MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος

Τις τελευταίες δεκαετίες η τεχνολογία στον τομέα της ιατρικής εξελίσσεται ραγδαία. Ο τομέας της χειρουργικής είναι από τους τομείς που κατεξοχήν έχουν επηρεαστεί. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος γόνατος (MIS) είναι από τις νεότερες τεχνικές που χρησιμοποιούνται πλέον στην ορθοπεδική.

MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος : Οφέλη

Τα οφέλη από την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος (MIS) είναι πολλαπλά :

 • Η διάρκεια της επέμβασης είναι πολύ μικρή.

 • Η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη τόσο κατά τη διάρκεια της επέμβασης όσο και μετά το πέρας αυτής.
 • Η μετεγχειρητική αίσθηση πόνου μειώνεται.
 • Το μέγεθος του τραύματος είναι πολύ μικρό.
 • Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο.
 • Η αποκατάσταση του ασθενούς είναι ταχύτατη.
 • Οι κίνδυνος των επιπλοκών ελαχιστοποιείται.
 • Η λειτουργικότητα του ασθενούς βελτιώνεται.

Δείτε αποτελέσματα

MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος : Θεραπεία σε προχωρημένο στάδιο αρθρίτιδας

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος επιφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε ασθενείς που πάσχουν κυρίως από οστεοαρθρίτιδα ή αλλιώς εκφυλιστική αρθροπάθεια. Ενδείκνυται όμως και σε ασθενείς που πάσχουν από μετατραυματική αρθρίτιδα, ρευματοειδή, νευροπαθητική κ.α. Όταν η συντηρητική θεραπεία δεν είναι πια ικανή να ανακουφίσει τα συμπτώματα του έντονου πόνου και της δυσκαμψίας τότε η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος (MIS) είναι η μόνη μέθοδος που εγγυάται τη βελτίωση στη βάδιση και την εξάλειψη του πόνου.

MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος : Διαδικασία

Στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος (MIS) αφαιρούνται οι επιφάνειες των οστών με μέρος των μαλακών ιστών και του χόνδρου του γόνατος που έχουν εκφυλιστεί σταδιακά από αλλοιώσεις στην άρθρωση. Η αναισθησία που γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης γόνατος είναι ολική. Σε μερικές περιπτώσεις είναι δυνατόν να γίνει και επισκληρίδιος αναισθησία.

Ο χειρούργος κατά την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος (MIS) πραγματοποιεί μια τομή μήκους περίπου 10 εκατοστών. Σχεδόν το 1/3 του μεγέθους της τομής που διενεργείται στην κλασική επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος. Στη συνέχεια τοποθετεί το εμφύτευμα, που είναι κατασκευασμένο από μέταλλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εφόσον κρίνεται απαραίτητο,ο χειρουργός αφαιρεί την επιγονατίδα και την αντικαθιστά με εμφύτευμα από πολυαιθυλένιο (πλαστικό).

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιούνται οι τραυματισμοί στους μύες της περιοχής. Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά τις δύο ώρες και ο ασθενής συνήθως παραμένει δύο με τρεις ημέρες στο νοσοκομείο.

MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος : Ποιους αφορά

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος (MIS) δεν απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας αλλά συνήθως σε τέτοιου είδους επέμβαση προχωρούν όσοι πάσχοντες έχουν κανονικό βάρος και είναι σχετικά νέοι σε ηλικία. Δυστυχώς οι υπέρβαροι, οι πολύ μεγάλης ηλικίας ασθενείς, όσοι πάσχουν από οστεοπόρωση, όσοι λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή με κορτιζόνη και κάποιοι ασθενείς με μεγάλες παραμορφώσεις δεν μπορούν να υποβληθούν στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος (MIS). Γι΄ αυτό επιβάλλεται λεπτομερής και ενδελεχής εξέταση από εξειδικευμένο και έμπειρο ιατρό, ο οποίος θα εκτιμήσει την περίπτωση του κάθε ασθενούς αποφασίζοντας αν θα προβεί ή όχι στην επέμβαση αυτή.

MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος: Εξατομικευμένη θεραπεία

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος (MIS) διενεργείται με ψηφιακή υποβοήθηση. Τρισδιάστατες εικόνες από μαγνητική ή αξονική τομογραφία βοηθούν ώστε να σχεδιάζονται ειδικά προσαρμοσμένοι οδηγοί εμφυτεύματος για τον εκάστοτε ασθενή. Το γεγονός ότι τα εμφυτεύματα έχουν τέλεια εφαρμογή καθιστά το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα άρτιο. Ο ασθενής εξέρχεται σαφώς βελτιωμένος. Αποκαθίσταται η λειτουργικότητα στη βάδιση και μειώνεται στο ελάχιστο η δυσκαμψία.

MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος : Εξετάσεις πριν το χειρουργείο

Η εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο γίνεται μία ημέρα πριν την καθορισμένη επέμβαση. Οι εξετάσεις που γίνονται και σε αυτή την περίπτωση δεν διαφέρουν από αυτές που πραγματοποιούνται πριν από οποιοδήποτε χειρουργείο. Ο ασθενής δηλαδή υποβάλλεται σε γενική ανάλυση αίματος, ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα.

MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος : Επιπλοκές

Οι επιπλοκές που μπορούν να παρουσιαστούν στην επεμβατική χειρουργική γόνατος (MIS) είναι ελάχιστες. Οι σοβαρότερες είναι η θρόμβωση και η μόλυνση. Είναι και οι δύο αντιμετωπίσιμες .Για τον κίνδυνο της μόλυνσης χορηγούνται προληπτικά αντιβιοτικά ενδοφλεβίως και για την αντιμετώπιση της θρόμβωσης αντιπηκτικά.

MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος : Αποκατάσταση

Η αποκατάσταση γίνεται ταχύτατα. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο σε τρεις ως έξι ημέρες (σπάνια). Στη συνέχεια ακολουθεί πρόγραμμα φυσικοθεραπειών προσαρμοσμένο ειδικά στις ανάγκες του. Έπειτα από ένα μήνα ο ασθενής είναι σε θέση να ανέβει σκάλες χωρίς βοήθεια και ένα μήνα αργότερα επανέρχεται στις συνήθεις δραστηριότητές θεαματικά βελτιωμένος.

Fast Track Anaesthesia

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος σε αποκλειστική συνεργασία με την εξειδικευμένη σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αναισθησιολόγο Δρ. Μαριάννα Κορρέ MD MSc Phd, εφαρμόζουν με πολυετή εμπειρία σε όλες τις επεμβάσεις τους πρωτοκόλλα fast track anaesthesia 24ωρης νοσηλείας.
Με τη μέθοδο αυτή ο ασθενής απολαμβάνει πολλαπλά οφέλη.

Κυριότερα αποτελούν:

 • Ένα 24ωρο παραμονής στο νοσοκομείο
 • Γρηγόρη επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Δεν υπάρχει ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος σε ποσοστό 99%
 • Ο ασθενής άμεσα μετεγχειρητικά δεν φέρει παροχετεύσεις, ουροκαθετήρα ή συσκευές αναλγησίας στην σπονδυλική στήλη

Επικοινωνία Επικοινωνία

Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος MD, PhD

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος Χειρουργός Ορθοπεδικός και Τραυματιολόγος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Θ’ Ορθοπεδικής Κλινικής, Επανορθωτικής Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας 24ωρης Νοσηλείας στο ιατρικό κέντρο Metropolitan General, εξειδικεύεται στα κατάγματα λεκάνης (πυέλου), την ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος και την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (MIS) γόνατος και ισχίου.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε μαζί μας

