MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος

Τις τελευταίες δεκαετίες η τεχνολογία στον τομέα της ιατρικής εξελίσσεται ραγδαία. Ο τομέας της χειρουργικής είναι από τους τομείς που κατεξοχήν έχουν επηρεαστεί. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος γόνατος (MIS) είναι από τις νεότερες τεχνικές που χρησιμοποιούνται πλέον στην ορθοπεδική.

MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος : Οφέλη

Τα οφέλη από την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος (MIS) είναι πολλαπλά :

 • Η διάρκεια της επέμβασης είναι πολύ μικρή.

 • Η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη τόσο κατά τη διάρκεια της επέμβασης όσο και μετά το πέρας αυτής.
 • Η μετεγχειρητική αίσθηση πόνου μειώνεται.
 • Το μέγεθος του τραύματος είναι πολύ μικρό.
 • Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο.
 • Η αποκατάσταση του ασθενούς είναι ταχύτατη.
 • Οι κίνδυνος των επιπλοκών ελαχιστοποιείται.
 • Η λειτουργικότητα του ασθενούς βελτιώνεται.

MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος : Θεραπεία σε προχωρημένο στάδιο αρθρίτιδας

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος επιφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε ασθενείς που πάσχουν κυρίως από οστεοαρθρίτιδα ή αλλιώς εκφυλιστική αρθροπάθεια. Ενδείκνυται όμως και σε ασθενείς που πάσχουν από μετατραυματική αρθρίτιδα, ρευματοειδή, νευροπαθητική κ.α. Όταν η συντηρητική θεραπεία δεν είναι πια ικανή να ανακουφίσει τα συμπτώματα του έντονου πόνου και της δυσκαμψίας τότε η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος (MIS) είναι η μόνη μέθοδος που εγγυάται τη βελτίωση στη βάδιση και την εξάλειψη του πόνου.

MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος : Διαδικασία

Στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος (MIS) αφαιρούνται οι επιφάνειες των οστών με μέρος των μαλακών ιστών και του χόνδρου του γόνατος που έχουν εκφυλιστεί σταδιακά από αλλοιώσεις στην άρθρωση. Η αναισθησία που γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης γόνατος είναι ολική. Σε μερικές περιπτώσεις είναι δυνατόν να γίνει και επισκληρίδιος αναισθησία.

Ο χειρούργος κατά την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος (MIS) πραγματοποιεί μια τομή μήκους περίπου 10 εκατοστών. Σχεδόν το 1/3 του μεγέθους της τομής που διενεργείται στην κλασική επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος. Στη συνέχεια τοποθετεί το εμφύτευμα, που είναι κατασκευασμένο από μέταλλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εφόσον κρίνεται απαραίτητο,ο χειρουργός αφαιρεί την επιγονατίδα και την αντικαθιστά με εμφύτευμα από πολυαιθυλένιο (πλαστικό).

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιούνται οι τραυματισμοί στους μύες της περιοχής. Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά τις δύο ώρες και ο ασθενής συνήθως παραμένει δύο με τρεις ημέρες στο νοσοκομείο.

MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος : Ποιους αφορά

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος (MIS) δεν απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας αλλά συνήθως σε τέτοιου είδους επέμβαση προχωρούν όσοι πάσχοντες έχουν κανονικό βάρος και είναι σχετικά νέοι σε ηλικία. Δυστυχώς οι υπέρβαροι, οι πολύ μεγάλης ηλικίας ασθενείς, όσοι πάσχουν από οστεοπόρωση, όσοι λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή με κορτιζόνη και κάποιοι ασθενείς με μεγάλες παραμορφώσεις δεν μπορούν να υποβληθούν στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος (MIS). Γι΄ αυτό επιβάλλεται λεπτομερής και ενδελεχής εξέταση από εξειδικευμένο και έμπειρο ιατρό, ο οποίος θα εκτιμήσει την περίπτωση του κάθε ασθενούς αποφασίζοντας αν θα προβεί ή όχι στην επέμβαση αυτή.

MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος: Εξατομικευμένη θεραπεία

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος (MIS) διενεργείται με ψηφιακή υποβοήθηση. Τρισδιάστατες εικόνες από μαγνητική ή αξονική τομογραφία βοηθούν ώστε να σχεδιάζονται ειδικά προσαρμοσμένοι οδηγοί εμφυτεύματος για τον εκάστοτε ασθενή. Το γεγονός ότι τα εμφυτεύματα έχουν τέλεια εφαρμογή καθιστά το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα άρτιο. Ο ασθενής εξέρχεται σαφώς βελτιωμένος. Αποκαθίσταται η λειτουργικότητα στη βάδιση και μειώνεται στο ελάχιστο η δυσκαμψία.

MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος : Εξετάσεις πριν το χειρουργείο

Η εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο γίνεται μία ημέρα πριν την καθορισμένη επέμβαση. Οι εξετάσεις που γίνονται και σε αυτή την περίπτωση δεν διαφέρουν από αυτές που πραγματοποιούνται πριν από οποιοδήποτε χειρουργείο. Ο ασθενής δηλαδή υποβάλλεται σε γενική ανάλυση αίματος, ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα.

MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος : Επιπλοκές

Οι επιπλοκές που μπορούν να παρουσιαστούν στην επεμβατική χειρουργική γόνατος (MIS) είναι ελάχιστες. Οι σοβαρότερες είναι η θρόμβωση και η μόλυνση. Είναι και οι δύο αντιμετωπίσιμες .Για τον κίνδυνο της μόλυνσης χορηγούνται προληπτικά αντιβιοτικά ενδοφλεβίως και για την αντιμετώπιση της θρόμβωσης αντιπηκτικά.

MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γόνατος : Αποκατάσταση

Η αποκατάσταση γίνεται ταχύτατα. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο σε τρεις ως έξι ημέρες (σπάνια). Στη συνέχεια ακολουθεί πρόγραμμα φυσικοθεραπειών προσαρμοσμένο ειδικά στις ανάγκες του. Έπειτα από ένα μήνα ο ασθενής είναι σε θέση να ανέβει σκάλες χωρίς βοήθεια και ένα μήνα αργότερα επανέρχεται στις συνήθεις δραστηριότητές θεαματικά βελτιωμένος.

Fast Track Anaesthesia

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος σε αποκλειστική συνεργασία με την εξειδικευμένη σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αναισθησιολόγο Δρ. Μαριάννα Κορρέ MD MSc Phd, εφαρμόζουν με πολυετή εμπειρία σε όλες τις επεμβάσεις τους πρωτοκόλλα fast track anaesthesia 24ωρης νοσηλείας.
Με τη μέθοδο αυτή ο ασθενής απολαμβάνει πολλαπλά οφέλη.

Κυριότερα αποτελούν:

 • Ένα 24ωρο παραμονής στο νοσοκομείο
 • Γρηγόρη επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Δεν υπάρχει ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος σε ποσοστό 99%
 • Ο ασθενής άμεσα μετεγχειρητικά δεν φέρει παροχετεύσεις, ουροκαθετήρα ή συσκευές αναλγησίας στην σπονδυλική στήλη

Σχετικά video:

 

Επικοινωνία Επικοινωνία