Οστεονέκρωση Μηριαίου Κονδύλου

Οστεονέκρωση Μηριαίου Κονδύλου

Η οστεονέκρωση μηριαίου κονδύλου είναι μια συχνή πάθηση που εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Η συχνότητά εμφάνισής της στις γυναίκες είναι τριπλάσια σε σχέση με τους άντρες.

Πρόκειται για μία κατάσταση όπου πραγματοποιείται διακοπή της παροχής του αίματος στην περιοχή του οστού.
Η οστεονέκρωση μηριαίου κονδύλου παρουσιάζεται περισσότερο στον έσω μηριαίο κόνδυλο. Ωστόσο η πάθηση της οστεονέκρωσης μπορεί να προσβάλει και άλλα σημεία του γόνατος όπως είναι ο έξω μηριαίος κόνδυλος και το κνημιαίο πλατώ.

Οστεονέκρωση Μηριαίου Κονδύλου – Αίτια

Τα αίτια για την οστεονέκρωση μηριαίου κονδύλου είναι ασαφή, καθώς δεν έχει δοθεί κάποια ακριβής επιστημονική εξήγηση μέχρι τώρα.
Παρόλα αυτά, υποστηρίζεται ότι η οστεονέκρωση μπορεί να οφείλεται σε συχνούς μικροτραυματισμούς, καθώς και σε έντονη δραστηριότητα.

Κάποιοι παράγοντες που συντελούν στη δημιουργία της οστεονέκρωσης μηριαίου κονδύλου είναι:

 • Η παχυσαρκία
 • Ο ερυθηματώδης λύκος
 • Η δρεπανοκυτταρική αναιμία
 • Η θεραπεία με στεροειδή

Οστεονέκρωση Μηριαίου Κονδύλου – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται με την εμφάνιση της οστεονέκρωσης του μηριαίου κονδύλου περιλαμβάνουν:

 • Έντονος πόνος που παρουσιάζεται απότομα, κυρίως κατά την εκτέλεση κινήσεων
 • Αυξανόμενος πόνος κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • Οίδημα και ερυθρότητα στο πρόσθιο μέρος του γόνατος
 • Περιορισμένο εύρος κίνησης

Οστεονέκρωση Μηριαίου Κονδύλου – Διάγνωση

Η διάγνωση για την οστεονέκρωση μηριαίου κονδύλου πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ορθοπεδικό ιατρό.

Στην περίπτωση που η διάγνωση δεν είναι έγκαιρη, τότε αυξάνεται η πιθανότητα η πάθηση να εξελιχθεί σε οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

Ο γιατρός θα κάνει λήψη του ιστορικού του ασθενούς όπου θα καταγράψει τα συμπτώματα και πιθανούς τραυματισμούς που έχει υποστεί. Στη συνέχεια, θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση για να διαπιστώσει την ένταση των συμπτωμάτων και τη βλάβη που έχει υποστεί το γόνατο.

Για την ολοκλήρωση της διάγνωσης, ο ασθενής θα παραπεμφθεί σε απεικονιστικές εξετάσεις, όπως είναι η ακτινογραφία και η μαγνητική τομογραφία.
Στο αρχικό στάδιο της πάθησης, η ακτινογραφία δεν επαρκεί για να αναδείξει την κατάσταση. Για το λόγο αυτό, απαιτείται η εξέταση σπινθηρογραφήματος των οστών.

Οστεονέκρωση Μηριαίου Κονδύλου – Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση για την οστεονέκρωση μηριαίου κονδύλου εξαρτάται από το βαθμό σοβαρότητάς της.

Σε αρχικά στάδια, η θεραπεία που επιλέγεται είναι συντηρητική. Έτσι, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά οδηγιών από τον γιατρό, οι οποίες περιλαμβάνουν:

 • Ανάπαυση
 • Φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη
 • Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την ενδυνάμωση των μυών
 • Διαφοροποίηση στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων
 • Βοηθήματα (πατερίτσες) για την αποφόρτιση της περιοχής

Σε πιο προχωρημένα στάδια ή όταν, παρά τη συντηρητική θεραπεία, τα συμπτώματα επιμένουν, τότε η αντιμετώπιση της οστεονέκρωσης γίνεται χειρουργικά.