Videos Πριν & Μετά

Κριτικές Ασθενών

Manos Terzakis
Manos Terzakis
21/04/2024
Δεν συνηθίζω, συνειδητά, να κάνω αξιολογήσεις στο δίκτυο, ούτε και τις λαμβάνω υπόψιν.. αλλά στη περίπτωση αυτής της ομάδας, (γιατί πραγματικά είναι ο ορισμός της ομάδας - ισχύς εν τη ενώσει), δικαίως θα το πράξω. Άδικο και παραπλανητικό το σύστημα αξιολόγησης. Δεν αρκούν 5 αστεράκια, ούτε πιστοποιούν, ούτε "μεταφράζουν" την επιστημονική αρτιότητα τους (state of the art, ελληνιστί..). Αλλά ούτε και την ποιότητα τους ως ανθρώπους. Νίκο.. έχεις κερδίσει τον σεβασμό μου. Όχι μονο για την επιστημονική σου επάρκεια. Αυτή είναι ευρέως γνωστή και αδιαμφισβήτητη, εξαρχής. Αλλά γιατί σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον του χώρου σου (σε κάθε έκφανση αλαζονείας και κατάχρησης), παραμένεις ακέραιος και Ανθρωπος. Σπάνιο, αλλά στη περίπτωση σου πραγματικό. Συνέχισε έτσι, σου αξίζει. Η ηρεμία και η αυτοπεποίθηση που εκπέμπεις, να ξέρεις ότι λαμβάνεται ιαματικά από τον ασθενή σου. Μαριάννα.. στο πλαίσιο της ομάδας που προανέφερα και περί σεβασμού, δεν επαναλαμβάνομαι. Μαζί σου πρώτη φορά συνειδητοποίησα, όταν ένας γιατρός λέει στον ασθενή του "σε αγαπώ..", τι ακριβώς εννοεί. Την πρώτη φορά που σε γνώρισα και το άκουγα που το έλεγες, δεν ήξερα και να σου πω την αλήθεια, με ξένισε λίγο. Δεν άργησα όμως να το καταλάβω.. Δεν θα ξεχάσω όταν με ξύπνησες στο χειρουργείο, ο τροπος που με έκανες να αισθανθώ οικεία. Παρεμπιπτόντως σε ευχαριστώ για το πρώτο πράγμα που μου έδωσες στο χέρι εκεί. Τον σεβασμό μου εξίσου.. Χριστίνα.. είσαι τυπική, ευγενής και συγκεντρωμένη. Μου έκανες εύκολη τη ζωή με τα γραφειοκρατικά θέματα. Μπράβο, μόνο καλύτερη έχεις να γίνεις με αυτή την ομάδα.
Despina Theodoropoulou
Despina Theodoropoulou
17/04/2024
Είχα πολύ σοβαρό πρόβλημα στα γόνατά μου. Επισκέφθηκα 4 γιατρούς αλλά τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Τελικά εμπιστευθηκα τον κο Μπαξεβανο κι έκανα αρθοπλαστική, παρά το σχετικά νεαρό (όσον αφορά αυτες τις περιπτωσεις) της ηλικίας μου. Αν δεν το είχα κάνει, σήμερα πιθανότατα δεν θα περπατούσα. Ευχαριστώ τόσο τον κο Μπαξεβανο όσο και την κα Κορρε για την άψογη συνεργασία και το ενδιαφέρον τους.
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
15/04/2024
Άνθρωπος με πολλες αρετες!!! Σοβαρός και Συγκροτημένος γιατρός !!! Σκύβει με ενδιαφέρον στο σώμα αλλά και στην ψυχή του ασθενή του! Έχει τη ΓΝΩΣΗ και το ΧΑΡΙΣΜΑ!!!
Aggelos Kounadis
Aggelos Kounadis
15/04/2024
Εξαιρετικός ιατρός με καλό δίκτυο συνεργατών εντός και εκτός ιατρείου
Ολγα Βουρλακου
Ολγα Βουρλακου
15/04/2024
Έχω χειρουργηθεί δύο φορές στον κύριο Μπαξεβάνο Την μία φορά έκανα κότσια την δεύτερη φορά γόνατο Είμαι απόλυτα ευχαριστημένη , είναι εξαιρετικός γιατρός και καλός άνθρωπος!!!
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
15/04/2024
Ο κύριος Μπαξεβανος είναι εκπληκτικός γιατρός, δεν πονεσα καθόλου στο χειρουργείο ούτε και μετά. Και προπαντός είναι άνθρωπος
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
14/04/2024
Ο καλύτερος γιατρός μα πάνω από όλα άνθρωπος. Δεν μπορώ να παραλείψω την αναισθησιολογο Μαριάννα Κορρέ η τοπ.
Cwithy
Cwithy
12/04/2024
Εξαιρετικός γιατρός αλλά και άνθρωπος, όπως ακριβώς και η κ. Κορρέ! Τους συστήνω ανεπιφύλακτα!
George Allagiannis
George Allagiannis
12/04/2024
Πολύ καλός χειρούργος με μεγάλη εμπειρία. Υπέροχος άνθρωπος που πάντα θα δώσει τη δέουσα προσοχή στους ασθενής του.