MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική ισχίου

Στις μέρες μας οι περισσότερες ορθοπεδικές παθήσεις αντιμετωπίζονται με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας. Οι τεχνικές MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική ισχίου, συμβάλλουν στην καλύτερη εμφύτευση των υλικών, με την μικρότερη δυνατή βλάβη των ιστών γύρω από την άρθρωση και την ταχύτερη επάνοδο του ασθενή χωρίς επιπλοκές.

Δείτε αποτελέσματα

MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική ισχίου : Πλεονεκτήματα τεχνικής

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική ισχίου:

 • Μειώνει το μέγεθος του τραύματος και τον μετεγχειρητικό πόνο
 • Ελαχιστοποιεί την απώλεια αίματος και τις μετεγχειρηρτικές επιπλοκές
 • Βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση
 • Χαρίζει καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα

MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική ισχίου: Η αναισθησία

Σε ότι αφορά την αναισθησία κατά την MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική ισχίου στις μέρες μας, επιλέγονται τεχνικές κατά τις οποίες, αντί να χορηγείται το τοπικό αναισθητικό στην σπονδυλική στήλη αποκλείοντας όλα τα νεύρα, χορηγείται στα νεύρα που λειτουργούν στην περιοχή που χειρουργείται. Για να γίνει αυτό, τα νεύρα εντοπίζονται από εξειδικευμένο αναισθησιολόγο με την βοήθεια υπερήχων και στη συνέχεια πραγματοποιείται έγχυση του φαρμάκου ή χρησιμοποιείται λεπτός καθετήρας που εξασφαλίζει την συνεχή χορήγηση του αναισθητικού και αναλγησία για όσο χρόνο κρίνεται απαραίτητο.

MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική ισχίου: Σε ποιες περιπτώσεις πραγματοποιείται;

Η κυριότερη ένδειξη για την αντικατάσταση του ισχίου είναι η οστεοαρθρίτιδα. Πρόκειται για μια εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων που εκδηλώνεται κυρίως στα γόνατα και τα ισχία. Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί σταδιακή φθορά του χόνδρου η οποία καταστρέφει σιγά σιγά την άρθρωση. Οφείλεται κυρίως σε κληρονομικούς παράγοντες, σχετίζεται όμως και με ορμονικές διαταραχές, καταπόνηση της άρθρωσης, προηγούμενες κακώσεις.

Ο ασθενής με οσυεοαρθρίτιδα νιώθει έντονο πόνο στην περιοχή της άρθρωσης, ο οποίος σε προχωρημένα στάδια επιδεινώνεται κυρίως στη διάρκεια της νύχτας. Το άτομο δυσκολεύεται κατά την βάδιση, ενώ προοδευτικά η κινητικότητα της άρθρωσης μειώνεται.

MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική ισχίου και ολική αρθροπλαστική ισχίου: Διαφορές

Κατά την ολική αρθροπλαστική ισχίου αντικαθίσταται η άρθρωση του ισχίου με ένα εμφύτευμα, γεγονός που προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο και επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες. Στην κλασική χειρουργική επέμβαση ο χειρουργός πραγματοποιεί μια ενιαία, μεγάλη τομή για να μπορέσει να έχει πρόσβαση στην άρθρωση. Με την MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική ισχίου διενεργούνται μια ή δυο μικρές τομές. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στην μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και την ταχύτερη ανάκαμψη του ατόμου.

Αρθροπλαστική ισχίου

Στην κλασική αρθροπλαστική ισχίου πραγματοποιείται μια τομή περίπου είκοσι εκατοστών στην περιοχή του ισχίου. Οι μύες μοιράζονται και αποσπάται η κατεστραμμένη κεφαλή του μηριαίου οστού. Στη συνέχεια αντικαθιστάται με ένα μεταλλικό εμφύτευμα. Η κατεστραμμένη κοτύλη απομακρύνεται επίσης και αντικαθιστάται με μια μεταλλική υποδοχή. Ανάμεσα στην νέα κεφαλή και την υποδοχή τοποθετείται ειδικό διαχωριστικό (πλαστικό, μεταλλικό, κεραμικό) που διευκολύνει την ομαλή ολίσθηση.

MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική ισχίου

Στην MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική ισχίου, η προσπέλαση είναι διαφορετική και η διατήρηση των μαλακών ιστών είναι μεγαλύτερη. Τα εμφυτέυματα που χρησιμοποιούνται είναι κράματα μετάλλων, ελαφρύτερα από αυτά που χρησιμοποιούνται στην κλασική αρθροπλαστική. Τα χειρουργικά εργαλεία είναι ειδικά σχεδιασμένα, ώστε η προετοιμασία στην περιοχή και η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων να γίνει σωστά. Η τομή που πραγματοποιείται είναι περίπου στο 1/3 της τομής της κλασικής αρθροπλαστικής. Ανάλογα με την περίπτωση το άτομο παραμένει στην κλινική από μια μέχρι τέσσερις ημέρες. Τόσο ο χειρουργός όσο και ο φυσικοθεραπευτής δίνουν μια σειρά ασκήσεων στον ασθενή για να μπορέσει σταδιακά να αποκατασταθεί το εύρος κίνησης της άρθρωσης.

MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική ισχίου: Υποψήφιοι

Η MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική ισχίου δεν μπορεί να διενεργηθεί σε όλους τους ασθενείς. Ο ορθοπεδικός προχωρά σε ολοκληρωμένη αξιολόγηση του ασθενούς και προσμετρά και άλλες παραμέτρους πριν επιλέξει την κατάλληλη τεχνική για κάθε υποψήφιο. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική ισχίου μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια σε άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος, χωρίς άλλα προβλήματα υγείας. Σε υπέρβαρους ασθενείς και όσους έχουν υποβληθεί και στο παρελθόν σε χειρουργικές επεμβάσεις ισχίου, οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές δεν θεωρούνται κατάλληλες. Το ίδιο ισχύει και για ασθενείς με σοβαρή παραμόρφωση ισχίου, σε ιδιαίτερα μυώδη άτομα, αλλά σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που επιβραδύνουν την επούλωση.

MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική ισχίου: Πιθανές επιπλοκές

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση έτσι και η MIS ελάχιστα επεμβατική χειρουργική ισχίου μπορεί να προκαλέσει ορισμένες ειπλοκές. Τέτοιες είναι:

 • Ο τραυματισμός νεύρου ή αρτηρίας
 • Προβλήματα επούλωσης
 • Λοιμώξεις
 • Κατάγματα του μηριαίου οστού.

Όταν διενεργείται από έμπειρο ορθoπεδικό χειρουργό και εφόσον ο ασθενής ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού, ο κίνδυνος των επιπλοκών σχεδόν μηδενίζεται.

Fast Track Anaesthesia

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος σε αποκλειστική συνεργασία με την εξειδικευμένη σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αναισθησιολόγο Δρ. Μαριάννα Κορρέ MD MSc Phd, εφαρμόζουν με πολυετή εμπειρία σε όλες τις επεμβάσεις τους πρωτοκόλλα fast track anaesthesia 24ωρης νοσηλείας.
Με τη μέθοδο αυτή ο ασθενής απολαμβάνει πολλαπλά οφέλη.

Κυριότερα αποτελούν:

 • Ένα 24ωρο παραμονής στο νοσοκομείο
 • Γρηγόρη επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Δεν υπάρχει ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος σε ποσοστό 99%
 • Ο ασθενής άμεσα μετεγχειρητικά δεν φέρει παροχετεύσεις, ουροκαθετήρα ή συσκευές αναλγησίας στην σπονδυλική στήλη

Επικοινωνία Επικοινωνία

Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος MD, PhD

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος Χειρουργός Ορθοπεδικός και Τραυματιολόγος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Θ’ Ορθοπεδικής Κλινικής, Επανορθωτικής Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας 24ωρης Νοσηλείας στο ιατρικό κέντρο Metropolitan General, εξειδικεύεται στα κατάγματα λεκάνης (πυέλου), την ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος και την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (MIS) γόνατος και ισχίου.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε μαζί μας