Οστεονέκρωση Μηριαίου Κονδύλου

Οι μέθοδοι χειρουργικής επέμβασης κρίνονται ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης:

 • Υψηλή οστεοτομία
  Ενδείκνυται στο στάδιο ΙΙΙ της πάθησης και σε ασθενείς κάτω των 60 ετών.
 • Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική
  Ενδείκνυται στο στάδιο ΙΙΙ σε ασθενείς άνω των 65 ετών.
 • Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος
  Επιλέγεται στις περιπτώσεις σοβαρού βαθμού οστεοαρθρίτιδας γόνατος. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο όπου πραγματοποιείται αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος με μεταλλικά και πλαστικά εμφυτεύματα. Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνάει τη 1 ώρα και ο ασθενής ο ασθενής κινητοποιείται 2 ώρες μετά το χειρουργείο, ενώ είναι σε θέση να οδηγήσει έπειτα από 2-4 εβδομάδες.

Fast Track Anaesthesia

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος σε αποκλειστική συνεργασία με την εξειδικευμένη σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αναισθησιολόγο Δρ. Μαριάννα Κορρέ MD MSc Phd, εφαρμόζουν με πολυετή́ εμπειρία σε όλες τις επεμβάσεις τους πρωτοκόλλα fast track anesthesia 24ωρης νοσηλείας.
Με τη μέθοδο αυτή ο ασθενής απολαμβάνει πολλαπλά οφέλη.

Κυριότερα αποτελούν:

 • Ένα 24ωρο παραμονής στο νοσοκομείο
 • Γρηγόρη επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Δεν υπάρχει ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος σε ποσοστό 99% ο αιματοκρίτης των ασθενών παραμένει αμετάβλητος μετά το χειρουργείο σε σχέση με πριν.
 • Ο ασθενής άμεσα μετεγχειρητικά δεν φέρει παροχετεύσεις , ουροκαθετήρα ή συσκευές αναλγησίας στην σπονδυλική στήλη

 

 

Κλείστε σήμερα ραντεβού με τον γιατρό για μία πλήρη εξέταση και ένα προσωποποιημένο πρόγραμμα αντιμετώπισης. Επωφεληθείτε από την εμπειρία και την εξειδίκευση που μπορεί να σας παρέχει αλλά και από την τεχνική του κατάρτιση, που επιτρέπει την διενέργεια σύγχρονων και έμπιστων μεθόδων θεραπείας.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία

 

 

 

Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος MD, PhD

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος Χειρουργός Ορθοπεδικός και Τραυματιολόγος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Θ’ Ορθοπεδικής Κλινικής, Επανορθωτικής Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας 24ωρης Νοσηλείας στο ιατρικό κέντρο Metropolitan General, εξειδικεύεται στα κατάγματα λεκάνης (πυέλου), την ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος και την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (MIS) γόνατος και ισχίου.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε μαζί μας

