγγενές Εξάρθρημα Ισχίου

Το συγγενές εξάρθρημα ισχίου αποτελεί μία πάθηση, η οποία εντοπίζεται κατά τη γέννηση του νεογνού ή μερικούς μήνες μετά τη γέννησή του.
Πρόκειται για τη μη φυσιολογική ανάπτυξη της άρθρωσης του ισχίου όπου η μηριαία κεφαλή δεν έχει επαφή με την κοτύλη και είναι εξαρθρωμένη.

Το συγγενές εξάρθρημα μπορεί να παρουσιάζει από πολύ ελαφριάς χαλαρότητα (αστάθεια) έως βαριά δυσπλασία της άρθρωσης.

Η συγκεκριμένη πάθηση προσβάλλει περισσότερο τα κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια και εμφανίζεται πιο συχνά στο αριστερό ισχίο (60%).

Συγγενές Εξάρθρημα Ισχίου – Αίτια

Τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν στο συγγενές εξάρθρημα ισχίου συχνά ποικίλουν και είναι συνδυαστικά. Τα αίτια αυτά περιλαμβάνουν:

  • Κληρονομικότητα
  • Περίπτωση κυοφορίας περισσότερων από ένα έμβρυα (πολύδυμη κύηση)
  • Περιορισμένη ποσότητα του αμνιακού υγρού
  • Έκκριση ρηλαξίνης κατά τον τοκετό. Η ρηλαξίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται για να χαλαρώσουν οι αρθρώσεις και να διευκολύνει τον τοκετό. Σε κάποιες περιπτώσεις η ορμόνη μπορεί να μεταφερθεί στο έμβρυο μέσω πλακούντα με αποτέλεσμα την υπερχαλάρωση των αρθρώσεων.

 

Συγγενές Εξάρθρημα Ισχίου – Διάγνωση

Η διάγνωση για το συγγενές εξάρθρημα ισχίου στους πρώτους μήνες ζωής του μωρού, διενεργείται από τον παιδίατρο. Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση όπου θα ελέγξει:

  • Το βαθμό σταθερότητας του ισχίου
  • Τη συμμετρία των μηρών
  • Το εύρος της κίνησης των ισχίων (απαγωγή)

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα από υπερηχογράφημα, το οποίο είναι ασφαλές για το νεογνό. Η εξέταση, επίσης, θα πρέπει να συμπληρώνεται από εξέταση από ορθοπεδικό ιατρό.

Συγγενές Εξάρθρημα Ισχίου – Θεραπεία

Η έγκαιρη διάγνωση του συγγενούς εξαρθρήματος ισχίου, είναι κρίσιμης σημασίας για τη μέθοδο θεραπείας που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Στην περίπτωση που η διάγνωση έχει γίνει τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση, η θεραπεία συνήθως είναι συντηρητική. Σε ηλικίες μέχρι 6 μηνών, γίνεται εφαρμογή ειδικών ναρθήκων απαγωγής και οι πιθανότητες διόρθωσης της δυσπλασίας είναι αυξημένες. Η πρόοδος της θεραπείας αναδεικνύεται μέσα από συνεχείς ελέγχους της άρθρωσης του ισχίου.
Στην περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί διάγνωση έγκαιρα και μετά τους 6 μήνες, υπάρχει πιθανότητα για χειρουργική αντιμετώπιση. Η χειρουργική επέμβαση εξαρτάται από το βαθμό της βαρύτητας της πάθησης. Όσο πιο έγκαιρα πραγματοποιηθεί η διάγνωση, τόσο περισσότερο διευκολύνεται η διαδικασία της επέμβασης. Μέσα από τη χειρουργική θεραπεία διενεργείται:

  • Οστεοτομία λεκάνης
  • Οστεοτομία μηριαίου

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η αναδιάταξη της άρθρωσης του ισχίου.

Σε περιπτώσεις όπου η διάγνωση για το συγγενές εξάρθρημα ισχίου αμεληθεί, τότε το παιδί θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στο μέλλον. Η πάθηση, με την πάροδο του χρόνου, θα εξελιχθεί σε οστεοαρθρίτιδα και, ως εκ τούτου, θα προκαλεί έντονο πόνο.

Συγγενές Εξάρθρημα Ισχίου – Ολική Αρθροπλαστική

Στην περίπτωση του συγγενούς εξαρθρήματος ισχίου, η ολική αρθροπλαστική αποκτά έναν πιο περίπλοκο χαρακτήρα. Μέσα από την ολική αρθροπλαστική πραγματοποιείται αντικατάσταση της άρθρωσης με μεταλλικά και πλαστικά εμφυτεύματα. Αυτά τα εμφυτεύματα προσομοιάζουν με τη φυσιολογική άρθρωση.
Η δυσκολία της αρθροπλαστικής στη συγκεκριμένη πάθηση έγκειται στο κατά πόσον τα εμφυτεύματα θα στηριχθούν στην οστική βάση του ισχίου. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαίο η επέμβαση της ορθοπλαστικής να διενεργείται από έμπειρο ορθοπεδικό.

Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνάει τη 1 ώρα και ο ασθενής είναι σε θέση να περπατήσει 2 ώρες μετά την επέμβαση, ενώ έπειτα από 2-4 εβδομάδες μπορεί να οδηγήσει.

Fast Track Anaesthesia

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος σε αποκλειστική συνεργασία με την εξειδικευμένη σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αναισθησιολόγο Δρ. Μαριάννα Κορρέ MD MSc Phd, εφαρμόζουν με πολυετή́ εμπειρία σε όλες τις επεμβάσεις τους πρωτοκόλλα fast track anaesthesia 24ωρης νοσηλείας.
Με τη μέθοδο αυτή́ ο ασθενής απολαμβάνει πολλαπλά́ οφέλη.

Κυριότερα αποτελούν:

  • Ένα 24ωρο παραμονής στο νοσοκομείο
  • Γρηγόρη επιστροφή στην καθημερινότητα
  • Δεν υπάρχει ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος σε ποσοστό 99%
  • Ο ασθενής άμεσα μετεγχειρητικά δε φέρει παροχετεύσεις, ουροκαθετήρα ή συσκευές αναλγησίας στην σπονδυλική στήλη

 

Κλείστε σήμερα ραντεβού με τον γιατρό για μία πλήρη εξέταση και ένα προσωποποιημένο πρόγραμμα αντιμετώπισης. Επωφεληθείτε από την εμπειρία και την εξειδίκευση που μπορεί να σας παρέχει αλλά και από την τεχνική του κατάρτιση, που επιτρέπει την διενέργεια σύγχρονων και έμπιστων μεθόδων θεραπείας.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία

Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος MD, PhD

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος Χειρουργός Ορθοπεδικός και Τραυματιολόγος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Θ’ Ορθοπεδικής Κλινικής, Επανορθωτικής Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας 24ωρης Νοσηλείας στο ιατρικό κέντρο Metropolitan General, εξειδικεύεται στα κατάγματα λεκάνης (πυέλου), την ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος και την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (MIS) γόνατος και ισχίου.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε μαζί μας

Videos Πριν & Μετά

Κριτικές Ασθενών