Videos Πριν & Μετά

Κριτικές Ασθενών

Manos Terzakis
Manos Terzakis
21/04/2024
Δεν συνηθίζω, συνειδητά, να κάνω αξιολογήσεις στο δίκτυο, ούτε και τις λαμβάνω υπόψιν.. αλλά στη περίπτωση αυτής της ομάδας, (γιατί πραγματικά είναι ο ορισμός της ομάδας - ισχύς εν τη ενώσει), δικαίως θα το πράξω. Άδικο και παραπλανητικό το σύστημα αξιολόγησης. Δεν αρκούν 5 αστεράκια, ούτε πιστοποιούν, ούτε "μεταφράζουν" την επιστημονική αρτιότητα τους (state of the art, ελληνιστί..). Αλλά ούτε και την ποιότητα τους ως ανθρώπους. Νίκο.. έχεις κερδίσει τον σεβασμό μου. Όχι μονο για την επιστημονική σου επάρκεια. Αυτή είναι ευρέως γνωστή και αδιαμφισβήτητη, εξαρχής. Αλλά γιατί σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον του χώρου σου (σε κάθε έκφανση αλαζονείας και κατάχρησης), παραμένεις ακέραιος και Ανθρωπος. Σπάνιο, αλλά στη περίπτωση σου πραγματικό. Συνέχισε έτσι, σου αξίζει. Η ηρεμία και η αυτοπεποίθηση που εκπέμπεις, να ξέρεις ότι λαμβάνεται ιαματικά από τον ασθενή σου. Μαριάννα.. στο πλαίσιο της ομάδας που προανέφερα και περί σεβασμού, δεν επαναλαμβάνομαι. Μαζί σου πρώτη φορά συνειδητοποίησα, όταν ένας γιατρός λέει στον ασθενή του "σε αγαπώ..", τι ακριβώς εννοεί. Την πρώτη φορά που σε γνώρισα και το άκουγα που το έλεγες, δεν ήξερα και να σου πω την αλήθεια, με ξένισε λίγο. Δεν άργησα όμως να το καταλάβω.. Δεν θα ξεχάσω όταν με ξύπνησες στο χειρουργείο, ο τροπος που με έκανες να αισθανθώ οικεία. Παρεμπιπτόντως σε ευχαριστώ για το πρώτο πράγμα που μου έδωσες στο χέρι εκεί. Τον σεβασμό μου εξίσου.. Χριστίνα.. είσαι τυπική, ευγενής και συγκεντρωμένη. Μου έκανες εύκολη τη ζωή με τα γραφειοκρατικά θέματα. Μπράβο, μόνο καλύτερη έχεις να γίνεις με αυτή την ομάδα.
Despina Theodoropoulou
Despina Theodoropoulou
17/04/2024
Είχα πολύ σοβαρό πρόβλημα στα γόνατά μου. Επισκέφθηκα 4 γιατρούς αλλά τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Τελικά εμπιστευθηκα τον κο Μπαξεβανο κι έκανα αρθοπλαστική, παρά το σχετικά νεαρό (όσον αφορά αυτες τις περιπτωσεις) της ηλικίας μου. Αν δεν το είχα κάνει, σήμερα πιθανότατα δεν θα περπατούσα. Ευχαριστώ τόσο τον κο Μπαξεβανο όσο και την κα Κορρε για την άψογη συνεργασία και το ενδιαφέρον τους.
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
15/04/2024
Άνθρωπος με πολλες αρετες!!! Σοβαρός και Συγκροτημένος γιατρός !!! Σκύβει με ενδιαφέρον στο σώμα αλλά και στην ψυχή του ασθενή του! Έχει τη ΓΝΩΣΗ και το ΧΑΡΙΣΜΑ!!!
Aggelos Kounadis
Aggelos Kounadis
15/04/2024
Εξαιρετικός ιατρός με καλό δίκτυο συνεργατών εντός και εκτός ιατρείου
Ολγα Βουρλακου
Ολγα Βουρλακου
15/04/2024
Έχω χειρουργηθεί δύο φορές στον κύριο Μπαξεβάνο Την μία φορά έκανα κότσια την δεύτερη φορά γόνατο Είμαι απόλυτα ευχαριστημένη , είναι εξαιρετικός γιατρός και καλός άνθρωπος!!!
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
15/04/2024
Ο κύριος Μπαξεβανος είναι εκπληκτικός γιατρός, δεν πονεσα καθόλου στο χειρουργείο ούτε και μετά. Και προπαντός είναι άνθρωπος
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
14/04/2024
Ο καλύτερος γιατρός μα πάνω από όλα άνθρωπος. Δεν μπορώ να παραλείψω την αναισθησιολογο Μαριάννα Κορρέ η τοπ.
Cwithy
Cwithy
12/04/2024
Εξαιρετικός γιατρός αλλά και άνθρωπος, όπως ακριβώς και η κ. Κορρέ! Τους συστήνω ανεπιφύλακτα!
George Allagiannis
George Allagiannis
12/04/2024
Πολύ καλός χειρούργος με μεγάλη εμπειρία. Υπέροχος άνθρωπος που πάντα θα δώσει τη δέουσα προσοχή στους ασθενής του.