Οστεονέκρωση Μηριαίας Κεφαλής

Οστεονέκρωση της Μηριαίας Κεφαλής

 

Τι είναι η Οστεονέκρωση της Μηριαίας Κεφαλής;

Η οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής είναι μια παθολογική κατάσταση, η οποία προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες. Η πάθηση αυτή είναι αποτέλεσμα της σταδιακής διακοπής της ροής του αίματος στην περιοχή του οστού του μηριαίου και της κεφαλής.
Η οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής συχνά οδηγεί στην προοδευτική ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.

 

Ποια είναι τα αίτια της Οστεονέκρωσης της Μηριαίας Κεφαλής;

Τα αίτια που προκαλούν την οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής δεν είναι ξεκάθαρα. Ωστόσο υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία της πάθησης.
Κάποιοι από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για να παρουσιάσει κάποιος οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής είναι:

 

  • Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ
  • Χρήση στεροειδών φαρμάκων
  • Επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί στην περιοχή
  • Αρθρίτιδα
  • Η νόσος Legg-Calve-Perthes
  • Η νόσος Gauther

Ποια συμπτώματα εκδηλώνονται με την Οστεονέκρωση της Μηριαίας Κεφαλής;

Το βασικότερο σύμπτωμα που εκδηλώνονται με την εμφάνιση της πάθησης είναι ο πόνος. Ο ασθενής νιώθει πόνο στη βουβωνική περιοχή και στο εσωτερικό μέρος των μηρών, ο οποίος γίνεται οξύτερος κατά την κίνηση. Τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν πιο έκδηλα με την άρση βάρους αλλά και- κάποιες φορές- κατά την ανάπαυση.

Όσο η πάθηση εξελίσσεται, το εύρος στην κίνηση της άρθρωσης μειώνεται. Ο ασθενής δυσκολεύεται να εκτελέσει απότομη έσω στροφή και απαγωγή ενώ μπορεί να έχει δυσκολία και κατά τη βάδιση (κουτσαίνει).

Σε κάποιες περιπτώσεις η οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής είναι ασυμπτωματική.

 

Οστεονέκρωση της Μηριαίας Κεφαλής – Διάγνωση

Η διάγνωση για την οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής πραγματοποιείται μέσα από λήψη ιστορικού και κλινικής εξέτασης από εξειδικευμένο χειρουργό.
Η διαγνωστική διαδικασία ολοκληρώνεται με τον απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία).

 

Οστεονέκρωση Μηριαίας Κεφαλής

Οστεονέκρωση της Μηριαίας Κεφαλής – Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση για την οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής σε αρχικό στάδιο, είναι συντηρητική. Τα μέτρα που λαμβάνονται περιλαμβάνουν:

  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την ενδυνάμωση του ισχίου
  • Τρυπανισμοί και PRP
  • Τρυπανισμοί και Βλαστοκύτταρα

Σε πιο προχωρημένο στάδιο ή στην περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δε φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε πραγματοποιείται ολική αρθροπλαστική.

Οστεονέκρωση της Μηριαίας Κεφαλής - Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Με την αρθροπλαστική ισχίου γίνεται αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου με τεχνητή άρθρωση (πρόθεμα).

Πρόκειται για μια ασφαλή επέμβαση, η οποία προσφέρει άριστα αποτελέσματα.

Με την ολική αρθροπλαστική ισχίου:

  • Ο ασθενής ανακουφίζεται από τον πόνο
  • Αυξάνεται το εύρος κίνησης του ισχίου
  • Επιτυγχάνεται ταχεία αποκατάσταση
  • Ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες

Ο ορθοπεδικός χειρουργός Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος πραγματοποιεί την τροποποιημένη anterolateral προσπέλαση κατά MAYO CLINIC.
Αυτή η νέα χειρουργική τεχνική συγκεντρώνει πληθώρα πλεονεκτημάτων όπως:

  • Μικρότερη τομή
  • Δεν προκαλείται βλάβη στους μυς
  • Μειωμένος πόνος
  • Ταχύτερη ανάρρωση
  • Ο ασθενής κινητοποιείται μόλις 2 ώρες μετά την επέμβαση
  • Μικρότερη διάρκεια επέμβασης (45 λεπτά)
  • Ο ασθενής μπορεί να οδηγήσει 2-4 εβδομάδες μετά την επέμβαση
  • Λιγότερες πιθανότητες λοίμωξης

Fast Track Anaesthesia

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος σε αποκλειστική συνεργασία με την εξειδικευμένη σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αναισθησιολόγο Δρ. Μαριάννα Κορρέ MD MSc Phd, εφαρμόζουν με πολυετή́ εμπειρία σε όλες τις επεμβάσεις τους πρωτοκόλλα fast track anaesthesia 24ωρης νοσηλείας.
Με τη μέθοδο αυτή́ ο ασθενής απολαμβάνει πολλαπλά οφέλη.

Κυριότερα αποτελούν:

  • Ένα 24ωρο παραμονής στο νοσοκομείο
  • Γρηγόρη επιστροφή στην καθημερινότητα
  • Δεν υπάρχει ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος σε ποσοστό 99%
  • Ο ασθενής άμεσα μετεγχειρητικά́ δεν φέρει παροχετεύσεις , ουροκαθετήρα ή συσκευές αναλγησίας στην σπονδυλική στήλη

 

Κλείστε σήμερα ραντεβού με τον γιατρό για μία πλήρη εξέταση και ένα προσωποποιημένο πρόγραμμα αντιμετώπισης. Επωφεληθείτε από την εμπειρία και την εξειδίκευση που μπορεί να σας παρέχει αλλά και από την τεχνική του κατάρτιση, που επιτρέπει την διενέργεια σύγχρονων και έμπιστων μεθόδων θεραπείας.

