Οστεονέκρωση Μηριαίου Κονδύλου
Η οστεονέκρωση μηριαίου κονδύλου είναι μια συχνή πάθηση που εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Η συχνότητά εμφάνισής της στις γυναίκες είναι τριπλάσια σε σχέση με τους άντρες.
Πρόκειται για μία κατάσταση όπου πραγματοποιείται διακοπή της παροχής του αίματος στην περιοχή του οστού.
Η οστεονέκρωση μηριαίου κονδύλου παρουσιάζεται περισσότερο στον έσω μηριαίο κόνδυλο. Ωστόσο η πάθηση της οστεονέκρωσης μπορεί να προσβάλει και άλλα σημεία του γόνατος όπως είναι ο έξω μηριαίος κόνδυλος και το κνημιαίο πλατώ.
Οστεονέκρωση Μηριαίου Κονδύλου – Αίτια
Τα αίτια για την οστεονέκρωση μηριαίου κονδύλου είναι ασαφή, καθώς δεν έχει δοθεί κάποια ακριβής επιστημονική εξήγηση μέχρι τώρα.
Παρόλα αυτά, υποστηρίζεται ότι η οστεονέκρωση μπορεί να οφείλεται σε συχνούς μικροτραυματισμούς, καθώς και σε έντονη δραστηριότητα.
Κάποιοι παράγοντες που συντελούν στη δημιουργία της οστεονέκρωσης μηριαίου κονδύλου είναι:
- Η παχυσαρκία
- Ο ερυθηματώδης λύκος
- Η δρεπανοκυτταρική αναιμία
- Η θεραπεία με στεροειδή
Οστεονέκρωση Μηριαίου Κονδύλου – Συμπτώματα
Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται με την εμφάνιση της οστεονέκρωσης του μηριαίου κονδύλου περιλαμβάνουν:
- Έντονος πόνος που παρουσιάζεται απότομα, κυρίως κατά την εκτέλεση κινήσεων
- Αυξανόμενος πόνος κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Οίδημα και ερυθρότητα στο πρόσθιο μέρος του γόνατος
- Περιορισμένο εύρος κίνησης
Οστεονέκρωση Μηριαίου Κονδύλου – Διάγνωση
Η διάγνωση για την οστεονέκρωση μηριαίου κονδύλου πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ορθοπεδικό ιατρό.
Στην περίπτωση που η διάγνωση δεν είναι έγκαιρη, τότε αυξάνεται η πιθανότητα η πάθηση να εξελιχθεί σε οστεοαρθρίτιδα γόνατος.
Ο γιατρός θα κάνει λήψη του ιστορικού του ασθενούς όπου θα καταγράψει τα συμπτώματα και πιθανούς τραυματισμούς που έχει υποστεί. Στη συνέχεια, θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση για να διαπιστώσει την ένταση των συμπτωμάτων και τη βλάβη που έχει υποστεί το γόνατο.
Για την ολοκλήρωση της διάγνωσης, ο ασθενής θα παραπεμφθεί σε απεικονιστικές εξετάσεις, όπως είναι η ακτινογραφία και η μαγνητική τομογραφία.
Στο αρχικό στάδιο της πάθησης, η ακτινογραφία δεν επαρκεί για να αναδείξει την κατάσταση. Για το λόγο αυτό, απαιτείται η εξέταση σπινθηρογραφήματος των οστών.
Οστεονέκρωση Μηριαίου Κονδύλου – Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση για την οστεονέκρωση μηριαίου κονδύλου εξαρτάται από το βαθμό σοβαρότητάς της.
Σε αρχικά στάδια, η θεραπεία που επιλέγεται είναι συντηρητική. Έτσι, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά οδηγιών από τον γιατρό, οι οποίες περιλαμβάνουν:
- Ανάπαυση
- Φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη
- Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την ενδυνάμωση των μυών
- Διαφοροποίηση στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων
- Βοηθήματα (πατερίτσες) για την αποφόρτιση της περιοχής
Σε πιο προχωρημένα στάδια ή όταν, παρά τη συντηρητική θεραπεία, τα συμπτώματα επιμένουν, τότε η αντιμετώπιση της οστεονέκρωσης γίνεται χειρουργικά.
Οι μέθοδοι χειρουργικής επέμβασης κρίνονται ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης:
- Υψηλή οστεοτομία
Ενδείκνυται στο στάδιο ΙΙΙ της πάθησης και σε ασθενείς κάτω των 60 ετών. - Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική
Ενδείκνυται στο στάδιο ΙΙΙ σε ασθενείς άνω των 65 ετών. - Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος
Επιλέγεται στις περιπτώσεις σοβαρού βαθμού οστεοαρθρίτιδας γόνατος. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο όπου πραγματοποιείται αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος με μεταλλικά και πλαστικά εμφυτεύματα. Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνάει τη 1 ώρα και ο ασθενής ο ασθενής κινητοποιείται 2 ώρες μετά το χειρουργείο, ενώ είναι σε θέση να οδηγήσει έπειτα από 2-4 εβδομάδες.
Fast Track Anaesthesia
Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος σε αποκλειστική συνεργασία με την εξειδικευμένη σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αναισθησιολόγο Δρ. Μαριάννα Κορρέ MD MSc Phd, εφαρμόζουν με πολυετή́ εμπειρία σε όλες τις επεμβάσεις τους πρωτοκόλλα fast track anesthesia 24ωρης νοσηλείας.
Με τη μέθοδο αυτή ο ασθενής απολαμβάνει πολλαπλά οφέλη.
Κυριότερα αποτελούν:
- Ένα 24ωρο παραμονής στο νοσοκομείο
- Γρηγόρη επιστροφή στην καθημερινότητα
- Δεν υπάρχει ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος σε ποσοστό 99% ο αιματοκρίτης των ασθενών παραμένει αμετάβλητος μετά το χειρουργείο σε σχέση με πριν.
- Ο ασθενής άμεσα μετεγχειρητικά δεν φέρει παροχετεύσεις , ουροκαθετήρα ή συσκευές αναλγησίας στην σπονδυλική στήλη
Κλείστε σήμερα ραντεβού με τον γιατρό για μία πλήρη εξέταση και ένα προσωποποιημένο πρόγραμμα αντιμετώπισης. Επωφεληθείτε από την εμπειρία και την εξειδίκευση που μπορεί να σας παρέχει αλλά και από την τεχνική του κατάρτιση, που επιτρέπει την διενέργεια σύγχρονων και έμπιστων μεθόδων θεραπείας.
Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος MD, PhD
Ο Δρ. Νικόλαος Μπαξεβάνος Χειρουργός Ορθοπεδικός και Τραυματιολόγος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Θ’ Ορθοπεδικής Κλινικής, Επανορθωτικής Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας 24ωρης Νοσηλείας στο ιατρικό κέντρο Metropolitan General, εξειδικεύεται στα κατάγματα λεκάνης (πυέλου), την ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος και την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (MIS) γόνατος και ισχίου.