Videos Πριν & Μετά

Κριτικές Ασθενών

Manos Terzakis
Manos Terzakis
21/04/2024
Δεν συνηθίζω, συνειδητά, να κάνω αξιολογήσεις στο δίκτυο, ούτε και τις λαμβάνω υπόψιν.. αλλά στη περίπτωση αυτής της ομάδας, (γιατί πραγματικά είναι ο ορισμός της ομάδας - ισχύς εν τη ενώσει), δικαίως θα το πράξω. Άδικο και παραπλανητικό το σύστημα αξιολόγησης. Δεν αρκούν 5 αστεράκια, ούτε πιστοποιούν, ούτε "μεταφράζουν" την επιστημονική αρτιότητα τους (state of the art, ελληνιστί..). Αλλά ούτε και την ποιότητα τους ως ανθρώπους. Νίκο.. έχεις κερδίσει τον σεβασμό μου. Όχι μονο για την επιστημονική σου επάρκεια. Αυτή είναι ευρέως γνωστή και αδιαμφισβήτητη, εξαρχής. Αλλά γιατί σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον του χώρου σου (σε κάθε έκφανση αλαζονείας και κατάχρησης), παραμένεις ακέραιος και Ανθρωπος. Σπάνιο, αλλά στη περίπτωση σου πραγματικό. Συνέχισε έτσι, σου αξίζει. Η ηρεμία και η αυτοπεποίθηση που εκπέμπεις, να ξέρεις ότι λαμβάνεται ιαματικά από τον ασθενή σου. Μαριάννα.. στο πλαίσιο της ομάδας που προανέφερα και περί σεβασμού, δεν επαναλαμβάνομαι. Μαζί σου πρώτη φορά συνειδητοποίησα, όταν ένας γιατρός λέει στον ασθενή του "σε αγαπώ..", τι ακριβώς εννοεί. Την πρώτη φορά που σε γνώρισα και το άκουγα που το έλεγες, δεν ήξερα και να σου πω την αλήθεια, με ξένισε λίγο. Δεν άργησα όμως να το καταλάβω.. Δεν θα ξεχάσω όταν με ξύπνησες στο χειρουργείο, ο τροπος που με έκανες να αισθανθώ οικεία. Παρεμπιπτόντως σε ευχαριστώ για το πρώτο πράγμα που μου έδωσες στο χέρι εκεί. Τον σεβασμό μου εξίσου.. Χριστίνα.. είσαι τυπική, ευγενής και συγκεντρωμένη. Μου έκανες εύκολη τη ζωή με τα γραφειοκρατικά θέματα. Μπράβο, μόνο καλύτερη έχεις να γίνεις με αυτή την ομάδα.
Despina Theodoropoulou
Despina Theodoropoulou
17/04/2024
Είχα πολύ σοβαρό πρόβλημα στα γόνατά μου. Επισκέφθηκα 4 γιατρούς αλλά τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Τελικά εμπιστευθηκα τον κο Μπαξεβανο κι έκανα αρθοπλαστική, παρά το σχετικά νεαρό (όσον αφορά αυτες τις περιπτωσεις) της ηλικίας μου. Αν δεν το είχα κάνει, σήμερα πιθανότατα δεν θα περπατούσα. Ευχαριστώ τόσο τον κο Μπαξεβανο όσο και την κα Κορρε για την άψογη συνεργασία και το ενδιαφέρον τους.
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
Μαλαματενια Γαβριήλ-Λαλούση
15/04/2024
Άνθρωπος με πολλες αρετες!!! Σοβαρός και Συγκροτημένος γιατρός !!! Σκύβει με ενδιαφέρον στο σώμα αλλά και στην ψυχή του ασθενή του! Έχει τη ΓΝΩΣΗ και το ΧΑΡΙΣΜΑ!!!
Aggelos Kounadis
Aggelos Kounadis
15/04/2024
Εξαιρετικός ιατρός με καλό δίκτυο συνεργατών εντός και εκτός ιατρείου
Ολγα Βουρλακου
Ολγα Βουρλακου
15/04/2024
Έχω χειρουργηθεί δύο φορές στον κύριο Μπαξεβάνο Την μία φορά έκανα κότσια την δεύτερη φορά γόνατο Είμαι απόλυτα ευχαριστημένη , είναι εξαιρετικός γιατρός και καλός άνθρωπος!!!
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ
15/04/2024
Ο κύριος Μπαξεβανος είναι εκπληκτικός γιατρός, δεν πονεσα καθόλου στο χειρουργείο ούτε και μετά. Και προπαντός είναι άνθρωπος
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΦΩΤΟΥ
14/04/2024
Ο καλύτερος γιατρός μα πάνω από όλα άνθρωπος. Δεν μπορώ να παραλείψω την αναισθησιολογο Μαριάννα Κορρέ η τοπ.
Cwithy
Cwithy
12/04/2024
Εξαιρετικός γιατρός αλλά και άνθρωπος, όπως ακριβώς και η κ. Κορρέ! Τους συστήνω ανεπιφύλακτα!
George Allagiannis
George Allagiannis
12/04/2024
Πολύ καλός χειρούργος με μεγάλη εμπειρία. Υπέροχος άνθρωπος που πάντα θα δώσει τη δέουσα προσοχή στους ασθενής του.