Επικοινωνία

Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος MD, PhD

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος Χειρουργός Ορθοπεδικός και Τραυματιολόγος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Θ’ Ορθοπεδικής Κλινικής, Επανορθωτικής Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας 24ωρης Νοσηλείας στο ιατρικό κέντρο Metropolitan General, εξειδικεύεται στα κατάγματα λεκάνης (πυέλου), την ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος και την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (MIS) γόνατος και ισχίου.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε μαζί μας

Videos Πριν & Μετά

Κριτικές Ασθενών

Manos Terzakis
Manos Terzakis
21/04/2024
Δεν συνηθίζω, συνειδητά, να κάνω αξιολογήσεις στο δίκτυο, ούτε και τις λαμβάνω υπόψιν.. αλλά στη περίπτωση αυτής της ομάδας, (γιατί πραγματικά είναι ο ορισμός της ομάδας - ισχύς εν τη ενώσει), δικαίως θα το πράξω. Άδικο και παραπλανητικό το σύστημα αξιολόγησης. Δεν αρκούν 5 αστεράκια, ούτε πιστοποιούν, ούτε "μεταφράζουν" την επιστημονική αρτιότητα τους (state of the art, ελληνιστί..). Αλλά ούτε και την ποιότητα τους ως ανθρώπους. Νίκο.. έχεις κερδίσει τον σεβασμό μου. Όχι μονο για την επιστημονική σου επάρκεια. Αυτή είναι ευρέως γνωστή και αδιαμφισβήτητη, εξαρχής. Αλλά γιατί σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον του χώρου σου (σε κάθε έκφανση αλαζονείας και κατάχρησης), παραμένεις ακέραιος και Ανθρωπος. Σπάνιο, αλλά στη περίπτωση σου πραγματικό. Συνέχισε έτσι, σου αξίζει. Η ηρεμία και η αυτοπεποίθηση που εκπέμπεις, να ξέρεις ότι λαμβάνεται ιαματικά από τον ασθενή σου. Μαριάννα.. στο πλαίσιο της ομάδας που προανέφερα και περί σεβασμού, δεν επαναλαμβάνομαι. Μαζί σου πρώτη φορά συνειδητοποίησα, όταν ένας γιατρός λέει στον ασθενή του "σε αγαπώ..", τι ακριβώς εννοεί. Την πρώτη φορά που σε γνώρισα και το άκουγα που το έλεγες, δεν ήξερα και να σου πω την αλήθεια, με ξένισε λίγο. Δεν άργησα όμως να το καταλάβω.. Δεν θα ξεχάσω όταν με ξύπνησες στο χειρουργείο, ο τροπος που με έκανες να αισθανθώ οικεία. Παρεμπιπτόντως σε ευχαριστώ για το πρώτο πράγμα που μου έδωσες στο χέρι εκεί. Τον σεβασμό μου εξίσου.. Χριστίνα.. είσαι τυπική, ευγενής και συγκεντρωμένη. Μου έκανες εύκολη τη ζωή με τα γραφειοκρατικά θέματα. Μπράβο, μόνο καλύτερη έχεις να γίνεις με αυτή την ομάδα.
Despina Theodoropoulou
Despina Theodoropoulou
17/04/2024
Είχα πολύ σοβαρό πρόβλημα στα γόνατά μου. Επισκέφθηκα 4 γιατρούς αλλά τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Τελικά εμπιστευθηκα τον κο Μπαξεβανο κι έκανα αρθοπλαστική, παρά το σχετικά νεαρό (όσον αφορά αυτες τις περιπτωσεις) της ηλικίας μου. Αν δεν το είχα κάνει, σήμερα πιθανότατα δεν θα περπατούσα. Ευχαριστώ τόσο τον κο Μπαξεβανο όσο και την κα Κορρε για την άψογη συνεργασία και το ενδιαφέρον τους.
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
15/04/2024
Άνθρωπος με πολλες αρετες!!! Σοβαρός και Συγκροτημένος γιατρός !!! Σκύβει με ενδιαφέρον στο σώμα αλλά και στην ψυχή του ασθενή του! Έχει τη ΓΝΩΣΗ και το ΧΑΡΙΣΜΑ!!!
Aggelos Kounadis
Aggelos Kounadis
15/04/2024
Εξαιρετικός ιατρός με καλό δίκτυο συνεργατών εντός και εκτός ιατρείου
Ολγα Βουρλακου
Ολγα Βουρλακου
15/04/2024
Έχω χειρουργηθεί δύο φορές στον κύριο Μπαξεβάνο Την μία φορά έκανα κότσια την δεύτερη φορά γόνατο Είμαι απόλυτα ευχαριστημένη , είναι εξαιρετικός γιατρός και καλός άνθρωπος!!!
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
15/04/2024
Ο κύριος Μπαξεβανος είναι εκπληκτικός γιατρός, δεν πονεσα καθόλου στο χειρουργείο ούτε και μετά. Και προπαντός είναι άνθρωπος
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
14/04/2024
Ο καλύτερος γιατρός μα πάνω από όλα άνθρωπος. Δεν μπορώ να παραλείψω την αναισθησιολογο Μαριάννα Κορρέ η τοπ.
Cwithy
Cwithy
12/04/2024
Εξαιρετικός γιατρός αλλά και άνθρωπος, όπως ακριβώς και η κ. Κορρέ! Τους συστήνω ανεπιφύλακτα!
George Allagiannis
George Allagiannis
12/04/2024
Πολύ καλός χειρούργος με μεγάλη εμπειρία. Υπέροχος άνθρωπος που πάντα θα δώσει τη δέουσα προσοχή στους ασθενής του.